Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Brandon Jennings: Ponovno “rookie” tamo gdje je sve počelo

Brandon Jennings je ponovno u NBA ligi. Već jednu godinu nakon odlaska u Kinu, “ptica lutalica” se vratila u SAD. Nakon neuspješnih “postaja” u Orlandu, New Yorku i Washingtonu, Jennings je dobio priliku ponovno okušati sreću u redovima Milwaukee Bucksa. Za 28-godišnjaka to znači povratak na staro “radno mjesto”, no u potpuno drukčijim okolnostima.

16 poena, 12 asistencija i osam skokova je ostvario u prvoj utakmici u povratku u dres Bucksa, i to za samo 24 minute provedene na terenu. Jennings nije mogao na bolji način zamisliti svoj NBA povratak. Njegov učinak u toj utakmici je zaslužan da Bucksi pobjede po prvi puta u Memphisu od studenog 2009., kada je upravo on bio najbolji strijelac Milwaukeeja, i to u svojoj rookie sezoni.

Nakon utakmice protiv Grizzliesa je izjavio:

“Bio sam nervozan”, izjavio je Jennings ESPN-u. “Osjećao sam se poput rookieja, kao da mi je tek prva utakmica. Blagoslov je to što sam imao priliku opet obući dres Bucksa.”

Nekadašnji deseti izbor drafta je igrao na vrlo konstantnoj razini prvih šest sezona u NBA ligi. Prosječno je zabijao 16,7 poena uz šest asistencija, prije nego što se “kolo sreće” njegove karijere zavrtjelo u pogrešnom smjeru.

Ironično je to, da je igrajući u dresu Detroit Pistonsa u utakmici protiv svoje bivše momčadi iz savezne države Wisconsin ozlijedio Ahilovu tetivu, te je zbog toga dugo pauzirao. Skoro cijelu godinu je proveo na rehabilitaciji, te je marljivo radio da povrati snagu kako bi se uspio vratiti na parket, što mu je u konačnici i uspjelo pred kraj 2015. godine. Nakon povratka je pružao solidne partije s klupe, no bilo je itekako jasno da nije to više onaj stari Jennings, ozljeda je učinila svoje. Njegovih 6,8 poena za 18 minuta provedenih na terenu ipak nije bilo dovoljno da ga Pistonsi zadrže, već su ga razmijenili u Orlando Magic nakon samo 25 utakmica.

To je bio tek početak “divlje vožnje”, koja ga je nakon “sunčane države” Floride odvela u “Veliku Jabuku” na kraju sezone. No, ni u New Yorku se nije dugo zadržao, već nakon All-Star stanke 2017.godine je prešao u redove Wizardsa, kako bi im ponudio dodatnu opciju u napadu u doigravanju.

Ali ni u glavnom gradu se nije baš proslavio. Ukupno je postizao mizernih 2,8 poena, šutirajući vrlo loših 38,9 posto iz polja, igrajući 13,7 minuta po utakmici. Wizardsi su dogurali do polufinala istočne konferencije, bili su blizu plasmana u finale konferencije, ali Celticsi su ipak nakon sedam utakmica prošli dalje.

Nakon dvije neuspješne godine, potražnja za njegovim uslugama je bila jako mala, te se on odlučio na netipičan potez za još relativno mladog NBA igrača – odlazak u Kinu, u redove Shanxi Brave Dragos, s ciljem da oživi svoju karijeru.

“Rekao sam agentu da želim otići u Kinu”, rekao je Jennings  Bleacher Reportu. “Osjećao sam da je to dobar potez, jer sam se želio vratiti u formu, želio sam opet pronaći samog sebe.”

Od odlaska iz bučnog NBA “cirkusa”, Jennings je konačno mogao raditi na svojoj igri u miru. Bez stalnih pitanja i intervjua, 185 centimetara visoki razigravač je četiri mjeseca radio ono što voli: igrao košarku.

U kineskoj košarkaškoj ligi (CBA), u kojoj inače dominira Jimmer Fredette (36,9 poena, 6,9 skokova, te 5,5 asistencija po utakmici), Jennings je odmah bio dominantni igrač svoje momčadi, mogao je šutirati koliko je htio, o čemu govori podatak da je šutirao čak 21,5 puta po utakmici. Ukupno je zabijao čak 27,8 poena u prosjeku, a tome je dodao 6,8 asistencija i 5,1 skok po utakmici.

U Kini je Jennings uspio vratiti mentalnu snagu i konačno ponovno otkrio radost u košarci.

“Bilo je sve u igranju, zabavi i konačno ponovnom uživanju u igri”, rekao je Jennings Dime Magazineu. “Tijekom četiri mjeseca imao sam dosta vremena razmišljati o stvarima koje sam učinio krivo u životu i pozitivnim stranama moje karijere, to je stvarno nešto za što mi je bilo potrebno.”

Kada je sezona u Kini završila, Jennings je htio opet okušati sreću u najjačoj ligi na svijetu, no išao je okolnim putem. Potpisao je ugovor za momčad iz razvojne lige, Wisconsin Herd, inače razvojnu momčad Bucksa, gdje je u sedam utakmica pružao odlične partije, zabijao 21,4 poena uz osam asistencija, što nije promaklo Bucksima, koji su mu dali šansu potpisavši s njim desetodnevni ugovor, te mu tako pružili priliku za “novi NBA početak”.

Italija, Kina, NBA, razvojna liga – rijetko koji igrač ima ovakav životopis. U konačnici, krug je opet zatvoren, Jennings je opet u Milwaukeeju, tamo gdje je u rookie sezoni zabio 55 poena. “World Hooper” je opet u mirnom Wisconsinu, tamo gdje i pripada.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE