Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Celticsi i Lakersi u brojevima

Donosimo vam pregled različitih statistika za Finale ovogodišnje NBA lige u kojemu se susreću Los Angleles Lakersi i Boston Celticsi.

U proÅ¡losti, Lakersi i Celticsi su se mnogo puta suočili u dogiravanju. Neki se sjećaju sedam godina u kojima su ove dvije ekipe vodile bitke tijekom 1960-ih, nekima su u sjećanju njihove utakmice od ’84 do ’87.

No, sada ćemo zaboraviti na prošlost i posvetiti ćemo se utakmicama koje nam predstoje. Ono što se dogodilo prije 49 godina ili prije 21 godinu nema utjecaja na ono što će se dogoditi u slijedećih dva tjedna. Vremena Magica Johnsona, Larrya Birda i Billa Russella su za nama i sada glavnu ulogu imaju drugi igrači.

Vrijeme je da pogledamo kako su obje ekipe igrale u dosadaÅ¡njem dijelu sezone. Obje ekipe su zavrÅ¡ile regularni dio sezone na vrhu svojih Konferencija, obje ekipe imaju “veliku trojku”, obje su ekipe iskoristile prednost domaćeg terena za dolazak u Finale. No, postoje velike razlike meÄ‘u ovim ekipama.

TEMPO

Razlika meÄ‘u Lakersima i Celticsima poćinje u brzini igre. Lakersi brže trče po terenu, brže prelaze iz obrane u napad i obrnuto. S druge strane, Celticsi većinom igraju organizirane napade, sa tek povremenim brzim kontrama. Oni se najviÅ¡e oslanjaju na napadačku igru svoje “velike trojke”.

Ali to ne znači da Celticsi ne mogu igrati brzu igru. U regularnom dijelu sezone imaju omjer pobjeda 16-3 u utakmicama gdje su ekipe imale više od 94 napada. U jednoj takvoj utakmici uspjeli su poraziti i Lakerse krajem prosinca prošle godine. No, i Lakersi mogu igrati sporiju igru. Omjer od 11-2 u utakmicama sa brojem posjeda manjim od 89 pokazuje da i Lakersi znaju igrati sporijim tempom.

NAPAD

Napadački, Lakersi su najbolja ekipa u doigravanju unatoč utakmicama na manji broj koševa protiv San Antonio Spursa.

Celticsi su u sredini ovoga poretka, ali to uključuje susrete protiv Clevelanda koji su bili na mali broj poena. To su malo nadoknadili utakmicama protiv Hawksa i Pistonsa.

Lakersi i Celticsi su izjednačeni što se omjera broja asistencija i koševa iz igre u regularnom dijelu sezone. Celticsi su asistirali za 61.4% ubačaja iz igre, dok su Lakersi asistencije dijelili za 61.7% ubačaja. S tim brojkama, obje ekipe su bile u najboljih sedam tijekom regularnog dijela sezone. Ali u doigravanju, ovaj omjer je dodatno porastao za Celticse te iznosi 63.1% dok su Lakersi pali na 55.7%. Boston igra s više dodavanja i bržim protokom lopte, dok kod Lakersa Kobe Bryant često igra sam.

Važna stvar za Celticse u Finalu je način na koji će čuvati loptu. Jer samo jedna ekipa ima više izgubljenih lopti od Celticsa na 100 posjeda lopte. Na 100 posjeda lopte Celticsi imaju 17 izgubljenih lopti. Nešto su bolji u doigravanju, no morati će dodatno sniziti broj izgubljenih lopti misle li postati prvaci.

OBRANA

Obrambeno, zna se da su Celticsi bili najbolje ekipa u regularnom dijelu sezone. Primali su tek nešto više od jednog poena po posjedu lopte što je zaista fantastičan podatak. Na 100 posjeda lopte oni su primali 100.4 poena dok je taj broj u doigravanju porastao na 104. Nakon što su prekinuli pobjednički niz Houstona, Tracy McGrady je izjavio da je to najbolja obrana koju je vidio u posljednjih 11 godina.

Lakersi su u regularnom dijelu sezone na 100 posjeda primali 107 poena, a tako je i u doigravanju. Jedino su u finalu Zapada protiv Spursa bili puno bolji te su primali samo 99.4 poena po 100 posjeda lopte.

Već smo napomenuli da Celticsi gube puno lopti. Ali oni to nadoknađuju time što i kradu puno lopti. U regularnom dijelu sezone, njihovi protivnici su imali 17.7 izgubljenih lopti na 100 posjeda lopte i time su bili prvi u ligi. Ta brojka je gotovo jednaka i u doigravanju. Lakersi su u sredini ovoga poretka, iznudili su 15 izgubljenih lopti protivnika na 100 posjeda lopte. U doigravanju ta brojka je malo pala i iznosi 14.4.

Još jedna stvar koju Celticsi odlično čine je obrana u reketu. Oni su dopustili da samo 26.7% primljenih poena bude iz reketa. Za to veliku zaslugu ima najbolji obrambeni igrač lige, Kevin Garnett. Lakersi, s druge strane dopuštaju da protivnici ubace čak 43.1% od svih poena iz reketa.

SKOKOVI

Ovo je prodručje gdje bi Lakersi mogli imati problema. Bili su loša skakačka momčad u dosadašnjem dijelu doigravanja. Broj skokova je pao u odnosu na regularni dio sezone. To je dijelom i zbog momčadi protiv kojih su igrali, no neće im ništa lakše biti protiv Bostona.

Boston je dominirao u skokovima protiv Detroita u finalu Istoka. U prosjeku su hvatali 7.8 skokova više od Pistonsa. U trećoj utakmici imali su 16 skokova viša, a u petoj čak 17. Lakersi su prosječno hvatali 4.4 skoka više od Spursa, no nadskakali su ih Denver i Utah. Denver je prosjećno hvatao 6.3 skoka više, a Utah čak 8.

KOD KUĆE JE NAJBOLJE

Obje ekipe su odlično igrale kod kuće. Celticsi su kod kuće pobijedili 10 od 11 utakmica dok u gostima imaju samo dvije pobjede. No, i Lakersi vole svoju kuću. Doma nisu izgubili niti jednu od osam utakmica dok su u gostima na omjeru pobjeda i poraza 4-3.

To je to što se tiče statistika.

Celticsi će vjerojatno pokušati igrati sporijim tempom, dok će Lakersima više odgovarati brži tempo. No i jedna i druga ekipa su pokazale da mogu igrati na oba načina pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se utakmice odvijati.

Boston će morati smanjiti broj izgubljenih lopti dok će Lakersi morati povećati broj skokova, i u obrani i u napadu.

Kobe Bryant mora biti agresivan i što češće napadati koš kod ga Celticsi moraju zaustaviti od ulaska u reket. Kobe bi također trebao više dijeliti lopte jer su Lakersu učinkovitiji kada imaju veći broj asistencija.

Lakersi trebaju odličnu obranu u Bostonu a Boston treba odličan napad u Los Angelesu.

Ova finalna serija će zasigurno biti veličanstvena i veoma je teško prognozirati pobjednika. Obje ekipe imaju svoje adute i samo će mali detalji odlučiti pobjednika. U noći sa četvrtka na petak počinje finale NBA sezone 2007-2008 i nove stranice povijesti će biti ispisane.

Latest Posts

NE PROPUSTITE