Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Brooklyn Nets

Brooklyn Netsi će i drugu sezonu zaredom ući kao klub s najvećim salary capom u cijeloj ligi. Mogu li i treću sezonu zaredom na novoj lokaciji do doigravanja, kakva će biti kemija u svlačionici nakon odlaska igračkog veterana te odlaska glavnog trenera? I za kraj, ono što nas najviše zanima, može li naš reprezentativac Bojan Bogdanović dobiti zapaženiju ulogu u momčadi te se naviknuti na NBA ritam?

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Joe Johnson, Deron Williams, Brook Lopez, Kevin Garnett, Jarrett Jack, Mirza Teletović, Andrei Kirilenko, Bojan Bogdanović, Sergey Karasev, Mason Plumlee, Alan Anderson, Marquis Teague, Jorge Gutierrez, Markel Brown, Cory Jefferson

Došli: Jarrett Jack, Bojan Bogdanović, Markel Brown, Cory Jefferson, Marquis Teague, Jorge Gutierrez, Sergey Karasev

Otišli: Shaun Livingston, Andray Blatche, Marcus Thornton, Jason Terry

Nedavno preseljena momčad je prošle sezone tijekom regularnog dijela godine bila na omjeru 44-38, dok su u doigravanju nakon izbacivanja Toronto Raptorsa (4-3 u seriji, sedmu utakmicu dobili u gostima), ipak ispali od budućih finalista Miami Heata 4-1. Iako su, ako ćemo gledati trošenje novca i prelaženje cap granice, trebali napraviti više (uhvatiti barem finale Istoka jednu godinu), Netsima to nije pošlo za rukom, a za to se najviše krive ozljede glavnih violina.

Brooklyn bi u novoj sezoni trebao biti drugačija momčad što se tiče stila igre. U Milwaukee je otišao trener Jason Kidd, dok su Netsi u zamjenu dobili dva izbora druge runde, dok je novi posao glavnog trenera dobio bivši kormilar Memphis Grizzliesa Lionell Hollins. Ako ćemo vjerovati izjavi Joea Johnsona u kojoj je rekao da i nisu baš toliko trenirali s Kiddom, onda je Hollins pravo osvježenje za ekipu jer je trener koji ima solidan rezime.

Promjenama tu nije kraj; u Netse je iz Clevelanda doveden Jarrett Jack koji bi uz pomoć Marquisa Teaguea trebao pokriti Derona Williamsa s klupe jer je iz kluba otišao odlični Shaun Livingston koji će karijeru nastaviti u Golden State Warriorsima. Daleko najveća prepreka će biti odlazak Paula Piercea koji se u veteranskim danima odlučio pomagati momčadima kojima treba taj dodatni poguranac da odu dosta daleko (Pierce je ovoga puta otišao u Washington Wizardse).

Netsi su u Pierceu, barem tijekom playoff serije protiv Toronta, imali odličnog clutch igrača koji je često pridonosio na obje strane parketa svojim liderskim sposobnostima i iskustvom.

Zapaženu rolu će Hollins tražiti ponajviše od bekovskog para Joe JohnsonDeron Williams (prošle sezone dva najbolja strijelca, ali i dva igrača s najvećim ugovorima u momčadi) te se može nadati da Derona neće pokositi ozljede koje su ga zaustavile taman kada je postao razigravačka elita lige. Johnsonu treba skinuti kapu zbog nekoliko šuteva za pobjedu kojima je prošle godine dokazao da je elitni clutch igrač (Garnett mu je dao nadimak ”Joe Jesus”), a nakon ozljede Brooka Lopeza je odlično povukao momčad u napadačkom dijelu. Alan Anderson je i prošle sezone vrlo dobro ispunio svoje zadatke ulazeći s klupe (većinom šutirajući poludistancu i trice), tako da bi sljedeća sezona za njega mogla biti samo u znaku napretka.

Povratak centra Brooka Lopeza (jedan od boljih napadačkih repertoara lige što se tiče centarske pozicije) nakon ozljede stopala bi trebao vratiti sigurnost u igru pod košem, dok će Lopezu leđa čuvati mladi, 23-godišnji Mason Plumlee koji iza sebe ima izvanredno ljeto (odigrao je vrhunski ljetnu ligu te je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj). Masonov napredak biti će jako bitan jer 37-godišnji Kevin Garnett je, koliko god to mrzili reći, igrač kojem je mirovina pred vratima.

Ono što je Netsima Johnson u napadu, to im je Andrei Kirilenko u obrani. Padom forme Kevina Garnetta (koji ovako star još zna odigrati solidnu obranu, što samo govori o kakvoj se igračini radi), Kirilenko se prometnuo u glavnog igrača i radnika u defenzivi. Njegove duge ruke i čitanje igre su prošle godine bili milina za gledati, iako je odigrao samo 45 utakmica i 19 minuta u prosjeku.

Napokon smo stigli i do balkanskog dueta koji će, bar se nadamo, sljedeće sezoni trpati trice i širiti obrane protivnika. Bojan Bogdanović bi po predispozicijama i talentu trebao biti vrhunski miks NBA beka i niskog krila koji igra obranu i trpa trice kao na traci, a u toj prilagodbi će mu sigurno pomoći i Mirza Teletović koji je prošle godine u par utakmica pokazao da se prometnuo u ”instant offense” zvijer jer svojim ulaskom može u potpunosti promijeniti tijek utakmice. Ako ćemo vjerovati američkim medijima i minutaži koju je Bogdanović dobio u dosadašnjem dijelu predsezone, po svemu sudeći će biti u startnoj petorci Netsa na poziciji niskog krila.

Kod novih Netsa nam se definitivno sviđa dolazak trenera Hollinsa (svoju kvalitetu pokazao u Memphisu), zdravi i poletni Lopez i Williams, godinu stariji Mason Plumlee i nadamo se još zreliji Joe Johnson.

Iako su ovog ljeta izgubili Piercea, Livingstona i Blatchea, Brooklyn je i u nadolazećoj sezoni izuzetno duboka momčad koja sa zdravim starterima i odličnom klupom može napraviti pomutnju na Istoku (neće biti iznenađenje ako Brooklyn nekako uhvati 50+ pobjeda).

Isto tako može sve krenuti naopako; ozljede opet mogu zaustaviti Williamsa i Lopeza (Lopez je ponovno izvan pogona dva tjedna zbog ozljede desnog stopala), a dosta je da jedan padne i već imate ogroman problem. Netsima je igračka jezgra jedna od starijih u ligi (Garnett 37 godina, Johnson 33 godine, Kirilenko 33 godine, Jack 30 godina), a baš od navedenih veterana će se očekivati da najviše daju kada se krene na Cavalierse, Hornetse, Wizardse, Bullse ili Raptorse. Naravno, mlađa ekipa poput Williamsa i Lopeza su, što smo već naveli, pokošeni ozljedama i još nije sigurno mogu li odigrati punu sezonu bez ikakvih problema.

Prognoza: 3.-5.  mjesto Istoka.

Kada se svi plusevi i minusi stave u ravnotežu, Netsima je doigravanje na dlanu samo zbog dubine i odlične klupe, dok bi im omjer trebao biti malo bolji nego prošle sezone, znači oko 50 pobjeda i 32 poraza. Prisjetimo se, u prvoj sezoni na novoj lokaciji, Netsi su sa zdravim Lopezom i Williamsom glatko došli do 49 pobjeda, u novoj sezoni je takva brojka ponovno realnost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE