Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bulls 96 vs Warriors 16

Uvod

Dok cijeli NBA svijet s nestrpljenjem čeka da ovogodišnja ekipa Golden State Warriorsa obori rekord od 72 pobjede u regularnoj sezoni, postavljen od strane Chicago Bullsa u sezoni 1995/96 mnogi se pitaju kako bi prošao susret, točnije serija od 7 utakmica između ove dvije momčadi. Cijeli Internet ”bruji” o tome, ljudi se svađaju, raspravljaju, vrijeđaju, bude i prijetnji, spominjanja bliže i dalje rodbine, ali odgovara nikada neće biti. Kada već svi pokušavaju odgonetnuti to pitanje, probat ćemo i mi.

Prvo moramo postaviti ”pravila igre”, a pod to mislimo staviti eru kada bi se igralo. Danas kalendar pokazuje 2016. godinu tako da ćemo našu imaginarnu seriju staviti u sadašnjost kada nema handchekinga, kada je dozvoljena zonska obrana i kada centar u obrani (zbog pravila o obrambene 3 sekunde) ne smije kampirati pod vlastitim obručem i čekati ”naoštrenog” lakta protivnike, kao nekada član Bad Boysa iz Detroita Bill Laimbeer. Također se igrači ne smiju tući međusobno, grubo faulirati zato što flagrant prekršaj, ali i isključenje ili suspenziju, lagano dobijete, naguravati, glasno prigovarati sucima. Čak se i trash talk zna kazniti. One besmislene priče da bi se Warriorse, nekada davno u 80-ima i 90-ima lagano zaustavilo, koje i mnogi bivši igrači govore, nećemo niti komentirati zato što su hrpa gluposti. Te priče podsjećaju na ostarjele muškarce koji govore da se u vrijeme njihove mladosti više izlazilo, više zabavljalo, moglo više popiti, imalo više novaca i više uspjeha kod ljepšeg spola. Sada kada smo to riješili vrijeme je da se pozabavimo s naše dvije momčadi.

Prije početka ćemo još reći da ovdje ne dovodimo u pitanje tko je najbolji košarkaš od svih 20+ igrača iz obje momčadi. To je naravno Gospodin Zrak  koji je po mom osobnom i skromnom mišljenju najbolji košarkaš ikada, ali to je za neku drugu temu. Ovdje smo da vidimo tko pobjeđuje u seriji od 7 utakmica.

Momčadi, ekipe, sastavi ili rosteri

Prvo ćemo ”baciti oko” na rostere obje ekipe. Bullsi su bili stariji pa krećemo od njih. Startna petorka je bila Ron Harper i Michael Jordan na bekovima, Scottie Pippen i Dennis Rodman na krilima, te na centru Luc  Longley. Šesti igrač je bio Toni Kukoč, a od rezervi su na vanjskim pozicijama još bili Randy Brown, Steve Kerr i Jud Buechler. Na krilnim pozicijama su još igrali Jason Caffey, John Salley, Dickie Simpkins i Jack Haley. Rezervni centri su bili Bill Wennington i James Edwards. Trener je bio legendarni Phil Jackson, a pomoćnici su bili Jim Cleamons, Jim Rodgers, John Paxson i izumitelj trokut napada Tex Winter. Prosječna starost prve petorke je bila ”veteranskih” 31.6 godina, a starost cijele ekipe je iznosila 30.5 godina. Prosječna visina i težina startera je iznosila 203.2 cm i 100.2 kg, a prosjek ekipe je bio 203.8 cm i 101.3 kg.

Startna petorka Warriorsa je Stephen Curry i Klay Thompson na bekovima, Harrison Barnes i Draymond Green kao krila i Andrew Bogut kao centar. Šesti igrač je Andre Iguodala, a od rezervi na vanjskim pozicijama su Leandro Barbosa, Ian Clark, Shaun Livingston i Brandon Rush. Na krilnim i centarskim pozicijama su još Festus Ezeli, Marreese Speights, Anderson Varejao, James Michael McAdoo i Kevon Looney. Trener im je Steve Kerr, a pomoćnici su Luke Walton, Ron Adams, Jarron Collins i Bruce Fraser. Warriorsi su mlađi i startna petorka ima u prosjeku 27.2 godine, a ekipa ukupno 28.1. Prosječna visina i težina startera je 201.8 cm i 101.6 kg, a prosjek ekipe je 202 cm i 102 kg.

Ono što bi trebalo upasti u oko i prosječnom NBA fanu je to da Warriorsi imaju jaču klupu, a da iz obje ekipe maknete po dva najbolja igrača (Jordan i Pippen) kod Bullsa i (Curry i Thompson) kod Warriorsa da serija uopće ne bi bila zanimljiva i da bi rezultat bio 4-0 ili 4-1 za ekipu iz okolice San Francisca.

