Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Charlotte Bobcats – déjà vu?

Makar Los Angeles Clippersi imaju trenutno najduži niz pobjeda, dotaknuti ćemo se ekipe koja ima duži niz, ali negativan. Bobcatsi su ulazili u sezonu bez pritiska nakon sezone s najgorim omjerom pobjeda i poraza (0.106) u povijesti NBA lige i cilj je ostao isti – tražiti spas preko drafta, dok trenutni igrači stječu iskustvo za budućnost.

Dosta slično prošloj sezoni, Bobcatsi su otvorili sezonu tijesnim pobjedama od jednog koša razlike. U prvoj utakmici  sezone ugostili su Pacerse koji su sezonu završili nes(p)retnim ispadanjem protiv Miami Heata. Tada su rekli da im je nedostajao jedan igrač i nakon zanimljivog ljeta su ušli u sezonu s velikim očekivanjima i igraju protiv ekipe s obratnim očekivanjima. Medijski osporavani trener Bobcatsa Mike Dunlap im je pripremio šok, naime petorka Haywood, Mullens, Kidd-Gilchrist, Henderson i Walker su igrali obranu! Pojam koji nije postojao u rječniku prošlogodišnjih Bobcatsa.

Tko bi rekao da trener koji je do lani imao ulogu pomoćnog trenera u NCAA ligi može tako dobro posložiti uvjerljivo najgoru ekipu NBA. Naime, Bobcatsi su furiozno otvorili utakmicu s 12-3 i Frank Vogel zove time-out. Bobcatsi su zabijali, bili agresivni kako u napadu, tako i u obrani. Igrali su zonski presing koji je izgledao sjajno i izgledali su kao ekipa s glavom i repom. Tada su se mnogi zapitali “Bobcatsi bi mogli napraviti nešto ove sezone ?” Taman u tom trenutku u igru ulazi Tyrus Thomas i sve ide nizbrdo što više igrača s klupe ulazi u igru. Indiana je to iskoristila i vodi 32:25 te svaki put “nabijaju” razliku na zamjenama Bobcatsa, a kada uđe prva petorka onda Bobcatsi stižu. Priča je to ukratko o prvoj utakmici i to se vidjelo iz statistike, prva petorka ima +/- diferencijal u prosjeku +12, a kada uđe klupa onda je -12.

Tada se vidjelo da Bobcatsi imaju obećavajuće igrače, Byron Mullens diže svoje brojke, Kemba Walker je također dignuo brojke i njega će se trebati spomenuti u razgovoru za igrača koji je najviše napredovao. Michael Kidd-Gilchrist pokazuje da je obrambeno spreman, jako raznovrstan i da je samo pitanje vremena kada će postati All-Star igrač. Gerald Henderson je igrač koji napadački najnadareniji u ekipi i od njega se očekivalo da bude glavna okosnica u napadu, u prvoj utakmici je imao 18 poena uz 5 ukradenih lopti i 3 asistencije i smiješak je bio na licu Michaela Jordana. Međutim, već iduću utakmicu se Henderson ozlijedio. Tada je ušao u rotaciju rookie iz Vanderbilta, Jeff Taylor koji je svojim igrama stekao naziv jedne od krađi drafta.

Datum je 24.11. i Bobcatsi igraju protiv Wizardsa koji su  u tom trenutku bez pobjede. Nakon dva produžetka uz odličnu igru kako petorke tako i rezervi pobjeđuju i imaju omjer 7-5 i svrstalo ih se među iznenađenjima dosadašnje sezone. Mogu li Bobcatsi i do playoffa bilo je pitanje koje se postavljalo kroz medije, ali samo dva dana kasnije Oklahoma City pokazuje što je playoff ekipa i sa 114:69 razbijaju Bobcatse. Od 26. studenog pa sve do današnjeg dana Bobcatsi nisu pobijedili i imaju niz od 18 uzastopnih poraza. Istina je da su tu bili tijesni porazi od Knicksa, Lakersa i Hornetsa , ali nije dopustivo da jedna ozbiljna ekipa prođe mjesec dana bez pobjede. Mike Dunlap pokušava raznim promjenama početne petorke doći do pobjede, ali svi pokušaji bili uzaludni.

Charlotte je trenutno 13. na Istočnoj konferenciji (iza njih su samo Cavsi i Wizardsi) i tone ka dnu. Iduća utakmica im je na Silvestrovo protiv Bullsa i očekujemo da se negativni niz nastavlja ove godine. Što se tiče iduće, prvu utakmicu u 2013. godini igraju protiv Cavsa u Charlotteu i tu je šansa prekidanja crnog niza.

Da odgovorimo na pitanje o Bobcatsima kao playoff ekipi, Bobcatsi se ne trebaju stavljat u istu rečenicu s riječi playoff ove i iduće sezone, ako ne i duže. Također vjerujemo da će Bobcatsi i koju utakmicu namjerno izgubiti pred kraj sezone kako bi dobili što veće šanse na draft lutriji, ali ovogodišnji izbori su im bili puni pogodak i ako nastave s takvim odabirom mladih igrača uz promjenu trenera kroz 3-4 sezone Bobcatsi bi mogli biti ozbiljna ekipa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE