Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chauncey Billups: Znam igrače koji su bolje igrali napušeni

U danima nakon priznanja Stevea Kerra i Phila Jacksona o korištenju marihuane nakon teških operacija leđa (mada je Phil bio mlad u vrijeme kada su u SAD cvjetali hippie pokret i demonstracije protiv rata u Vijetnamu), NBA krugovi su došli u situaciju da razmotre problem od kojeg su se uspješno ograđivali desetljećima.

Liga generalno nema problem s marihuanom, unatoč širokoj uporabi. Nekima, trava predstavlja rješenje, u toj mjeri da će se čelništvo NBA suočiti s ozbiljnom odlukom o eliminaciji restrikcija i legaliziranju marihuane u medicinske i rekreativne svrhe. Za sada, kazne nakon pozitivnog testa na kanabis su relativno blage – suspenzija u trajanju od pet utakmica na treći pozitivan test uzastopce, te kazna od 25 000 dolara nakon drugog prekršaja.

Tijekom emisije na ESPN-u u petak navečer, bivši MVP finala i NBA All-Star, Chauncey Billups, otvorio je diskusijom anegdotom u kojoj kaže da je više njegovih bivših suigrača u više ekipa (Celticsi, Raptorsi, Nuggetsi, Magic, Timerwolvesi, Pistonsi, Knicksi i Clippersi) nakon konzumiranja marihuane igralo znatno bolju košarku.

„ Igrao sam s momcima – neću nikoga imenovati naravno – za koje sam želio da puše. Igrali su bolje! Nervoza nestaje, mnoge druge stvari se poslože – marihuana ih je dovela u pravo stanje uma, pomogla im da se fokusiraju na plan igre. Trebao sam to od njih. Radije bih da koriste kanabis nego da konzumiraju alkohol“, rekao je Billups.

Budući da je ovo poprilično škakljiva tema – preferirati jedan opijat ispred drugog, a da ste plaćeni stotine tisuća dolara da se koncentrirate samo na profesionalnu košarku – možemo se složiti s Dr. Billupsom. Svakako bih i mi, da smo u situaciji, radije povukli dim nego svukli đus-vodku prije utakmice.

Mi se recimo ne moramo spušiti da bi povezali neke stvari: Chauncey Billups je igrao za Denver Nuggetse od 2007. do 2011. Savezna država Colorado je legalizirala medicinsku marihuanu davne 2000. godine, dok je rekreativna uporaba odobrena 2012.

Ta legalizacija je došla godinu nakon što su J.R. Smith i Billups odigrali svoje posljednje utakmice za Nuggetse. Smithovo ime ubacujemo tek tako, da bi vam dali precizniji vremenski orijentir. Nema dubljeg značenja…

Kanabis se koristi za rješavanje određenih psihičkih stanja kao što su kronična nervoza i depresija – najčešče dijagnoze na receptima za medicinsku uporabu.

Nepotrebno je podsjećati bilo koga da svako tko radi pod utjecajem opijata je ipak pod utjecajem opijata. I koliko god bilo smisleno da se kanabis koristi prije sportskog performansa, postoji debeo razlog zašto ovaj opijat nikada ne bi trebao naći svoj put do svlačionica čak i u slučaju da liga skine zabranu.

Košarkaši su igrali pijani, mamurni ili čak pijani od prethodne noći i igrat će. Nemoguće je presuditi da li to neko radi iz realne potrebe ili iz čiste pohote kao što je Ron Artest znao smlatiti konjak na poluvremenu utakmica.

Sezona je duga, igrača je na stotine, a pored klupe za rezervne igrače blješte reklame za nešto što se zove ‘Crown Royal Caramel Apple’. Zlouporaba nije sankcionirana od strane lige, ali prisustvo alkohola kao dijela NBA prazniče žurke itekako jeste.

Latest Posts

NE PROPUSTITE