Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Celticsi postaju “Velièanstvena Èetvorica”?

Iako su Garnett, Pierce i Allen najbolji igraèi Celticsa, Brandon Hoffman sa RealGM.com smatra da je “Veliki Trojac” postao “Velièanstvena Èetvorica.”

Opæenito mišljenje u ligi je da su Celticsi napravili korak unazad nakon najboljeg omjera prošle sezone sa 66 pobjeda i osvajanja prvog naslova prvaka u posljednjih 20 godina. Pobjedom protiv Nuggetsa u ponedjeljak, ozjednaèili su njihov omjer pobjeda i poraza iz sezone 2007./2008. u prvih 58 utakmica, 46-12.

Celticsi više nemaju dubinu na klupi kao prošle sezone, i dok je njihova obrana i dalje èvrsta, nije uèinkovita kao prošle sezone. Kevin Garnett i Paul Pierce takoðer su smanjili svoje brojke u odnosu na prošlu sezonu. Kako to da su Celticsi uspjeli zadržati jednaki tempo kao prošle sezone? Odgovor je jednostavan: “Veliki Trojac” Bostona postao je “Velièanstvena Èetvorica.” Stigao je Rajon Rondo.

Garnett, Pierce i Allen i dalje su najbolji igraèi Bostona, ali Rondo je postao njihov najkorisniji igraè. Ili, kako kaže Garnett: “Sve poèinje i završava sa Rondom.”

Bek sa tri godine iskustva igra najbolju sezonu karijere te bilježi svoje najbolje prosjeène uèinke u poenima, skokovima, asistencijama, osvojenim loptama i postotku šuta iz igre. Rondo još uvijek ima problema sa pogaðanjem šuteva iz distance, ali njegova brzina i odlièna kontrola lopte onemoguæava obranu da ga zadrži izvan reketa. I to je ono èime Rondo uništava protivnièku obranu. Predvodi sve bekove u postotku šuta iz igre (51.6%), što je uglavnom posljedica njegove sposobnosti probijanja u reket.

Kada se obrana spusti na Ronda, on pronalazi svoje otvorene suigraèe. Rondo posjeduje svaki moguèi asist u svom arsenalu i odraðuje odlièan posao dostavljanja lopte suigraèima u poziciju za šut, tako da ne moraju namještati loptu prije šutiranja.

Obrambeno, Rondo zadržava svoje protivnike svojim širokim rasponom (oko 205 cm) i brzim rukama kojima otima lopte i remeti protivnièka dodavanja. Najbolje obrambene petorke lige uglavnom se odreðuju ukupnim brojem osvojenih lopti i blokada (Rondo zaostaje za samo 0.74 osvojene lopte iza Chris Paula koji predvodi ligu), ali biti æe prava šteta ako Rajon ne bude izabran u prvu obrambenu petorku lige. Vodeæa obrana Bostona ne bi bila ni približno ovoliko uèinkovita da Rondo je sprijeèava penetraciju protivnièkih igraèa.

Rondov utjecaj ne završava sa uobièajenim napadaèkim i obrambenim mjerilima. On posjeduje mnogo vještina koje se ne mogu izmjeriti. Odlièan je napadaèki skakaè za svoju poziciju (1.4 po utakmici). Rondo je uhvatio tri napadaèka skoka u prvoj èetvrtini utakmice protiv Denvera. Ti dodatni posjedi lopte rezultirali su poentiranjem, hokejaškim asistom Ray Allenu za tricu, te slobodnim bacanjima koja je oba pogodio. Tih 7 poena omoguèilo je Bostonu da napravi prednost od +9 poena prije poèetka druge èetvrtine i prednosti od èak 23 poena na poluvremenu.

Rondo je takoðer i gotovo previše ponizan. Iako u svom životopisu ima osvojen NBA naslov, prvu polovicu sezone vrijednu All-Star nastupa, te niz od èetiri utakmice u kojima bilježi u prosjeku 20 poena, 9.8 asista, 7.5 skokova te 70% šuta iz igre protiv Mavericksa (Jason Kidd), Jazza (Deron Williams), Sunsa (Steve Nash) i Nuggetsa (Chauncey Billups), Rondo je morao provjeriti da li je novinar mislio na njega, a ne na nekog od suigraèa, kada je pisao o “Velikoj Èetvorci” nakon pobjede protiv Denvera. Nije bilo ni trunke neiskrenosti u njegovom glasu kada je tvrdio kako je on “samo pomoæni igraè koji pokušava osvojiti prvenstvo.”

Rondo nije samo pomoæni igraè. On je buduænost Boston Celticsa. Chris Paul i Deron Williams su dva najbolja playmakera u NBA ligi, ali Rondo je jedan od onih koji su na drugom mjestu, uz Tony Parkera, Steve Nasha i Chauncey Billupsa. Rondo nije dobar dodavaè kao Nash, niti vodi igru kao Billups, ali je jednako dobar kao i Parker u prodiranju u reket i završavanju pod obruèem. I najbolji je obrambeni playmaker. Ako, i kada, doda šut iz distance u svoj repertoar, biti æe nezaustavljiv.

Prošle godine, veæina analitièara smatrala je da Celtisci ne mogu osvojiti prvenstvo uz playmakera sa samo dvije godine iskustva. Ove sezone, šanse Bostona za ponovno osvajanje naslova prvaka poèinju i završavaju sa Rondom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE