Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Brooklyn – puno želja, malo uspjeha

Iako se kraj lipnja u NBA svijetu vrti oko drafta i predstavljanja novih “zvijezda”, Brooklyn Netsi su ipak uzeli glavnu riječ na ovogodišnjem draftu, ali ne u odabiru nekog novaka, već u senzacionalnoj razmjeni u kojoj su na sami dan drafta doveli buduće članove Hall of Famea, Paula Piercea i Kevina Garnetta, i tako ih priključili već dokazanoj playoff momčadi. Međutim, dosadašnji vrlo slabi skor (6-14) pokazuje da Netsi imaju mnogo problema pa se postavlja pitanje jesu li još u fazi uigravanja ili dosadašnji rezultati ukazuju na neki veći i ozbiljniji problem?

Ovogodišnji potezi vlasnika Netsa Mikhaila Prokhorova iznenadili su mnoge, ali on je bio odlučan u namjeri da Brooklyn Netsima osigura sve uvjete za osvajanje naslova. Dovođenjem Piercea (koji je prvi put u karijeri obukao dres koji nije zelene boje Celticsa) i Garnetta stvorio je momčad koja se sastoji možda i od najbolje petorke koju je neka NBA momčad ikad imala, petorke koja broji pet All-Star igrača i čija imena utjeruju strah u kosti svakome. Ambicioznost su pokazali i dovođenjem Jasona Kidda, jednog od najvećih razigravača u NBA povijesti, na mjesto glavnog trenera. Iako su ih neki najavili kao nove kandidate za naslov dosadašnji rezultati doveli su mnoge u razmišljanje koliko su Netsi zapravo dobri.

Dosadašnje utakmice pokazale su da Netsi najveću slabost imaju u obrambenom dijelu. Primaju 102,3 koša po utakmici čime drže tek 27. mjesto u ligi. Obrana im je vrlo spora i dopušta previše laganih poena pod košem. U napadu također ne briljiraju (94,4 koša po utakmici), a to se može prepisati poprilično slabom protoku lopte, ali i činjenici da akcije uglavnom završavaju igrom jedan na jedan iz kojih često uzimaju teške šuteve.

Nažalost, ozljede su itekako poremetile njihov ritam. Ozljeda prvog razigravača Derona Williamsa najveći je hendikep i možda glavni razlog zašto Netsi ne mogu odigrati organizirane napade, a Kidd nema čovjeka koji može provesti njegove ideje na parketu. Treba se reći i da Williams ima najslabije statističke brojke u karijeri od 9,6 koševa i samo 6 asistencija po utakmici. Uz njega, daleko najgore brojke u karijeri bilježi i Garnett (6,4 koševa, 7,6 skokova) koji je tek u dvije utakmice ove sezone bio dvoznamenkast. Joe Johnson (15,8 koševa) i Brook Lopez (20,6 koševa, 6,2 skoka) zasada predvode ovu momčad, ali dok se Johnson smatra jednim od boljih obrambenih bekova lige, isto se ne može reći za Lopeza kojemu se poprilično mlaka igra u obrani uzima kao najveća mana. Kada se uzme u obzir njegova slaba obrana, pa onda isto tako i Andraya Blatchea, te ostarjelog Garnetta, nije ni čudo da se Netsi po košem teško mogu boriti s ozbiljnijim ekipama.

Moramo reći da je, ipak, vrlo upitna politika uprave kluba koja je vrlo kratkoročnog plana, a nisu uspostavljeni svi uvjeti. Prije svega mislimo na činjenicu da su se po naslov odlučili s dosta starim i prekaljenim veteranima, a za trenera postavili, uz dužno poštovanje njegovoj veličini, još uvijek trenerski neobrazovanog i neiskusnog  Kidda. Treba se priznati da su  visoka očekivanja, momčad za jednu do dvije sezone i neiskusan trener vrlo slaba kombinacija.

Uza sve nedaće valja spomenuti i neke pozitivne stvari. Prije svega to je Tyshawn Taylor, igrač koji je bio tek 41. pick drafta 2012. godine i koji je ove sezone ubilježio nekoliko vrlo dobrih partija vrlo se dobro snašao u ulozi zamjene Williamsa (bilježi 5,9 koševa i 2,4 asistencije za 17 minuta provedenih na parketu). Igrač je to vrlo dobrih atletskih sposobnosti koji daje momčadi dodatnu energiju. Vrlo važnu ulogu ima i Shaun Livingston (6,9 koševa, 2,6 skokova, 3,3 asistencije), igrač koji je promijenio puno NBA klubova, koji je prošao i svijet NBDL lige, a sada je prema mnogim stručnjacima jedan od najvažnijih Kiddovih karika osakaćenih Netsa. Ljubitelje iz ovog kraja svijeta sigurno veseli i činjenica da je i bosanskohercegovački reprezentativac Mirza Teletović (5,4 koševa, 3,9 skokova za 16 minuta) dobio značajniju ulogu.

Netsi su u sinoćnjoj pobjedi protiv Milwaukeeja (90:82) pokazali da postoje određena poboljšanja u obrani, a njih se i ubuduće očekuje nakon što su najavili da Jason Kidd ima nove ideje i nakon što je promijenio svoj stručni stožer maknuvši Lawrencea Franka, čovjeka koji je bio zadužen za obrambeni dio. Uz to su momčad s vrlo širokom klupom, i to s poprilično dobrim igračima (Terry, Anderson, Kirilenko, Blatche, Livingston…) koju je vlasnik napunio zanemarujući luxury tax koji tereti klub.

Smatramo da ovi Netsi imaju snage, kvalitete i prije svega iskustva da izbore playoff na vrlo lošem Istoku bez obzira na vrlo loš start, ali da nisu dovoljno dobri za parirati, prije svega, Miamiju i Indiani. Ovoj momčadi, unatoč starosti, treba još vremena jer se radi o preiskusnim igračima koji su odigrali puno velikih utakmica. Dojma smo da, kada se vrate Williams, Pierce, Kirilenko i Terry, te ako momčad na duže vrijeme ostane zdrava i kompletna, uigranost ne bi trebala biti problem, a onda će sigurno biti opasni svakome.

Latest Posts

NE PROPUSTITE