Bulls

Matchupovi ili kako bi to izgledalo na parketu

Pripreme smo odradili i sada kreće ono najvažnije, a to je kako bi igra izgledala kada bi lopta krenula s centra. Prvo pitanje koje se nameće je koliko dugo bi Warriorsi igrali s klasičnom petorkom, a kada bi se prebacili na čisti small-ball i uveli Iguodalu umjesto Boguta, a na centra prebacili Draymonda Greena. Niti jedna ekipa, pa tako niti Bullsi iz 96-e si ne smije dozvoliti da u trenutku kada Warriorsi igraju s petorkom Curry-Thompson-Iguodala-Barnes-Green ostave na terenu centra koji nije previše ubojit u napadu. Kada bi se to dogodilo, Phil Jackson bi morao istog trenutka povuci iz igre Longleya i staviti Kukoča. Toni bi trebao biti onaj tzv. X faktor u ovakvoj seriji protiv Warriorsa. Mišljenja smo da bi Kukoču više odgovarala današnja košarka, zbog veće slobode koju igrači imaju i zato što ima visinu centra. Mogao bi igrati nisko krilo, stretch four, centra i point forwarda, iako je pitanje da li bi imao baš takvu slobodu u triangle offenseu. Sigurni smo da bi bio AllStar igrač. U tim trenucima bi Bullsi morali odgovoriti s petorkom Harper-Jordan-Pippen-Kukoč-Rodman. Ta petorka bi bila dobar odgovor na nisku petorku Ratnika.

Drugo pitanje je kako bi se na igru Bullsa odražavalo to što Rodman nije strijelac i kako bi ga sakrivali u obrani i kako bi ga Warriorsi branili. Vjerojatno bi ga u trokut napadu držali blizu koša zato što polaganje ipak može pogoditi, ali sve pozicije malo udaljenije od koša bi značile da Bullsi imaju igrača manje u napadu. Na nisku petorku Warriorsa kada su oni u napadu, po pravilu bi matchupovi bili Curry-Harper, Thompson-Jordan, Iguodala-Pippen, Barnes-Kukoč i Green-Rodman. To tako izgleda na papiru, ali najveća snaga Bullsa je u tome što su oni u prvom redu bili izvrsna obrambena momčad i što mogu jako puno i brzo preuzimati. Svaki od ove petorice igrača Bullsa mogu čuvati dvije, a neki i tri ili čak i četiri pozicije.

Ključ cijele serije, barem što se tiče Bullsa u obrani bi bio kako zaustaviti pick and roll između Curryja i Greena. Tu počinju problemi za sve protivnike Warriorsa. Steph je vrhunski strijelac i ako ga krene trica u problemima ste. Također je i jako dobar u kreaciji. Ne smijete ići ispod bloka zato što ćete biti kažnjeni laganim šutem, ako ga udvojite lagano dodaje loptu do Greena i kreću u situaciju 4 na 3 što opet nije dobro. Zen Master bi to trebao braniti sa Jordanom ili Harperom na Curryju, te Pippenom ili Rodmanom na Greenu. Ključ svega je preuzimanje nakon bloka da se ne mora slati još jedan igrač u pomoć, te da Rodman ili Pippen mogu ostati ispred i nastaviti s presingom na Curryju, a da Green koji ipak nije post up igrač ne može dominirati protiv Harpera ili Jordana. Jedan od njih koji nije na Stephu ostaje na Thompsonu. Kukoča na Barnesa, a na Iguodalu drugi iz dvojca Pippen-Rodman.

stephen-curry

Druga ubojiti napadačka opcija im je prolasci kroz blokove, pogotovo tu mislimo na Splash Brotherse, tu također mora dolaziti do stalnih preuzimanje i ne smije im se davati previše prostora. Ostala trojica iz petorke (Iguodala, Barnes, Green ili Speights koji sve više igra) su ipak više spot up šuteri koji ovise o 1-5 pick and rollu, te ako ste prisiljeni udvajati bekovsku ”braću po tricama” . Matthew Dellavedova je u lanjskom finalu igrao dobar presing po gotovo cijelom terenu, igrao na rubu faula, dobro ga čuvao kroz blokove i izgledalo je da je ipak malo bio ”ušao u glavu” Stephu.  Tranzicija je također opasna zato što vrlo lako možete ”popiti” tricu s desetak metara koja je okidač ”ludila” kod Warriorsa kao i kod njihove publike. Na klupi se osim šutera Speightsa morate paziti Livingstona i Barbose zato što u kratkom vremenu mogu napraviti puno štete protivniku i neugodni su kada ih krene. Bullsi su dobro ”opremljeni” da se bore s Warriorsima, ali bi sigurno imali problema kada bi trice počele sijevati iz svih pozicija, a krivi pogled se kažnjava osobnom pogreškom.

