Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Caron Butler: ” Ja sam samo deèko iz kvarta “

Caron butler roðen je 13. Ožujka 1980. U Racineu u Wisconsinu.  Kratko vrijeme je proveo igrajuæi za ekipu svoje srednje škole Washington Park High School i zatim igrao u Maine Central Instituteu. Nakon nekog vremena sa stipendijom odlazi na koledž u Connecticut.  Godine 2002. Izlazi na draft i izabran je od Miami Heata, kao deseti pick. Zatim 2004. Odlazi u LA Lakerse u kojim igra do 2005. samo jednu sezonu. Sad igra za Washington Wizardse i jedan je od kljuènih igraèa. Nakon ozljede Gilberta Arenasa vodio je je Wizardse sa statistikom od 20,7 koševa, 6,8 skokova i 4,8 asista po utakmici.

IGRAŠ ODLIÈNU SEZONU. PROSJEK TI JE OKO 20 POENA, 6 SKOKOVA I 4 ASISTA PO UTAKMICI. JEDINI IGRAÈI SA SLIÈNOM STATISTIKOM SU KOBY BRYANT I LEBRON JAMES. MISLIŠ LI DA SE MOŽEŠ SVRSTAT MEÐU TU ELITNU GRUPU?

Pa mislim da sam se veæ svrstao. I to samo sa svojim brojkama. Stvarno je pohvalno i odlièno se osjeæaš kad pogledaš na ovo gdje si sada, znajuæi otkuda si došao. Od samog poèetka do vrha. Sada ubirem „plodove“ svog rada koji sam uložio kroz sve ove godine.

KAO SUIGRAÈE SI IMAO GILBERTA ARENASA, KOBE BRYANTA I DWYANEA WADEA. TKO JE OD NJIH NAJTALENTIRANIJI?

Najveæi talent…Wow. Stvarno teško pitanje. Svi su toliko posebni kao igraèi, ali u isto vrijeme tko je bolji? Rekao bi Kobe i to samo zbog tri osvojena prstena. Ali Gilbert, znate, ima samo 26 godina i igra nevjerovatno, ali na drugu stranu i Dwyane igra odlièno. Stvarno ne znam.

POLAKO DIŽEŠ SVOJU IGRU NA VIŠU RAZINU SVAKE GODINE OTKAD SI UŠAO U NBA LIGU. PROŠLE GODINE SI PRVI PUT IGRAO ZA ALL-STAR EKIPU. OVE GODINE SI DIGNUO PROSJEK TRICA IZNAD 36%. U ÈEMU JOŠ MOŽEŠ POSTAT BOLJI?

Pa samo æu nastaviti tražiti svoju slabu toèku i poraditi na njoj. Ako mi je šut s trice ispod 40% mogu ga poboljšati. Moja kontrola lopte može biti bolja, poeni unutar reketa mogu postati veæi. Previše je stvari na kojima mogu raditi.

ZOVU TE „TOUGH JUICE“ ZBOG TVOJE BORBENOSTI. SVIÐA LI TI SE TAJ NADIMAK?

Lijepo je imati neko posebno ime. Prvo su me treneri tako poèeli zvati, a navijaèi su to prihvatili. Sada mi se svi deru „Tough Juice“, „ Caronamo“ i Caron. Imam osjeæaj kao da me publika ovdje prihvatila. Izgleda da sam napokon našao dom.

WIZARDSI SU TI ZABRANILI DA PIJEŠ GAZIRANO PIÆE, MOUNTAIN DEW. RECI NAM ZAŠTO? I DA LI SI JOŠ LJUT ZBOG TOGA?

Idalje sam uzrujan oko toga, ali je to za moje dobro. Glavni razlog je da te odmaknu od gaziranih sokova tijkeom sezone. Oèito, nije dobro za sportaše.

IGRAŠ PO 40 MINUTA PO UTAKMICI. OSJEÆAŠ LI UTJECAJ NA SVOME TIJELU I SVOJOJ FORMI?

Osjeæam i ne osjeæam. Pripremio sam se za sve napore, fizièki i psihièki, prije poèetka sezone.

ANTAWN JAMISON I TI IGRATE ODLIÈNO OVE SEZONE I WIZARDSI POBJEÐUJU. NEKI MISLE DA ÆE SE POVRATKOM ARENASA NARUŠITI UIGRANOST I „KEMIJA“ MEÐU IGRAÈIMA. IMAŠ LI TI STRAHOVA OKO TOGA?

Pa nije me strah jer je Gilbert odlièan igraè i znaš da æe se vratiti bez problema i uklopiti se u momèad. On æe se snaæi kao svaki veliki igraè. Na bilo kojem terenu i momèadi u Americi on bi našao svoj put i uklopio se. Zato i je kvalitetan igraè.

AKO EKIPA POTPUNO OZDRAVI I AKO SE UIGRA DO POÈETKA DOIGRAVANJA, KOLIKO DALEKO BISTE MOGLI DOÆI?

Mislim da do finala ill èak do naslova. To je glavni cilj. Osvojiti prvenstvo.

DOK VEÆINA VELIKIH SPORTSKIH ZVIJEZDA PROVODE SVOJE VRIJEME PRED SEZONU NA EGZOTIÈNIM MJESTIMA I PUTOVANJIMA, TI PROVODIŠ LJETO U SVOM RODNOM GRADU RACINU, U WISCONSINU, HAKLAŠ U YMCA-U (CENTRU ZA MLADE). ŠTO TE TOLIKO PRIVLAÈI DA SE SVAKE GODINE VRAÆAŠ U RACINE?

Jednostavno volim YMCA. Ja sam samo deèko iz kvarta. Skroman i prosjeèan momak i ne želim da se prema meni odnosi ništa drugaèije. Ja samo volim èiniti one stvari koje sam radio i prije nego sam došao do sadašnjeg  „statusa“.

POŠTO ŽIVIŠ U GLAVNOM GRADU SAD-A, WASHINGTONU, DA LI PRATIŠ BORBU ZA PREDSJEDNIKA I ZNAŠ LI KOME ÆEŠ DATI SVOJ GLAS?

Još nisam odluèio. No sviðaju mi se i Barack ( O’Bama ) i Hilary ( Clinton ). Ali kao roditelj gledati æu tko æe više uložiti u školstvo i tko ima bolji plan za mlade. Morati æu još dobro razmisliti prije nego donesem odluku.

KOJU PJESMU SLUŠAŠ KAD SE TREBAŠ „NABRIJATI“ ZA UTAKMICU?

Najèešæe Kanye West – Stronger.

ZAŠTO SI PROŠLE GODINE PRESTAO NOSITI ZNOJNIK ZA GLAVU?

Samo sam htio da mi svi zapamte lice. To je kao kod igraèa amerièkog nogometa s kacigama. Ponekad te ljudi ne prepoznaju bez tvog obilježja, u mom služaju trake. Pa onda uðeš u prostroiju i èuješ : „Da li je to…“, a ti ih prekineš i samo kažeš :  „ Da, je.“.

POSTIGAO SI OVOGODIŠNJI REKORD LIGE SA 70 POGOÐENIH SLOBODNIH BACANJA ZA REDOM. REKORD NBA ZA SAD JE 97 OD MICHAELA WILLIAMSA, IZ MINNESOTA T’WOLVESA ZA VRIJEME SEZONE 1993 I 1994. ŠTO MISLIŠ O TOME?

Za sad izgleda dobro. Ušao sam u dobar ritam.

DONIRAO SI OKO 1000 NOVIH BICKALA U RACINEU I WASHINGTONU, D.C. KAKO SU TI NA PAMET PALI BAŠ BICIKLI?

Pa do ideje sam došao nakon što su mome roðaku, Richardu Butleru Jr. (mlaðem), ukrali bicikl ispred kuæe moje bake. Zvao sam policiju i oni su se odazvali. Rekli su da postoji ogromna potražnja za biciklima jer ih je mnogo ukradeno. Mislio sam da bi bila odlièna ideja udružiti snage s Wal-Martom (velikim trgovaèkim lancem) i da bi tako mogli svima u zajednici nabaviti nove bicikle. Djeci i mladima se to jako svidjelo. Zajednica ima samo pozitivna mišljenja oko toga. To je nešto što bi mogao raditi kroz godine, kako bi pomogao. Takoðer s Wal-Martom dijelimo potrepštine za blagdane i odjeæu i još mnogo stvari. Samo želimo postati veæi i bolji i što je najvažnije pomagati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE