Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Cavaliers-Pacers: Pregled 3. utakmice

Nakon što je kolega Kulušić velikodušno odradio analizu druge utakmice (ovim putem mu se još jednom zahvaljujem), vrijeme je da se vratim ovoj seriji koju sam „pikirao“ od kada sam vidio tko igra u istoj. Trener Nate McMillan je u ovoj utakmici odlučio da Montu Ellisa u prvoj petorci zamijeni sa CJ Milesom, čime je prva petorka izgledala ovako: Jeff Teague, CJ Miles, Paul George, Thaddeus Young, Myles Turner. Trener Tyronne Lue je odlučio, naravno, zadržati petorku koja je bila za očekivati, a to je: Kyrie Irving, JR Smith, LeBron James, Kevin Love, Tristan Thompson. Dok su matchupi za Indianu bili po pozicijama, Cleveland je počeo sa JR Smithom na Paulu Georgeu, dok je LeBron James preuzeo CJ Milesa. Ovoga puta, ići ću po četvrtinama i izvlačiti najzanimljivije stvari koje su se mogle vidjeti.

PRVA ČETVRTINA – OBRANA NA PAULU GEORGEU I KEVIN SERAWOW

Moje sposobnosti da napravim dobar pun na stranu, želio bih da tri puta podvučem koliko energije je donio na parket centar iz Francuske. Zajedno sa Lanceom Stephensonom, Seraphin je ušao na nekih pet minuta do kraja četvrtine i ‘zapalio’ domaću dvoranu svojom energičnom igrom na obje strane parketa. Prije svega, Lue me iznenadio što je odlučio da odmara Tristana Thompsona baš kada je ušao Seraphin, jer je i slijepom bilo vidljivo kako se Channing Frye, prvi visoki s klupe Cavsa, nema šanse nositi sa fizički nadmoćnim Seraphinom, ali mi je bilo još čudnije kako je Seraphin pokretan i svestan. Možemo podvući blokadu na Kyrieu, a onda i elegantno polaganje odmah nakon te blokade. Već u sljedećem napadu je uzeo ofanzivni skok i zakucao u facu Kyleu Korveru (uz faul, te bacanje koje je pogodio),  a napad nakon toga je prelijepo našao Glenna Robinsona u lijevom kutu za tricu. Suma sumarum prve četvrtine za Seraphina: 7 poena, 3/3 iz igre, dva skoka, dvije asistencije i blokada, te +7 u +/- segmentu.

Popularni Born Ready je isto tako donio dosta energije, ali njegov primarni posao je bio da malo odmori Georgea u obrani (u par navrata je u half-court defanzivnoj postavci preuzimao Jamesa) i da proba malo hypeati dvoranu i svoju ekipu. Na kraju je promašio jedan šut, ali i pogodio dva (od čega jednu tricu) te imao dva skoka, nakon kojih je jako brzo pokretao napad Indiane na nepostavljenu obranu Cavaliersa. Eh sada, kada im je obrana kritična i ovako, zamislite tek kakva je kada se ne stigne postaviti, i to je snaga koju ima Lance Stephenson. Osim njega, dobro su igrali i Jeff Teague te Thaddeus Young, za kojeg sam odmah rekao da treba više da se uključi u napad Indiane. Inače, Younga treba pohvaliti i za to što je igrao pristojnu obranu na Jamesu kada je ovaj switchevima završio na njemu.

Što se Cavsa tiče, napad im je izgledao fantastično, već sada standardno, ali obrana još uvijek nije na nivou na kojem mora biti ako u Cavaliersima sanjaju repeat. Pozitivan znak jeste to što su pokušali novu taktiku sa čuvanjem Georgea koji im ubacuje 30+ poena svaku utakmicu, a taktika se sastojala u tome da George, nakon što mu drugi igrač Indiane postavi screen, bude dupliran od svog igrača i igrača koji čuva screenera, što je rizik, ali je čak i dobro radilo djelomično. George je na kraju pogodio samo jedan šut, ali bilo je realno očekivati porast asistencija, kojih je imao četiri na kraju prve četvrtine.

LeBron James je imao par odličnih dodavanja (highlight je svakako dodavanje iza leđa Tristanu Thompsonu za zakucavanje), i ta dodavanja su obično vodila trojkama, pa je CLE završio četvrtinu sa pet trica (doduše, iz 12 pokušaja). Ipak, najviše su se Cavsi mogu zabrinuti zbog lošeg početka Kevina Lovea, koji je sada već poznato prva opcija Cavaliersa na početcima utakmica. K-Love je počeo utakmicu 2-6 iz igre, a u obrani je bio izdominiran od strane Younga. To je, vjerojatno, i najveći razlog zašto je Indiana vodila 37-27 nakon što je završila prva četvrtina.

DRUGA ČETVRTINA – ENERGIJA PACERSA I OBRAŠTA?! CAVALIERSA

Energija je jedna od onih riječi za koju vjerojatno mislite kako nema puno efekta na igru, ali tko ne misli da ima toliko efekta na igru, onda pogledajte ovu četvrtinu. Stvarno nevjerojatno energična igra Pacersa, koji su jednostavno bili svugdje. Istina, dosta šuteva Cavsa jednostavno nije ulazilo, i tu Pacersi nisu puno ‘krivi’, ali i u napadu i u obrani su „Indijanci“ napadali svaki skok i tako četvrtinu završili sa četiri u napadu, za razliku od 0 skokova u napadu za Cavse, inače ekipu koja uzima veliki broj ofanzivnih skokova.

Najbolji igrač Indiane je dokazao zašto je najbolji u ovoj četvrtini, gdje je totalno preuzeo stvar i u svoje ruke i zabio 21 poen, uz šest skokova i jednu asistenciju. Pogodio je tri trojke i išao na liniju za slobodna bacanja osam puta (uz osam pogodaka), te generalno je napadao obranu Cavaliersa u svakom trenutku, osjećajući da može doći do poena kako god želi, u čemu je djelomično bio u pravu.

Da nije bilo LeBrona, ovu četvrtinu je Cleveland mogao da izgubi barem 30 razlike, ali dvije asistencije za trice JR Smitha i Kevina Lovea, te par pogođenih šuteva je održalo kakvu takvu šansu da se pokrenu Cavaliersi u drugom poluvremenu. Osam poena, četiri skoka, dvije asistencije i blokada za Jamesa i to je sve što smo vidjeli od Cavsa u ovoj četvrtini.

Kada kažem ‘sve’, mislim doslovno ‘sve’, jer ostalo je skoro pa vrijedno svakog mogućeg ignoriranja. U obrani su nastavili sa udvajanjem Georgea nakon što on izlazi iz off-ball bloka, ali svaki trener bi vas prokužio kad tad, pa su situacije odakle je PG bio najefektivniji bile: 1) nakon ofanzivnog skoka; 2) kada je vodio loptu; 3) kada bi se prešlo na stranu gdje je George bio i kada je, umjesto off-ball bloka, do lopte dolazio handoffom visokog igrača na nekom od laktova. Lue nije imao spreman odgovor na spremne odgovore McMillana, i zbog toga ga je George toliko izrešetao u ovoj četvrtini. Međutim, kao što McMillan nije u prvoj četvrtini oslobodio ‘svoju zvijer’ jer jednostavno nije imao kad da skonta rješenje na taktiku Cavsa, tako i Lueu jednostavno nije imao kad da odgovori na McMillanovo rješenje.

Generalno, energija koju su imali Pacersi je bila presudna, ali ne zato što su je oni imali toliko, već više zato što Cavsi nisu imali nimalo energije, ni na jednom kraju parketa. Puno izolacija i manjak truda da se obrana natjera u zatvaranje potencijalnih opasnosti u napadu, a u obrani vrlo lijeno preuzimanje (osim u obrani Paula Georgea). Setovi su izgledali još i dobro, nakon što George biva udvojen, obrana se pretvara u zonu i tako su dosta akcija sa udvojenim Georgeom iznuđivali teške šuteve i dodavanja Pacersa, ali u svakom napadu gdje recimo Teague napada Irvinga, Young Lovea, u svakoj tranziciji i poslije svakog ofanzivnog skoka, obrana bi se potpuno raspadala. U nekim drugim situacijama se također raspadala, ali to je većinom bilo do individualne ljenosti. Ne želim ni zamisliti što bi se desilo da je Gregg Popovich trener ove ekipe, jer bi netki iz svlačionice izlazili u crnim kesama sa prekrivenim licem.

