Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Celtics vs. Bulls, pregled druge i najava treće utakmice

Bullsi su postali tek druga ekipa u povijesti NBA lige koja je kao osmi nositelj povela 2-0 protiv prvog nositelja. Jedini koji su to uspjeli do sada su bili Lakersi iz 1993. koji su poveli 2-0 protiv Sunsa predvođenih Charlesom Barkleyjem, ali su na kraju izgubili 3-2. Do 2003. prva runda se igrala na tri pobjede. Vratimo se mi na događaje od jučer. Petorke su bile iste, kod Celticsa Avery Bradley, Isaiah Thomas, Jae Crowder, Amir Johnson i Al Horford, a kod gostiju Rajon Rondo, Dwyane Wade, Jimmy Butler, Nikola Mirotić i Robin Lopez.

Jedina promjena u čuvarima je bila ta da je Johnson čuvao Lopeza. Celticsi su krenuli agresivno i bolje otvorili susret i brzo su poveli 7-0. Nakon toga Bullsi počinju izgledati kao da su pobijedili u 65 utakmica regularne sezone i rade seriju 20:4. Nakon pola prve četvrtine svaki igrač Bullsa je imao po 1 napadački skok. Rondo je davao ton igri, u obrani je bio discipliniran i nije se nepotrebno kockao za ukradene lopte, a dužinom svojih ruku je smetao Thomasu. U napadu je odlično dirigirao igrom, napadao kada treba i nakon 12 minuta igre je već imao 6 asistencija, a Mirotić je pronašao šut izvana i zabio je 10 poena u 11 minuta. Celticsi su izgledali loše, bili su brzopleti i htjeli su previše.

Ovog puta su rezerve Celticsa puno bolje reagirale i nadoknadile su zaostatak od 10 poena, najviše zahvaljujući Marcusu Smartu i Kellyju Olynyku. Brad Stevens je povukao Thomasa ranije na klupu nego inače, pa ga je vratio na početku druge četvrtine da predvodi klupu što se pokazalo kao dobar potez. Jerian Grant nije mogao ništa protiv Thomasa pa je Fred Hoiberg jako brzo vratio Ronda u igru. Kad god bi se Celticsi približili Bullsi bi uzvratili s 2-3 minute odlične igra na oba kraja terena i tako utišali TD Garden. Paul Zipser je ovog puta glumio Bobbyja Portisa i igrao je kao rutiner, u 29 minuta je zabio 16 poena uz šut 6/8, a Rondo je već na poluvremenu bio blizu tripledoublea. Na poluvremenu su Bullsi u skoku imali prednost 27:17, a u poenima u reketu 30:18.

Treću četvrtinu su Celticsi odlično otvorili i zabili su 13 poena u manje od 4 minute i smanjili razliku na samo poen zaostatka, ali gosti se onda opet bude i brzo vraćaju prednost. Dominirao je Lopez, ali ovog puta ne tako što je napadao obruč nego šutevima izvana. Zabio je 10 poena u trećem četvrtini, a većina od toga su bile u današnjoj košarci ”ozloglašene” dugačke dvojke i svaka od njih je djelovala kao hladan tuš za domaću publiku. Bullsi su u tom razdoblju većinu napada započinjali tako da je Rondo primao loptu leđima prema košu između linije slobodnih bacanja i trice i tako je bez problema neutralizirao svaki pokušaj presinga puno nižeg Thomasa.

U četvrtoj četvrtini se već počela osjećati panika i nemoć kod Celticsa, iako je Stevens pokušao s Tylerom Zellerom na centru, ali ništa nije pomagalo. Bullsi su učvrstili obranu i u zadnjih 20 minuta utakmice su primili samo 38 poena, a kada dodamo da je Wade u tom razdoblju tricu šutirao 3/3 sve je jasno. Butler je odigrao koliko treba i utakmica je rutinski privedena kraju. U drugom poluvremenu Bullsi su šutirali 21/37 što je 57%, a za tricu 7/13 što je odličnih 54%.

Celticsi su sada već u velikim problemima. Samo su se 3 ekipe u povijesti lige vratile nakon zaostatka od 0-2, a da su imale prednost domaćeg terena. To su Lakersi iz 1969, Rocketsi iz 1994 i Mavericksi iz 2005. Thomas je odmah nakon utakmice u utorak otputovao na drugi kraj Amerike, u državu Washington na sprovod sestri i pitanje je u kakvom će se stanju vratiti. Što može Stevens napraviti da se vrate u seriju? U drugom poluvremenu je većinu vremena igrao s dva visoka (Horford, Olynyk i Zeller) i tako su uspjeli iskontrolirati skok. Bullsi su imali samo jedan napadački skok u drugom poluvremenu, a opet su izgubili. Lako je moguće da Johnson više neće igrati, a da Olynyk ili Zeller startaju. Rondo je dužinom svojih ruku radio dobar posao na Thomasu, a Butler i Wade su tu odlično pomagali. Moraju igrati strpljivije, a ne ispucavati trice kao da su Rocketsi i moraju bolje paziti na loptu.

U prve dvije utakmice tricu su gađali 24/71. U obje utakmice su dobro šutirali tricu u prvoj četvrtini 9/22, ali nakon toga 15/49 što je slabih 30%. Također treba napomenuti 15 i 16 izgubljenih lopti kao i govor tijela koji im je bio jako loš pa ih je još i domaća publika izviždala na kraju, a Smart je ušao u verbalne dvoboje s Thomasom, a kasnije i s jednim navijačem. Moraju neutralizirati Ronda, a to s Thomasom kao njegovim čuvarom neće moći, a nemaju ga gdje sakriti u obrani.

Bullsi sada pucaju od samopouzdanja i dobre kemije. Moraju nastaviti di su stali, a to znači da Rondo i dalje mora povlačiti tranziciju  gdje su se Celticsi neočekivano loše branili. Isto tako moraju i dalje napadati koš zato što Celticsi nemaju rim protectora. Također treba Thomasa napadati, pogotovo kada je ispod trice, a sva trojica (Rondo, Wade i Butler) su odlični u igri leđima prema košu. Opet treba očekivati da će u prvoj četvrtini puno akcija ići za šut Mirotića, koji kada dobro otvori utakmicu bude aktivniji i u obrani. Plan Bullsa je da dobro otvore utakmica i tako probaju slomiti duh Celticsima koji je i ovako već načet. Bradley je čuo da Rondo već sredinom zadnje četvrtine govori svojim suigračima da su se protivnici predali. Ronda i njegov piskutavi glas se može čuti za vrijeme akcije kako raspoređuje suigrače i mora mu se priznati da fantastično čita protivničke akcije.

Unatoč svemu još nećemo otpisati Celticse, ako ih krene šut, a Bullsi budu šutirali kao sredinom sezone sve je moguće. Pobjeda Zelenih u utakmici broj tri može puno toga promijeniti, ali morat će odigrati puno bolje. U NBA ligi kvaliteta pobjeđuje kvantitetu, a svi znamo da su Celticsi mogli imati Butlera ili Paula Georgea u svojim redovima za ne tako veliku cijenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE