Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Butler i Connecticut u finalu NCAA lige

U velikom finalu sveuèilišnog prvenstva igrati æe Butler i Connecticut. Butler je ponovio prošlogodišnji uspjeh, te æe ove godine pokušati osvojiti naslov, nakon što su prošle izgubili u finalu. Connecticut je na svom èetvrtom Final Fouru ušao u treæe finale, a svaki puta kada su bili u finalu, otišli su do kraja.

Butler – VCU 70:62
(Mack 24p; Skeen 27p)

Butler je ponovno u finalu. Nakon prošlogodišnjeg poraza u finalu protiv Dukea, ove godine su to ponovili, nakon što su u polufinalu pobijedili VCU 70-62.

Kao što se oèekivalo igrala se dosta tvrda utakmica, a takve utakmice u pravilu veæ dvije godine dobiva Butler. Ovaj uspijeh je možda još i veæi od onoga od prošle godine, jer svi znamo kako je teško ponoviti nešto ovako veliko.

VCU je otvorio utakmicu prilièno nervozno, jer ipak je ovo njihov prvi Final Four, promašili su prvih pet šuteva, te je Butler otvorio utakmicu sa 5-0. Meðutim, tada se trener VCU – u Shaka Smart odluèuje za presing po cijelom terenu, što je odmah poèelo stvarati probleme Butleru. Sa nekoliko izgubljenih lopti i promašenih zicera Butlera, VCU se budi te poèima pogaðati šuteve, te rade seriju 11-0. Bradford Burgess je u toj seriji pogodio tri trice.

Butler je do kraja poluvremena prilagodio utakmicu svojoj igri, igrali èvrstu obranu, usporili napade VCU – u, a u napadu dosta ulazili pod obruè, te su izborili dosta slobodnih bacanja koja su uspješno pogaðali (slobodna bacanja 11-13). Veliku prednost su ostvarili u skokovima, a posebno u napadaèkim skokovima, što im je dalo po koji napad više, te su zahvaljujuæi ponajprije tim skokovima i slobodnim bacanjima otišli na poluvrijeme sa prednošèu 34-28.

Drugo poluvrijeme VCU otvara serijom 7-0, a nakon toga se igra rezultatski dosta izjednaèeno, a vodstvo se mijenja iz napada u napad.

Butler se zahvaljujuæi solo dionici Shelvin Macka (postigao 10 uzastopnih koševa) sredinom drugog poluvremena uspijeva odvojiti na sedam poena razlike, što im je do tada bila i najveæa prednost u utakmici. Do kraja su zahvaljujuæi nekim promašajima ekipa VCU uspijeli mirno privesti utakmicu kraju. ”Prošle godine nismo uspijeli završiti posao, tako da nam je to u mislima. Moji suigraèi su me odlièno pronalazili u pravom trenutku, a ja sam pogodio neke šuteve”, rekao je Mack.

Smart na kraju ipak nije bio toliko nesretan : ”Mi smo jedna velika obitelj. Cijela sezona je bila odlièna. Otišli smo daleko u turniru i uèinili ono što su nam mnogi rekli da ne možemo”.

Shelvin Mack je za Butler postigao 24 koša, a pomogao mu je Matt Howard sa 17 koševa (od èega èak 11 sa linije slobodnih bacanja) i 8 skokova.

Kod VCU – u vrlo lošu utakmicu je odigrao Joey Rodriguez, koji je postigao samo 3 koša (7 asistencija), dok se najviše istakao Jamie Skeen sa 27 koševa.

Za Butler sada slijedi finale, hoæe li uspijeti ove godine otiæi do kraja, ili æe ponovno ostati jednu stepenicu prekratki, doznat æemo u ponedjeljak.

Connecticut – Kentucky 56:55
(Walker 18p, Knight 17p)

Momèad Connecticuta se plasirala u finale nakon što je pobijedila Kentucky 56-55 u drugoj utakmici polufinala sveuèilišnog prvenstva. Iako je na poluvremenu izgledalo da æe do pobjede doæi mnogo lakše, na kraju su se ipak trebali malo potruditi za pobjedu, jer samo nekoliko sekundi prije kraja Kentucky je šutirao tricu s kojom bi došli u vodstvo.

”Ovi momci su odluèili da ne žele iæi kuæi, ovo je nestvarno”, rekao je trener Connecticuta Jim Calhoun.

Utakmica je poèela dosta nervozno, sa dosta izgubljenih lopti i promašenih šuteva. Tek kada se Kemba Walker malo zagrijao i zabio 8 koševa u kratkom razdoblju, Connecticut prvi stvara malo znaèajniju prednost, 19-12 u 12 minuti.

Kentucky je odigrao najlošije poluvrijeme na turniru, pa niti ne èudi što je rezultat 31-21, najveæi zaostatak koji su imali do sada na turniru. Igrali su brzopleto u napadu, da dosta ispucanih trica, i puno izgubljenih lopti. Connecticut s druge strane igra dosta strpljivo, te sa lijepim proigravanjima dolaze do laganih zakucavanja.

U drugom poluvremenu Kentucky se vrlo brzo vraæa u igru, odnosno nakon samo tri minute igri, zahvaljujuæi pogoðenim tricama, te je rezultat izjednaèen. Tako se igralo sve do dvije minute prije kraja, kada se Connecticut uspijeva odvojiti na 6 poena razlike, 54-48. Svi su mislili da ce mirno privesti utakmicu kraju, meðutim Kentucky radi svoju malu seriju i rezultat je 54-52, 40 sekundi prije kraja. Ucon ima napad, ali gube loptu nekih 20 sekundi prije kraja te Kentucky dobiva šansu. Ipak DeAndre Liggins promašuje tricu s kojom bi Kentucky poveo samo dvije sekunde prije kraja. Nakon toga brucoš Shabazz Napier pogaða oba slobodna bacanja, vjerojatno najteža koja je imao izvesti do sada u svojoj karijeri, koja su osigurala pobjedu Connecticutu i veliko finale protiv Butlera u ponedjeljak.

Obe momèadi su šutirali vrlo loše, te je konaèan zbroj koševa treæi najmanji u povijesti Final Foura, od kada se uveo ogranièen napad 1986. ”Zadržali smo priliènu dobru ekipu na 56 koševa. Prije utakmice sam govorio ako budemo igrali dobru obranu ostavit æemo ih na 56-60 koševa. Samo nisam mislio da æemo mi postiæi samo 55”, rekao je trener Kentucky John Calipari. Connecticut je u cijeloj utakmici pogodio samo jednu tricu, ali sa odliènim kretanjem lopte, ostvarili su èak 16 asistencija za 23 ubaèaja.

Kemba Walker je ponovno bio najbolji pojedinac za Connecticut, postigao je 18 koševa, te imao 6 skokova i 7 asistencija. Jeremy Lamb je ubacio 12 koševa.

S druge strane prva zvijezda Kentucky Brandon Knight je ubacio 17, ali imao katastrofalnu šutersku veèer, 6-23 iz igre. Terrence Jones je dodao 11 uz 15 skokova.

Latest Posts

NE PROPUSTITE