Nakon prvog poluvremena, Indiana je imala ogromnih +25, zabila je 74 poena i 10 trica te jednostavno outhustleala  ekipu Tyronnea Luea, koji je imao svašta za reći za trud svoje ekipe.

TREĆA ČETVRTINA – HERE COMES THE CAVALRY

Koncept u sportu koji često možemo vidjeti, bez obzira na koji sport mislimo konkretno jeste ovaj – kvaliteta se najviše vidi kad se obje ekipe trude da igraju maksimalno. Kada nema truda s jedne strane, osim ako se ne radi o ogromnoj razlici u kvaliteti (nešto poput razlike između Warriorsa i Cibone, ili Real Madrida i nekog trećeligaša sa Kosova), onda ova druga strana ima fantastičnu šansu da dobije utakmicu, a takvu šansu je imala Indiana dok Cavsi nisu upalili motore i krenuli da se trude kako znaju. Naravno, sve kreće od najboljeg igrača, LeBrona Jamesa.

LeBron James je bio alfa i omega napada i obrane Cavaliersa u ovoj četvrtini, i pokazao je kako pravi lider treba da igra. Trčao je na svako preuzimanje, skakao za loptom, borio se za svaki skok, postavljao se u obrani, u napadu je napadao svako preuzimanje, uzimao je teške šuteve te, na kraju, sa svoje tri trice te četiri asistencije (od kojih su tri bile za pogodak za tri poena), vratio Cavse u igru. Ono što je još bitnije, svojim primjerom je natjerao druge suigrače da se bore do krvi za svaku loptu, skok i poen. Međutim, po meni, bio je netko tko je, možda, još i više utjecao na igru Cavsa, a to je Tristan Thompson.

Tristan je dobio samo 40 sekundi odmora u ovoj četvrtini, što za Iron Man Tristana nije neki problem. Međutim, ovaj čovjek je uzimao, ili se barem meni tako učinilo, svaki mogući skok što je došao i blizu njega, a ti skokovi su obično vodili do lakih poena za Cavalierse. Najbitnije za ekipu Clevelanda je energija koju su donijeli LeBron i Tristan, koja je malo ubila energiju dvorane koja je davala snagu Indiani da, možda, uradi upset.

Što se tiče Indiane, poražavajuća stvar je da u ovoj četvrtini stvarno nisu puno promijenili način igre od inače, ali loše četvrtine za Georgea (0-5 iz igre, 0-3 za tri), Turnera (0-3 iz igre, tri brza faula) i, čovjeka koji je pokrenuo sve u prvoj četvrtini, Seraphina (0-2 iz igre, 2-4 slobodna bacanja, samo dva skoka, dva brza faula). Dva razloga što Cavsi nisu prišli i bliže od sedam poena bila su: veliki broj ofanzivnih skokova i Lance Stephenson. Iako je Stephenson promašio dva šuta, njegovo insistiranje da Indiana trči nakon svakog ofanzivnog skoka i napada obranu Cavsa koja na to još uvijek nije imala odgovor je djelomično spasila vodstvo. To vodstvo je, isto tako, spasio i Thaddeus Young velikim brojem ofanzivnih skokova (sedam samo u ovoj četvrtini), te George koji se, zbog nastavka udvajanja nakon bloka, pretvorio u razigravača.

Kao što sam rekao, više energije u obrani Cavsa je donijelo ogromnu promjenu, ali neki problemi su ostali, i to se mora riješiti. Naime, još uvijek se totalno raspadaju ako ne obrane skok nakon prvog šuta, samo što je Indiana jednostavno ofanzivno pala i nije mogla da riješi te situacije, te su imali stvarno veliki broj promašaja blizu koša, zbog čega su i šutali samo 18,5% iz igre (5-27) u ovoj četvtini. Još jedan veliki problem je obrana koja nije 100% postavljena, jer su na takvu obranu Cavsa Pacersi odgovarali sa velikim brojem poena, primarno trica. Totalno pogubljeni, Cavaliersi ne mogu da shvate što se dešava i tko gdje trči, i obično odgovaraju na to sa punjenjem reketa, što Pacersi posebno dobro koriste kada su na parketu CJ Miles i Paul George, te djelomično Lance Romance. To su problemi koje Lue mora tri puta da podeblja i podvuče, kada eventualno Cavsi završe ovu seriju i krenu na bolje i jače ekipe.

ČETVRTA ČETVRTINA – CAVSI ZAVRŠILI PRIČU

Sjećate li se da li ste ikada, kao mali, pokušali balansirati onaj prekidač za svjetlo, tako da stoji tačno na sredini? Iako to meni nikada nije uspjelo (a ne vjerujem ni da je moguće), Cavsi to upravo pokušavaju, stalno se mijenjajući od ekipe koja je „ugašena“ i koja je „upaljena“, a ova analogija ima još više smisla kada je najveće pitanje oko Cavsa, na čistom engleskom, did they flip the switch?

Da ne nastavljam sa električarsko-djetinjstvenom analogijom, najveći problem Indiane je što oni stvarno nisu mogli ništa konkretno popraviti u drugom poluvremenu. Nate McMillan će, tokom film sesija, moći samo reći da su odigrali onako kako je on (valjda) želio, ali lopta nije htjela u koš. McMillan jednostavno nema što prigovoriti momčadi, s obzirom da su pokušali stvarno svašta. Pokušali su sa Georgeom, Stephensonom, Youngom na Jamesu, ali svakoga je na neki način probijao i stavljao mu poene u facu. Trud je stvarno bio na nivou, ali kada su se i Cavsi počeli truditi, te kada je malo one sreće iz prvog poluvremena „isteklo“ za Indianu, onda se povratak ovoliko kvalitetne ekipe mogao i očekivati.

Tyronn Lue je napravio nevjerojatno hrabru odluku čuvajući petorku sa četiri igrača s klupe pored Jamesa, ali svaki je imao itekako bitnu ulogu na parketu. Deron Williams, koji je zamijenio indisponiranog Kyrie Irvinga, je bio veteranski utjecaj koji je odlično odgovarao i legao timskoj obrani izlazaka igrača Indiane iz blokova. Frye je ‘rokao’ trice, i pogodio je dvije jako bitne trice, a usput kontrolirao skok u obrani zajedno sa LeBronom. Također, puštao je Mylesa Turnera da šutira trice, što je bila odlična odluka s obzirom na to s kakvom je statistikom u tom segmentu ‘radio’ Turner (u četvrtini 0-3). Korver je također ‘rokao’ trice te se uklopio u timski sistem obrane, obrane koja je natjerala Indianu da šutira 8-26 u ovoj čitavoj četvrtini. Pospremio je dvije, od čega je jedna bila posebno lijepa, nakon dodavanja LeBrona Jamesa.

Dva, po meni, najbitnija člana Cavsa su ipak bili Iman Shumpert i, naravno, LeBron James. James je četvrtinu završio sa 15 poena, pet skokova, tri asistencije i borio se kao pas, davajući primjer drugima kako se bori za svoju ekipu, te na njega više ne želim da trošim riječi. Shumpert, s druge strane, pozitivno odgovara na limitirane minute, te igra lavovsku obranu na Georgeu, koji je ovu četvrtinu završio sa 13 poena, ali uz relativno loših 4-10 iz igre i 2-5 tricu. I to što je pogodio, PG je uspio da pogodi na osnovu lažnih kretnji koje je, napokon, počeo da pokušava kao odgovor na „davljenje“ koje je preživljavao od strane obrane Cavaliersa. Što mu je ovoliko trebalo, i koga kriviti što to prije nije uradio (trenera ili njega?), ne znam, a mislim da nećemo nikada ni saznati.

Ova utakmica mi je samo još jednom dokazala jednu jako bitnu stvar – kada je trud na istom nivou, onda je kvalitet taj koji određuje pobjednika. Kada su Lue i James probudili svoje ratnike          , te kada je Lue pokazao da ga nije strah ‘imena’ (čuvao je Lovea i Irvinga na klupi čitavu zadnju četvrtinu), onda su napokon Cavsi završili posao protiv Indiane.

Četvrta utakmica neće puno promijeniti, mislim da je ovo već gotova serija u glavama što igrača obje ekipe, toliko i u glavama navijača ove dvije ekipe i gledaocima NBA lige generalno. McMillanu je već kasno da bilo što mijenja, a Lueu je ova zadnja utakmica puno bitnija, čisto jer ima dosta manjih rupa koje će se činiti ogromnim protiv jačih protivnika, a ti protivnici čekaju možda već u narednoj rundi.

Četvrta utakmica je na rasporedu u nedelju, 23. travnja u 19:00 po našem vremenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE