Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bostonu uvod u novu sezonu

Prepun Boston TD Garden na otvaranju nove, 65. NBA sezone. Veæ u prvom susretu dvoboj dvoje (po)najboljih ekipa na istoku, Boston Celticsa i Miami Heata.

1. èetvrtina

Uvodne minute su pokazale nervozu na obje strane, Shaquille O’Neal koji je zapoèeo u startnoj petorci, promašio je zicer za poèetno vodstvo pa je titulu prvog strijelca u novoj sezoni preuzeo LeBron James. Boston je èekao èak tri minute na prve poene, uspješan je bio Rajon Rondo. No, veæ u nastavku je LeBron ponovno uspješan i vraæa vodstvo Miamiju. Nakon toga Kelti preuzimaju stvari u svoje ruke, odnosno Miami previše egoistiènom igrom njihove “velike” trojke ostaje bez riješenja u napadu, što Boston odlièno iskorištava.

Dwyane Wade je u uvodnim minutama bio potpuno izbaèen iz susreta, a Boston je u narednih nekoliko minuta na krilima O’Neala i Piercea napravio prednost od 5 poena. Nakon minute odmora Miamija, Allen ih vodi èak i na 8 poena, a da je Rondo bolje reagirao u protunapadu i izjebagao bananu Jamesa veæ bi nakon 8 minuta igre imali 10 poena prednosti.

Wade nakon èetiri neuspješna pokušaja iz igre, u svom stilu iznuðuje 2 slobodna bacanja, od kojih pogaða samo jedno, što je bilo i sve što je napravio u prvoj èetvrtini, naime, Spoelstra ga je minutu i pol prije kraja èetvrtine posjeo na klupu. James na krilima žvižduka cijele dvorane radi prekršaj u napadu, što su domaæi iskoristili i košem Glena Davisa prvu èetvrinu zakljuèili rezultatom 16:9.

Nakon prvih 12 minuta možemo reæi; neprepoznatljiv i nervozan Dwyane Wade, LeBron James premalo odluèan, dok Chris Bosh i dalje djeluje kao da je u dresu Raptorsa. Boston je nakon 12 minuta djelovalo puno rastrèaranije, uigranje te posebice kompaktnije u obrani.

2. èetvrtina

Drugu èetvrtinu otvara Paul Pierce koji sa tri slobodna bacanja podiže prednost svoje momèadi na 10 poena. Wade zabija prvi koš iz igre, ali nije priznat zbog koraka. No, nije dugo èekao na potvrdu prijašnjeg koša. Uspio je zabiti nakon 3 minute igre u drugoj èetvrtini za rezultat 13:21. Celticsi nisu zaspali i košem Piercea te Marquisa Danielsa prisilili klupu Heata na još jedan odmor, Miami je nakon 16 minuta igre bio veæ u zaostaku od 12 poena.

LeBron, Bosh i Wade su do tog timeouta kombinirano šutirali iz igre 4-19. Bosh je nastavio lošim nizom spomenute trojke Heata. Boston je šest i pol minuta prije kraja dvama uzastopnima koševima Natea Robinsona imao i 16 poena prednosti (15:31). LeBron je nastavio katastrofalnom igrom, drugim dijelom druge èetvrtine je imao šut 2-7 iz igre, 1-3 za jedan i 3 izgubljene lopte. A, budi se i Wade koji je ukrao loptu i zakucao za smanjenje zaostatka.

Košem Eddiea Housea i dolaskom Miamija na 11 koševa je i Doc Rivers bio prisiljen na njegovu prvu minutu odmora. I isplatila se, Boston je napravio seriju 7-0, 5 koševa Raya Allena, te prvi poen Kevina Garnetta odveo je Boston na 17 poena prednosti. Miami minutu prije odlask na 10-minutni odmor zakucavanjem Jamesa dolaze na 13 poena minusa. Prvi dio susreta okonèan je rezultatom 43:30.

Prvo poluvrijeme Miami je pokazao kako ne smiju igrati tijekom sezone ako žele do toliko željenog naslova. Vlastiti ego æe morati podrediti ekipi, smanjiti broj solo-akcija i što prije uigrati te floridske zvijezdice koje su prvo poluvrijeme završile katastrofalno:
LeBron James 10 poena, 4-9 iz igre, 4 izgubljene lopte – Dwyane Wade 7 poena, 2-10 iz igre, 5 izgubljenih lopti – Chris Bosh 4 poena, 1-8 iz igre.

3. èetvrtina

Ni u nastavku nisu ništa bolji igraèi Miamija. Wade i James griješe svako po jednom s crte slobodnih bacanja, dok Shaq i Ray Allen donose Celticsima najveæu prednost na utakmicu, 18 poena. Konaèno akcija Bosha i Wadea za smanjenje rezultata, no ipak premalo za promjenu dojma o novom Miamiju koji se nikako ne može snaæi u jakoj, složenoj obrani Bostona.

Sredinom treæe èetvrtine LeBron pogaða drugu tricu Heata na utakmici i smanjuje rezultat na 15 koševa. U nastavku zabijaju Kevin Garnett, odnosno na drugoj strani Carlos Arroyo. U prvom dijelu nismo spomenuli možda najkorisnijeg igraèa Miamija, Joela Anthonya koji je zabilježio 2 poena (1-1 iz igre), 7 skokova, 1 blokadu i asistenciju te odigrao bez izgubljene lopte. I Zydrunas Ilgauskas pogaða samo jedno slobodno bacanje (Miami ukupno 11-18 sa crte slobodnih bacanja).

