Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Četvrti Hrvat u NBA ligi, Dukan u Kingsima!

Sjajne vijesti dolaze nam iz SAD-a. Hrvat Duje Dukan potpisao je dvogodišnji ugovor (druga godina je negarantirana, iznosi su nepoznati još uvijek) sa Sacramento Kingsima, a Hrvatska je tako dobila i četvrtog igrača u NBA ligi pored Bojana Bogdanovića, Damjana Rudeža i Marija Hezonje.

Duje Dukan je sin skauta Chicago Bullsa, bivšeg košarkaša Jugoplastike, za kojeg se veže zanimljiva „trivija“, a to je da je Ivica bio prvi igrač u bivšoj  Jugoslaviji koji je pogodio tricu otkad su liniju za tri poena i tricu uveli kao pravilo. Krv očito nije voda, pa je tako i Duje svoj ugovor s Kingsima zaradio igrajući Ljetnu ligu za Sacramento Kingse, oduševivši sve svojim šutom za tri poena (šutirao je 10/24, uz jako lijep izbačaj i mehaniku koji ukazuju na to da bi bez problema taj talent mogao prenijeti i na iduću razinu igrajući s profesionalcima).

duje dukan

Dukan, inače po vokaciji visoko krilo, košarkaški je put počeo u srednjoj školi Deerfield u Chicagu, nakon čega odlazi na sveučilište Wisconsin gdje je igrao četiri godine. Kroz četiri godine u Badgersima nije previše impresionirao i ukupno je u tom periodu ostvario prosjeke od samo 10 minuta po utakmici, 3 poena, 1,7 skokova i 0,4 asistencije. U zadnjoj sezoni u kojoj su Badgersi došli do finala NCAA lige igrao je najviše, 15 minuta po susretu ulazivši kao šesti čovjek, ali igra mu u nijednom segmentu nije bila podređena, a Dukan je igrao rolu klasičnog „radnika“ koji je kupio skokove, postavljao blokove i ponekad šutnuo tricu. Iz svih spomenutih razloga nitko nije očekivao da će biti izabran na draftu što se i ostvarilo, a samim time i da će se kroz Ljetnu ligu izboriti za mjesto na rosteru jedne od 30 NBA momčadi.

Međutim, Dukan je u 5 nastupa za Kingse na Ljetnoj ligi oduševio čelnike Kingsa energijom i zalaganjem na parketu te spomenutim šutom za tricu. U pet utakmica za Kingse u Las Vegasu Dukan je ubacivao 9,2 poena uz 2,4 skoka, 0,6 asistencija, 0,4 ukradene lopte i 0,8 izgubljenih lopti. Duje je visok 208 cm, ima 98 kilograma te su mu u Kingsima očito namijenili ulogu stretch četvorke koja svojim šutom za tri razvlači obranu i omogućuje operiranje po reketu centrima i bekovima.

Hrvatska je tako posve neočekivano dobila još jednog igrača u NBA ligi, koji se inače nalazio i na širem popisu Velimira Perasovića za pripreme uoči Europskog prvenstva ali je ubrzo s istog popisa i otpao upravo zbog igara u Ljetnoj ligi. Duji želimo puno sreće, te da odlične igre prenese prvo u trening kamp Kingsa gdje će se igrači boriti za minute u rotaciji, a onda i na NBA parkete

Latest Posts

NE PROPUSTITE