Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Brooklyn Nets – individualnost bez kolektiva

Ove sezone momčad Brooklyna postala je vrlo zanimljiva za nas nakon što joj se naš najbolji košarkaš Bojan Bogdanović odlučio priključiti. Nakon prošlogodišnje pomalo razočaravajuće sezone, od ovog se Brooklyna, kojeg čini nekoliko odličnih individualaca, očekivalo više, međutim, trenutni score 6-9 ukazuje da ova momčad ima još puno toga na čemu treba poraditi, a pitanje je koliki ćemo vidjeti napredak do kraja sezone.

Prošle godine pisali smo kako je Brooklyn napravio jedan pomalo nelogičan potez popunivši, s jedne strane, roster s nekoliko All-Star igrača, ali i prekaljenih veterana, a s druge strane, za trenera postavio debitanta Jasona Kidda koji nije ispunio očekivanja. Nakon što je momčad napustio samo Paul Pierce, a za trenera doveden Lionel Hollins, trener koji je radio odlične rezultate s Memphisom, očekivalo se da će ova momčad pokazati snagu i biti jedan od nositelja Istoka. Međutim, Brooklyn je zasada pokazao vrlo skromnu igru i unatoč tome što posjeduju sjajne individualce, nisu se nametnuli kao momčad koja bi trebala imati ozbiljnu ulogu u nastavku.

Što je problem Netsa? Vrlo je vidljiva jedna stvar, a to je da Hollins gaji isti stil košarke kakvi je i Memphis imao, međutim, ni u napadačkom, a pogotovo obrambenom segmentu nije ni blizu toga. Upravo ono što je krasilo, i još krasi, Memphis je ta momčadska igra, igra u kojoj je momčad ispred pojedinca, a što je trenutno najveći problem ovog Brooklyna. Hollins još uvijek nije uspio od svojih odličnih individualaca stvoriti kolektiv i to je zasada izrazito vidljivo u njihovoj igri. Previše se puta događa da Deron Williams, Joe Johnson ili Brook Lopez uzmu loptu i individualnim akcijama završavaju napadi dok ostali imaju tek sporednu ulogu ako im kojim slučajem dođe lopta. Ovaj se problem posebno uočava u situacijama kada Brooklyn ima zaostatak, pa se individualnim akcijama pokušava vratiti rezultat. Ipak, Brooklyn na trenutke djeluje i razigrano, što je vrlo rijetko, ali pokazuje da se na tom segmentu radi, a do koje razine će to doći ostaje pitanje. Upravo je sinoćnja utakmica protiv Bullsa pokazala sve te karakteristike gdje je Brooklyn na trenutke djelovao vrlo koherentno, ali i veći dio utakmice se bazirao na individualne akcije.

Isto tako, cijeli napad Brooklyna svodi se na igru 5 na 5 koja je vrlo spora, troma i sa slabim protokom lopte, a uz to su jedna od najgorih momčadi u ligi po broju koševa iz kontre (10,6 koševa). S obzirom na to da primaju visokih 100,3 koševa po utakmici, a imaju i samo 6,9 oduzetih lopti po utakmici, nije ni čudno da nemaju dobru tranzicijsku igru. Problem je ove momčadi što nemaju jednog izrazito dobrog obrambenog igrača koji bi dao dodatnu energiju na oba kraja terena, a i momčad su koja dopušta protivnicima čak 11,7 skokova napadu po čemu su 6. najgori u ligi. Dojma smo da im nedostaje još jedan visoki igrač, pogotovo na poziciji krilnog centra. Kevin Garnett je još uvijek dobar obrambeni igrač dok Lopez slovi kao jedan od najgorih obrambenih na svojoj poziciji. S obzirom na to da obojica nemaju adekvatne zamjene (lani je Andray Blatche bio izuzetno dobar s klupe) događa se da Brooklyn ima velikih problema s momčadima koje su jake pod košem. Još jedan podatak koji treba istaknuti je da, iako imaju dobre individualce, zabijaju tek solidnih 99,8 koševa po utakmici (pogotovo se muče protiv dobrih obrambenih ekipa), ali samo 20,1 asistencija po utakmici potvrđuje glavni problem momčadi naveden poviše.

Iako smo se do sada bavili samo problemima Brooklyna, zanimljivo je reći da nema nikakav posebni podatak za kojeg bi mogli reći da je njihova vrlina. Brooklyn je u većini statističkih podataka u sredini lige, ali i prema dosad viđenom Brooklyn nije pokazao ništa što ih izdvaja od ostalih, pa zato nije ni čudno što drže sredinu Istoka. Jedini podatak koji ih drži pri vrhu lige je postotak slobodnih bacanja koji je na vrlo dobrih 80,1% (treći u ligi), međutim, malo to vrijedi ako se zna da šutiraju samo 22,1 slobodno bacanje po utakmici po čemu su tek 18. u ligi.

Individualci kao što su Deron Williams (18,4 koševa, 6,6 asistencija), Joe Johnson (16,9 koševa, ,4,4 asistencije) i Brook Lopez (15,6 koševa, 5,5 skokova) nesporno su zvijezde momčadi, međutim, ni oni trenutno ne igraju u formi u kojoj smo ih navikli gledati. S klupe najviše pridonose Jarrett Jack (10,3 koševa, 3,2 asistencije) i Mirza Teletović (11,5 koševa), a valja pohvaliti i našeg Bojana koji je sa 9,6 koševa u prosjeku treći među rookiejima. Ipak, u zadnje vrijeme Bojan je u laganom padu forme, a i sam Hollins je rekao da Bojan mora biti puno agresivniji.

Na kraju treba reći da od ovog Brooklyna još možemo očekivati bolje rezultate. Skup tako klasnih individualaca, uz cijenjenog trenera jedina je ona pozitivna stvar koja bi trebala krasiti ovu momčad. Naravno, pitanje je hoće li Hollins od njih napraviti kolektiv, ali s obzirom na to da je već pokazao da je sposoban takve stvari raditi, ne vidimo razloga zašto ne bi to napravio i u Brooklynu. Ako uspije, Brooklyn će svima biti tvrd orah, ali do tada će sredina biti njihova realnost.

Latest Posts

NE PROPUSTITE