Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Četvorica u borbi za najboljeg trenera sezone

Zadatak NBA trenera svakako nije lak. Suočavate se s brojnim poteškoćama i frustracijama dok vam posao ovisi o kvaliteti igre nekolicine, glavna zvijezda ima veći autoritet od vas a ekipa nema discipline. Tekuća regularna sezona, koja se bliži svome kraju, također nam je donijela određene promjene, no budući da se bliži doigravanje potrebno je proglasiti kandidate a potom i predviđanje za najboljeg NBA trenera sezone.

Pogledamo li ekipe i trenere na Istoku, dvojica glavnih kandidata se ističu.

Miami gazi sve pred sobom na putu ka obrani naslova. Mladi strateg Erik Spoelstra kvalitetno odrađuje svoju zadaću što dokazuje činjenica da je u dvije sezone zaredom sudjelovao u NBA finalu, dok iz prikrajka svoje konce vuče stari lisac, Pat Riley. Ekipa je poboljšala napad za razliku od prošle, šampionske sezone, što je sasvim sigurno zasluga fenomenalnog LeBrona Jamesa, uz Dwyanea Wadea koji je prigrlio zadaću druge violine u ekipi. Miami izgleda kao odlično posložen kolektiv uz fenomenalne individualce i sposobnim trenerom te je samim time najveći favorit za naslov.

Veliki plus kod Spoelstre je i sjajan niz Miamija od 27 uzastopnih pobjeda, što je drugi najdulji pobjednički niz u povijesti lige. Vidljiv je napredak u igri ekipe svake sezone, a i momčad se odlično nosi s ozljedama. U nekoliko utakmica su glavne zvijezde odmarale, a Miami se i unatoč tome sjajno nosio s protivnicima, što je još jedan pokazatelj dobrog vodstva s klupe.

New York Knicksi nakon nekoliko gubitničkih sezona napokon izgledaju kao konkurenti za naslov. Mike Woodson s ekipom radi izvrstan posao, poznat kao obrambeni stručnjak usadio je igračima defenzivni mentalitet, uspio je popraviti igru u obrani Carmela Anthonyja te ga donekle podrediti kolektivu. Slično vrijedi i za J.R. Smitha koji igra sjajnu sezonu, jednu od najboljih u karijeri i važan je kotačić igre momčadi. Oni su zaduženi za napad, dok u obrani najveći obol daje Tyson Chandler.

Čuda li, Knicksi napokon igraju kao ekipa a to je isključivo Woodsonova zasluga. Osigurali su drugo mjesto Istoka i mnogi ih vide u finalu Istoka protiv Miamija, a ako ne budu imali problema s ozljedama, sve je ondje moguće. Iako je ekipa daleko najstarija u ligi, svaki pojedinac daje svoj doprinos, a treba spomenuti i rookieja Chrisa Copelanda, koji je zaslužio priliku kod trenera Woodsona i za sada ju odlično koristi.

Zapad je kao i obično prilično zanimljiv, a također ćemo izdvojiti dva glavna kandidata za osvajanje nagrade za najboljeg trenera sezone.

Priču započinjemo sa Spursima. Kao vino, što stariji, to bolji, i Tim Duncan i Tony Parker predvode ekipu na MVP razinama. Manu Ginobili muku muči s ozljedama a njegovu polivalentnost Gregg Popovich nadoknađuje Diawom, Leonardom te Greenom i gotovo savršenom rotacijom sprječava umor kod igrača. Čak 14 igrača u dresu Spursa ove sezone bilježi dvocifren prosjek minuta.

Popovich spada među vrh najboljih NBA trenera svih vremena i konstantni je kandidat za ovu nagradu, a njegova ekipa konstantni je pretendent za titulu, sve dok je na klupi popularni Pop. Također je u mogućnosti postati prvi trener koji je dvije godine uzastopno osvajao ovu nagradu, jer ju je osvojio i prošle sezone.

George Karl je također, uz Popovicha, jedan od najcjenjenijih stratega u NBA ligi, poznat po stalnim rotacijama, s “ludom”, atraktivnom i atletičnom ekipom Nuggetsa čuda radi. Run ‘n’ gun napad te mnoštvo zadivljujućih poteza prezentirala nam je trenutačno treća ekipa Zapada. Igoudala, Lawson i ostali će svakako u doigravanju biti težak zalogaj svakoj ekipi koja na njih nabasa, te je unatoč ozljedi glavnog šutera Danila Gallinarija ova momčad bez superzvijezde sposobna za daleke dosege, iako moraju popraviti igru na gostovanjima.

Karlu treba odati počast što sjajno koristi svoje visoke igrače, koji imaju očite limite u pogledu košarkaških vještina, ali oni uspješno ističe njihove snage i sakriva njihove slabosti. Najveći primjer ovoga je JaVale McGee, koji ima nevjerojatne atletske sposobnosti koje nije uspio do kraja realizirati u dresu Wizardsa, no kao član Nuggetsa je stalan i bitan kotačić njihove igre. Forsiraju nevjerojatno brz ritam igre te će biti zanimljivo vidjeti hoće li im to uspjeti i u doigravanju, kada sve ekipe obranu shvaćaju puno zanimljivije, ali sigurni smo da će Karl pronaći načina kako najbolje iskoristiti potencijale koje njegova ekipa posjeduje.

Osim navedene četvorice s po nama najvećim izgledima za osvajanje nagrade, vrijedi spomenuti Franka Vogela, koji s Pacersima već par sezona radi odličan posao, Scotta Brooksa čiji Thunder nastoji otići korak dalje nego prošle sezone i Toma Thibodeaua koji s Bullsima unatoč ozljedama obilježenoj sezoni uspijevaju ući u doigravanje s reputacijom dark horsea, ekipe koja je sposobna svakom zagorčati život.

Proveli smo jučer putem naše Facebook stranice anketu u kojoj ste vi, naši čitatelji, glasovali za svoje favorite. Do trenutka objave ovog teksta glasove je dalo 335 osoba, a velika bitka se vodi između Popovicha i Karla. Trener Spursa je vodeći sa 121 glasom, dok strateg Nuggetsa ima 109 vaših glasova. Daleko iza njih su Woodson (34 glasa), Thibodeau (29 glasova) i Spoelstra (20 glasova).

Postoji nekoliko sjajnih kandidata i onaj tko osvoji nagradu će sigurno biti onaj koji ju je i zaslužio. Svatko od navedenih kandidata ima svoje prednosti i razloge zašto bi trebao dobiti nagradu, a mi ćemo prednost dati Georgeu Karlu iz Denver Nuggetsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE