Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Breakout ispod radara: Michael Kidd-Gilchrist

Prije početka nove i nadam se uzbudljive NBA sezone, želio bih se dotaknuti igrača koji “lete” malo ispod radara većine NBA fanova. Igrači koji bi mogli imati breakout sezone, a nisu toliko medijski popraćeni, te nekako žive u sjeni današnjih velikih zvijezda.

Prvi igrač koji “leti” ispod radara i za kojeg mislim da će imati breakout sezonu je Michael Kidd-Gilchrist, koji u ligu nije ušao ispod radara, jer je biran kao drugi pick na draftu 2012. godine, od strane tadašnjih Charlotte Bobcatsa, danas Hornetsa. Igrač koji na terenu radi sve one “male stvari” koje su potrebne za pobjedu svoje ekipe, ali nisu dovoljno statistički pokazane.

Igrao je na sveučilištu Kentucky gdje je pokazivao svoju all-around igru, te je tu igru uspio prenijeti i u NBA ligu. Trener John Calipari ga je nazvao najzaslužnijim igračem za osvajanje NCAA naslova 2012. godine, jer daje 110% od sebe da bi njegova ekipa pobijedila, te radi sve što je potrebno za pobjedu. I da u toj ekipi je tada bio jedan od najboljih mladih igrača današnjice i po meni najbolji krilni centar u NBA ligi danas, Anthony Davis.

gilchrist-kentucky

Vrlo zahvalan igrač, te igrač kojeg bi svaki trener htio imati u svojoj ekipi. Njegov motor je neupitan, igrač koji igra obranu na visokoj razini, te je odličan u jedan na jedan obrani, naprosto je prava napast u obrani, ne daje svom protivniku niti sekunde opuštenijeg igranja u napadu i slobodnijeg kretanja. Dobar je i u pick and roll obrani. U timskoj obrani je također dobar, odlično čita protivničke kretnje i akcije, te brzinom i velikim rasponom ruku zatvara prostor.

Napadački segment igre mu nije do kraja izrađen, nema neki određeni go to potez, ali pokazuje znakove napretka od kada je ušao u NBA ligu. Šut mu nije jača strana, forma šuta mu je bila užasna ulaskom u NBA ligu, izgledala je kao forma nekog dječaka s lokalnih igrališta, od 10-11 godina koji je po prvi put uzeo košarkašku loptu u ruke. MKG je izjavio kako je slušao previše savjeta od ljudi, te tako stvorio “slomljenu” mehaniku šuta.

Srećom u Hornetsima je počeo raditi s Markom Priceom, te znatno popravio svoju formu šuta, koja sad liči na nešto, te ovdje možete vidjeti u što se pretvorio njegov prijašnji “katapult”.

MKG se oslanja na svoje fizikalije pri ulasku u reket, te se ne boji kontakta. Vjerojatno neće nikada biti vrhunski šuter ili igrač kojem će trener dati loptu za pobjedu u zadnjim sekundama utakmice, ali ako nastavi raditi na svom šutu za tri poena kao dosad, mogao bih postati vrlo dobar 3D igrač, ono što i Hornetsi očekuju od njega. Tijekom oporavka gledao je video isječke od Andrea Iguodale i Dwaynea Wadea, sa željom da svoju igru pokuša dovesti na njihovu razinu, odnosno nauči kako se dobro kretati bez lopte u napadu.

Nažalost ozljede ga nisu zaobišle u njegovoj mladoj karijeri, te je prošlu sezonu odigrao samo sedam utakmica za Hornetse, zbog ozljede desnog ramena u dva navrata, prvi put u predsezoni u utakmici protiv Orlando Magica, zbog čega je bio odsutan do kraja siječnja, te je njegov povratak bio raniji od očekivanog, ali nažalost već sredinom veljače ponovno je morao ići na operaciju istog ramena, što ga je udaljilo s parketa do kraja sezone. U prošloj sezoni je ostvarivao 12,7 poena, 6,4 skokova, 1,3 dodavanje, 54 FG%, za 29 minuta u prosjeku.

Koliko MKG znači ekipi Hornetsa govori podatak da su bez njega na terenu u dvije sezone, 2013/2014 i 2014/2015, bili na omjeru 15-35, a s njim 61-53. Također u sezoni 2014/2015, u kojoj je odigrao 55 utakmica, bili su bolji za 12,2 poena po 100 posjeda, u odnosu kad on nije na terenu. Postotak skokova i dodavanja je također veći s njim na terenu, te iako nije šuterski toliko dobar, ipak im je veći postotak šuta s njim nego bez njega na terenu.

NBA: Preseason-Miami Heat at Charlotte Hornets

Hornetsi su uspjeli bez njega ući u playoff prošle sezone, zahvaljujući odličnoj sezoni Kembe Walkera, te dobrim igrama Nicolasa Batuma i njihovog jokera s klupe, Jeremyja Lina. S omjerom 48-34 završili su na šestom mjestu Istočne konferencije, ali nisu daleko dogurali, te su u prvoj rundi izbačeni od strane Miami Heata u sedmoj i odlučujućoj utakmici.

Kad sam već spomenuo Batuma, upravo me MKG podsjeća na njega, jer su obojica svestrani igrači ili kako bi Amerikanci rekli, jack of all trades. Nisu jednodimenzionalni igrači, ali nemaju nešto što im je previše istaknuto, iako mislim da bi kod MKG to mogla biti obrana, ako ostane nadalje zdrav u svojoj karijeri, jer je tijekom svoje prve četiri godine u NBA ligi pokazao da može čuvati i najelitnije napadače.

Iako smo vidjeli MKG-a samo u sedam utakmica prošle sezone, ostavio je dojam da se poboljšava u segmentu igre gdje je najlošiji, a to je šut za tri poena. U tih sedam utakmica zabio je tri trice iz sedam pokušaja, u odnosu na svoje prve tri sezone u NBA ligi, kada je imao sveukupno 3-19, tako da je to samo po sebi veliki napredak u tom segmentu.

Da se malo osvrnem i na ekipu Hornetsa. Od bitnijih igrača, ovo ljeto su izgubili Ala Jeffersona, Courtneyja Leeja i gore navedenog Jeremyja Lina. Tako da tu vidim prostora za napredak MKG, pogotovo jer će trener Hornetsa, Steve Clifford, zasigurno naći način da ga iskoristi, bilo na poziciji bek šutera ili na poziciji niskog krila, zavisno od toga koju će poziciju igrati Batum. Iako čak postoji mogućnost da novi igrač Hornetsa, Marco Belinelli starta kao bek šuter, a Batum ili MKG bude šesti igrač, ali je to mala vjerojatnost.

S obzirom na stil igre trenera Clifforda, MKG s dodatkom šuta za tri poena mogao bi eksplodirati ove sezone, jer po njegovim izjavama, zdrav je i spreman se dokazati i pokazati NBA fanovima i stručnjacima zašto je prošlo ljeto dobio ugovor od Hornetsa vrijedan 52 milijun dolara i trajanju od četiri godine.

Prije početka prošle sezone, govorio sam o njemu kao o igraču iz sjene koji bi mogao u narednih nekoliko godina zaraditi reputaciju jednog od najboljih jedan na jedan obrambenih igrača lige, te sam tog mišljenja i danas.

Tek mu je 23 godine i ovo će mu biti peta sezona u NBA ligi, te s novim promjenama u ekipi, s dodavanjem šuta za tri poena svom napadačkom arsenalu, mogućom većom minutažom, popravljenom formom šuta, te njegovom radnom etikom, očekujem ove godine njegovu breakout sezonu, ali naravno sve i dalje ovisi o tome hoće li moći završiti sezonu bez ozljeda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE