Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Bullsi ponudili Butleru novi ugovor

Kao što je bilo očekivano, i prije početka perioda potpisivanja slobodnih igrača Bullsi su ponudili svom najboljem igraču protekle sezone Jimmyu Butleru dvije opcije ostanka s njima. Jedna je maksimalna ponuda, odnosno pet godina maksimalnog ugovora sa takozvanim Bird pravima na povećanje plaće od 7.5% na prvu godinu. Druga opcija je regularna ponuda, koja bi značila potpisivanje jednogodišnje ekstenzije nakon čega bi Butler postao neograničeni slobodan igrač na ljeto 2016. Ako želi da napusti Bullse, ekipe imaju pravo da mu ponude maksimalni četverogodišnji ugovor ali sa 4.5% povećanja plaće nakon prve godine uz to da svaku ponudu koju on dobije Bullsi mogu izjednačiti i tako možda proći jeftinije.

Kako se ovdje i Butler nešto pita, on želi ugovor koji će njega osloboditi na kraju sezone 2016-’17 i to kao neograničenog slobodnog igrača. Traži dvije godine bez ikakve opcije ili jednu godinu pa onda da bude neograničeni slobodni igrač sljedeće ljeto kada se salary cap digne a kada bi potpisivao ugovor s Bullsima sljedeću sezona bi bio plaćen ili $4.4 milijuna (to je qualifying offer odnosno 125% njegove prijašnje plate) ili bi imao pregovore oko jednogodišnjeg maksimalnog ugovora da dobije što više novca prije izlaska u free agency market. Postoji i takozvani maximum qualifying offer koji u suštini znači pet godina ugovora, maksimalna plata, 7.5% dizanja plate svake godine i bez ikakvih opcija ali ako mu to ponude, onda svaki ugovor druge ekipe mora biti dug tri godine i to bez ikakvih team, player ili early termination opcija. Nuđenje ove opcije Butleru je odličan potez s obzirom na to da kada bi potpisao ugovor s drugom ekipom, on ne bi bio slobodan igrač sve do ljeta 2018. a već je izrazio želju da na market izađe ili u ljeto 2016. ili u ljeto 2017.

Mnogo kombinacija za igrača koji je najviše napredovao u prošloj sezoni, ali generalno mišljenje je da će potpisati jednogodišnji ili dvogodišnji ugovor sa Bullsima i onda testirati svoju vrijednost na free agency marketu. Drugih interesanata za usluge odličnog beka ima mnogo, a najviše su zagrizli Lakersi koji su mu nudili jednogodišnji ugovor sa naravno maksimalnom platom. Šanse su ipak najveće da će on ostati u Windy Cityu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE