Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bryantovo obraćanje javnosti

Kobe Bryant je prije dvije večeri napravio još jedan korak ka besmrtnosti prestigavši na trećoj poziciji svoju vječnu inspiraciju Michaela Jordana na vječnoj ljestvici najboljih strijelaca NBA lige. Znamo da je iz ove perspektive teško zamisliti da Kobe Bryant u svojim počecima košarkaške karijere imao perioda kada doslovno nije mogao “kupiti” koš, ali upravo se nešto tako događalo. Progovorio je o tome i Bryant u uvodu teksta kojim se obratio košarkaškoj javnosti povodom novog rekorda.

S 12 godina mladi Kobe igrao se košarke u ligi za klince u Philadelphiji koja se zvala Philly`s Sonny Hill Future, i kroz cijelo ljeto koliko je turnir trajao nije uspio ubaciti niti jedan jedini koš. Poželio je ostaviti se košarke sve dok inspiraciju nije pronašao upravo u Jordanu.

“Nula. To je broj poena koji sam kao dvanaestogodišnjak ubacio kroz cijelu Ljetnu ligu za djecu u Philadelphiji. Ništa nisam zabio. Ni slobodno bacanje, ni slučajno polaganje. Moj otac Joe “Jellybean” Bryant, i moj ujak John “Chubby” Cox bili su nekadašnje legende te lige koju sam ja igrao tog ljeta. Moj otac bio je 208 cm visoko krilo, a moj ujak 193 cm visoki razigravač. Osramotio sam svoju obitelj!”

Kobe nastavlja dalje: “Želio sam se ostaviti košarke i posvetiti se nogometu. Tu je počeo moj respekt i moje divljenje prema MJ-u. Naučio sam da je on bio odbačen od trenera kao freshman u srednjoj školi; shvatio sam da je i on naučio kako je to osjećati se osramoćenim, kako je to osjećati neuspjeh. Ali on je iskoristio te emocije kao svoje gorivo, to ga je učinilo jačim i nije odustao. Odlučio sam ga slijediti u tome. Svoj neuspjeh sam odlučio iskoristiti kao motiv. Postao sam opsjednut dokazivanjem svojoj obitelji, pa i sebi samom da ja to mogu.” 

U nastavku Kobe govori kako se ta opsjednutost razvijala. Naučio je sve o osnovama košarke, o povijesti NBA lige i igračima. I nije samo odlučio da više nikad preko ljeta nema “nulu” nego i “…kod protivnika izazvati isti osjećaj neuspjeha koji sam ja osjećao tog ljeta”. Kobe poentira s: “Moj ubilački instinkt je rođen”.

Na kraju teksta Kobe kaže kako je velika čast bila prestići Jordana na ljestvici najboljih NBA strijelaca u povijesti, čovjeka koji ga je inspirirao: “24 godine kasnije, prešao sam svoju muzu.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE