Sunday, June 4, 2023

ZADNJE OBJAVE

Bryant uvjerljivo najplaæeniji igraè lige

Mnogo se toga moglo prigovoriti, a za mnogo je toga i optužen, LeBronu Jamesu u trenucima kada je Cleveland mijenjao Miamijem. Ipak, za pohlepu ga se ne može staviti na crnu listu.

Premda i njegovih 14.5 milijuna amerièkih dolara godišnje plaæe ne djeluje mizerno, dapaèe, valja naglasiti da James ne spada niti u Top 20 najplaæenijih košarkaška NBA lige.

Sam vrh platne liste zauzima Kobe Bryant, voða Los Angeles Lakersa koji su s njime osvojili pet naslova prvaka. Sve je to Bryant znao i naplatiti u ovoj sezoni, prvoj u kojoj zauzima èelno mjesto liste po plaæama igraèa. Ove sezone samo od kluba Bryant æe zaraditi 24.8 milijuna, a uz trogodišnje produljenje ugovora u sezoni 2013/14 zaraðivat æe i daleko više, toènije 30.5 milijuna. Posljednji koji je probio granicu od 30 milijuna dolara za jednu sezonu bio je Michael Jordan 1997/98.

Iznenaðujuæe, visoko drugo mjesto na ovoj listi zauzima Orlandov Rashard Lewis kojem 20.5 milijuna ove sezone omoguæuje šest godina dug ugovor potpisan 2007. godine, a vrijedan 118 milijuna. Ukupno je uèinkom, meðu krilnim igraèima, u prošloj sezoni zauzeo 48. mjesto u konkurenciji 71 košarkaša. Prosjek plaæe u NBA ligi iznosi oko pet milijuna amerièkih dolara godišnje, a prema prikazanom Lewisu je mjesto bliže prosjeku nego eliti. Što æe reæi, izraèunali su ESPN-ovi statistièari, da zaraðuje 75 posto više od onoga što bi trebao.

Na treæem i èetvrtom mjestu nalaze se veterani, Bostonov Kevin Garnett i San Antonijev Tim Duncan s primanjima od 18.8, odnosno 18.7 milijuna. Obojica su sam vrh liste krilnih-centara lige svih vremena.

Na petom se mjestu nalazi Milwaukeejev Michael Redd (18.3 milijuna), dok je deveti kineski centar Houstona Yao Ming (17.7). Zajedno su ova dvojica, u prošloj sezoni protkanoj ozljedama, odigrali dvanaest utakmica. Osmoplasirani Gilbert Arenas nastupio je u samo 19 posto utakmica svog Washingtona u protekle tri sezone. Andrej Kirilenko na sedmom mjestu (izjednaèen s Lakersovim Pau Gasolom na šestom) i desetoplasirani Zach Randolph daleko su od uèinaka koje bi popratili primanjima.

Top 10 najplaæenijih igraèa NBA lige ove sezone:

1. Kobe Bryant (LA Lakers) 24.8 milijuna amerièkih dolara

2. Rashard Lewis (Orlando Magic) 20.5

3. Kevin Garnet (Boston Celtics) 18.8

4. Tim Duncan (San Antonio Spurs) 18.7

5. Michael Redd (Milwaukee Bucks) 18.3

6. Pau Gasol (LA Lakers) 17.8

7. Andrej Kirilenko (Utah Jazz) 17.8

8. Gilbert Arenas (Washington Wizards) 17.7

9. Yao Ming (Houston Rockets) 17.7

10. Zach Randolph (Memphis Grizzlies) 17.3

Latest Posts

NE PROPUSTITE