Garnett radi grešku, neoprezan je u napadu i zbog 3 sekunde u reketu loptu predaje gostima. Uspješan je bio Bosh, u nastavku susreta LeBron još jednom kreæe u protunapad, prati ga Paul Pierce, a sudac se odluèuje za (ne)spornu odluku svirajuæi prekršaj Piercea.

Kapetan Bostona se nije mogao pomiriti s time, a usput je i zaradio manju ozljedu leða zbog koje je na par minuta napustio teren. Na drugoj strani hladokrvno uzvraæa Ray Allen sa svojim najubojitijim oružjem, tricom i ispravlja nepravdu nanesenu sviranjem nepostojeæeg prekršaja. Boston je uzeo 20-sekundi predah, a na semaforu stoji 58:45. Samo za informaciju možemo spomenuti da je u tom razdoblju Rajon Rondo skupio veæ 13 asistencija.

Dvije minute prije poèetka zadnje èetvrtine LeBron drži Miami u igri. Sa pet uzastopnih koševa se pobrinuo da se Celticsi ponovno ne odlijepe. Aktualni MVP lige je tako na kratko popravio svoj dojam iz prvog dijela i trenutno je na 21 poenu, ali teško je i ignorirati èinjenicu da je veæ sada izgubio 7 lopti (prošle sezone je samo jednom uspio izgubiti 8 lopti). House svojom drugom tricom na utakmici vraæa svoju momèad u igru, minutu prije kraja susret rezultat je 63:53. U utakmici gdje je potpuno izgubljen Dwyane Wade LeBron preuzima stvari u svoje ruke i sa èetiri uzastopna koša završava treæu èetvrtinu. Miami je došao na svega -6.

4. èetvrtina

Ponovno nervozan poèetak sa obje strane, Udonis Haslem drži Miami u igri. 30-godišnji krilni košarkaš je upisao sva èetiri poena Miamija u ovoj èetvrtini i smanjio zaostatak gostiju na samo pet poena. Wade ponovno zabija, ali ponovno nepriznati koš. Ovog puta radi prekršaj u napadu nad Glenom Davisom. Hladan, smiren smijeh Wadea. Na drugoj strani zabija Glen Davis, ali James Jones odgovara sa tricom. Davis je ponovno uspješan, dok Wade i dalje forsira igru, te ovog puta neuspješno zakljuèuje solo akciju. Kazna je veæ stigla od strane Piercea (11 poena, 9 skokova) koji zabija tricu i vodi domaæu ekipu na minutu predaha sa prednošæu od 9 poena.

Dobrih šest minuta prije kraja susreta Wade probija obranu Bostona, ali Garnett odmah vraæa sa poludistance. Gosti preko Jamesa Jonesa, i njegove druge trice dolaze ponovno na svega 6 poena, ali Paul Pierce u svom stilu ‘poništava’ njegovu tricu i manje od 5 minuta susreta drži Bostona na 9 poena prednosti. Nakon uspješnog slobodnog bacanja Jamesa, Pierce nastavlja lomiti susret. Odliènim potezom izborio si je 3 slobodna bacanja koja je sve uspio iskoristit i malo manje od 5 minuta do kraja susreta donio Bostonu vodstvo od 11 poena.

Glen Davis diže publiku na noge, sa šest metara pogaða za 13 poena, a Miami se i dalje gubi u napadu. Sreæom Boston je bio u nastavku neuspješan, a Haslem pogodio 2 slobodna bacanja. Nakon što Celticsi nisu iskoristili još jedan napad, izgledalo je da bi Boston ponovno mogao se spustiti ispod 10 poena, ali Wade nastavlja katastrofalnom igrom i ponovno neuspjeva pogoditi ‘barem‘ obruè. Miami sa ovakvim Wadeom, neuigranim napadom teško æe stiæi iskusne Celticse.

Nadu navijaèima Heata dvije minute prije kraja ulijeva LeBron James, ali pravi prikljuèak odnosno druga uzastopna trica mu ipak nije prošla kroz obruè. Sreæom za Miami, Garnett promašuje oba slobodna bacanja, a Wade se budi kada je to i najpotrebnije, 80 sekundi prije kraja susreta pogaða tricu, dok na drugoj strani Boston radi prekršaj u napadu.

LeBron James ubacuje 31 poen, i Miami vodi na zaostak od samo 3 poena. 50 sekundi prije kraja susreta Ray Allen zabija kljuèni šut, opet trica, i vodi Celticse na sigurnih 6 poena prednosti. Wade za kraj promašuje za tri poena, a na drugoj strani sudbinu Heata zapeèatio je Paul Pierce sa crte slobodnih bacanja.

Za kraj možemo reæi da su Celticsi došli do zalsužene pobjede, vodili su tijekom cijelog susreta i taktièki unitišli još nespremni Miami koji se previše bazirao na individualnu kvalitetu, i zanemario glavno pravilo, da uvijek pobjeðuje kolektiv. Potpuno je podbacio Dwyane Wade, 13 poena, šut iz igre 4-16, dodao je k tome 6 asistencija isto toliko izgubljenih lopti i 4 skoka. James je na kraju završio na brojci od 31 koša, dok je Chris Bosh razoèarao sa 8 poena, šut iz igre 3-11.

Glavni junak susreta je svakako Paul Pierce upisavši 19 poena i 9 skokova. Rondo je pridodao 18 asistencija, Ray Allen 20 koševa, dok je Kevin Garnett upisao double-double uèinak od 10 poena i isto toliko skokova. Spomenimo samo još uèinak Glena Davisa koji je uknjižio 13 poena i 5 skokova.

Latest Posts

NE PROPUSTITE