Idemo sada pogledati kako bi bilo braniti Bullse. Osim startne petorke, s klupe bi osim Kukoča najviše koristili Kerra zbog šuta za 3 poena, koji bi Jordanu ostavio više prostora za ulaske pod koš. Petorka Kerr-Harper-Jordan-Pippen-Kukoč također može zadati probleme svima, pa tako i Warriorsima. S ovom petorkom Bullsi bi bili nešto lošiji u obrani, ali napad bi mogao biti ubojit. Gotovo svi bi mogli pogoditi tricu, ali najveći problem Warriorsa bi bio kako zaustaviti Jordana.

Mlađi čitatelji nisi imali tu sreću da gledaju uživo Mikea. Imate youtube, ali isječak od par minuta nije isto kao i cijela utakmica. Znači nema handchekinga i centar ne smije stajati pod vlastitim košem. Znate li što Jordan onda radi? Ne znamo niti mi, Michael nije igrao u takvom razdoblju. Možemo samo zamišljati, ali pogledajte snimke Jordana iz 80-ih i 90-ih. Protivnički bekovi ga prvo drže dok još nema loptu, a kada ju napokon primi i krene prema košu, unutra ga čekaju barem 2 ili 3 visoka igrača, zato što nije bilo kao danas, da imate tricaše u kutovima koji odvlače defanzivce i ostavljaju reket praznim. Plus mogli ste zaista grubo faulirati i izvući se s običnim faulom. Unatoč svemu tome Jordan je bez problema zabijao preko 30 poena u prosjeku. Da, bio je toliko dobar, tako dobra tehnika, rad nogu, fadeaway šut s gotovo bilo kojeg mjesta, brzina, snaga. Skoro nikada nije radio korake, duple, faule u napadu i gotovo uvijek je imao balans u zraku. Kada su pitali Texa Wintera koja je najveća razlika između Jordana i Kobe Bryanta, rekao je da je Jordan strašno jak fizički, kada zauzme poziciju za post up, da ga niste mogli pomaknuti s mjesta. I ogromne šake ima, tako da je odlično kontrolirao loptu s jednom rukom.

jordan-mutombo

Dakle ključno pitanje je koga staviti na Jordana? Curryja bi skrivali na Harperu ili Kerru, Green i Barnes bi čuvali Rodmana i Kukoča, na Jordanu dakle ostaju Thompson kojega bi to jako izmorilo, te Iguodala koji bi bio bolji na Pippenu, zato što mu nedostaje brzine da čuva Michaela, te s klupe Barbosa ili Livingston, koje bi Michael realno uništio. Da se ove dvije ekipe natječu u isto vrijeme, Bullsi bi se vjerojatno pojačali s još kojim šuterom izvana, a Warriorsi bi pokušali dovesti još kojeg obrambenog igrača da pokuša čuvati Jordana.

Još jedna nesreća koji bi se desila Warriorsima je nešto što se ne dešava često u današnjoj košarci, a to je foul trouble ili problemi s osobnim pogreškama. Tu pogotovo mislimo da danas zvijezde rijetko napuštaju igru zbog tog problema. Jordan bi ih natjerao na veliki broj osobnih, zbog svoje brzine, snage i leđne tehnike. Uz Jordana i po ”mekšim” pravilima bi i Pippen i Kukoč lakše dolazili do dobrih pozicija.

Zaključak i rezultat

Evo nas i do onoga najbitnijeg, a to je konačni rezultat. Predviđamo da će serija otići do 6 ili 7 utakmica. Bit će napeto. Bullsi imaju bolju petorku, Warriorsi klupu. Na kraju prednost ipak ide momcima iz Windy Cityja, Chicago Bullsima. Dva su razloga zašto smo tako odlučili. Prvi je taj što obrambeno mogu parirati small-ball postavi Warriorsa, mogu izvršiti solidan pritisak na Stephu, dobro preuzimati, te braniti 1-5 pick and roll Curryja i Greena. Razlog broj 2 je Michael Jordan. Warriorsi nikada nisu vidjeli takvog igrača, s takvim znanjem, fizičkim i mentalnim. Zaista ne vidimo kako bi ga uspješno branili. Ako netko ima teoriju kako ga uspješno braniti, neka nam napiše i pošalje u redakciju. Možda bi Bullsima bilo teže igrati protiv Lakersa s početka 2000-ih, Shaquillea O’Neala i Bryanta. Nemojte nas krivo shvatiti, tu pogotovo mislimo na mlađe čitatelje, Warriorse smatramo vrhunskom ekipom i svaka im čast na rezultatima, ali zbog matchupova i Air Jordana ipak mala prednost Bullsima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE