Saturday, September 23, 2023

ZADNJE OBJAVE

Cheat code

S nadanjima da ovakvu utakmicu nećemo gledati i u sljedeća 3 duela ovih suparnika možemo se odmah posvetiti događanjima na parketu gdje nas je dočekalo puno toga već poznatog. Nakon dva odigrana finala nepoznanica između ova dva suparnika skoro pa nema, osim ako ćemo kao nepoznanicu u jednadžbu uvrstiti Kevina Duranta. A trebali bi jer Cavsi za njega sinoć nisu uspjeli pronaći rješenje.

Podjela obrambenih zaduženja je prirodna po pozicijama s dvije iznimke. Teške noge Kevina Lovea su na Zazi Pachuliji, dok je Klay Thompson primarni defanzivac protiv Kyrieja Irvinga. Naravno, jednom kada obje momčadi pokrenu napadačke akcije stvari se mijenjaju jer i jedni i drugi maksimalno koriste switch i po potrebi udvajanja na picku ili u izolaciji.

Sam start utakmice prolazi u dosta nervoznom tonu. I jedni i drugi su promašili dosta zicera koje inače pogađaju, posebno na obruču. Razlog može biti prevelika pauza između posljednjih utakmica, ali naravno i visoki ulog koji finale sa sobom nosi. Nakon prvih par akcija uočavamo obrambene i napadačke tendencije kod obje ekipe. Cavsi u obrani standardno udvajaju Stepha Curryja u pick and rollu ili ga preuzimaju, a switchaju i izlaske iz blokova i cutove Warriorsa što nije izgledalo baš najbolje kako je utakmica odmicala. Cavsi će morati očito ponoviti gradivo od lani, ali pitanje je i koliko će im to pomoći jer ovo s Durantom je neka drugačija ekipa Dubsa. U napadu gosti neočekivano (valjda su još uvijek psihološki na Istoku gdje si to mogu dozvoliti) prihvaćaju igru i trku Golden Statea, a ako ne trče oslanjaju se na talente LeBrona Jamesa i Irvinga, a primarna meta njihovog napada je Curry kojeg ciljaju u pick and rollu i pokušavaju dostaviti LeBronu ili Kyrieju na pladnju.

Kod Warriorsa također malo iznenađenje. Umjesto slobodnog read&react napada, malo su više posvećeni klasičnom 1-5 pick and rollu kojemu je cilj napasti Lovea koji čuva Zazu. Durant je dobio ulogu Klaya Thompsona i uglavnom se bavi istrčavanjem iz bloka kada se odvija ova akcija, dok je Klay dobio ulogu Harrisona Barnesa od lani i čeka po kornerima. Ako ne igraju 1-5 pick, onda igraju 3-5 pick s Durantom. Ovo ne funkcionira baš idealno za Golden State ne zato jer se Love dobro snalazi u obrani nego zato jer Zaza jednostavno nije pick and roll finišer i u nekoliko navrata propušta uopće pokušati realizirati zicere koji su mu namješteni. U obrani domaćini standardno u switchu, posebno kada James i Love igraju 2 na 2, a čini se da su djelomično riješili i obranu picka kada je James s loptom a igrač kojeg čuva Curry postavlja blok. U tim situacijama Curry blitza Jamesa dok se Durant ili Andre Iguodala probijaju kroz blok. Kada uspiju u tome preuzimaju Jamesa a Curry se vraća na svoju primarnu dužnost:

Cavaliersi na startu žive dobro od trica, od prvih 13 poena čak 9 je bilo ostvareno iza linije 7,24, dok u obrani preživljavaju čisto zato jer Warriorsi promašuju dosta zicera na obruču i fokusirani su na napadanje Lovea kroz pick umjesto svoju standardnu igru koja nije pick and roll dominantna. Prva značajnija promjena na utakmici je druga osobna pogreška Greena što su dobre vijesti za Cavalierse s obzirom na značaj Draymonda za Warriorse. Mike Brown vuče dobar potez, ne uvodi Davida Westa ili nekog drugog visokog igrača nego Iguodalu koji sada preuzima Jamesa, a Durant pazi na Lovea. Warriorsi su sada s niskom postavom na parketu pa i Tyronn Lue radi rošadu u kojoj Iguodalu pazi Love, a James ostaje glavni čuvar Duranta. I tu James ima dosta problema. U svim dosadašnjim playoff utakmicama LeBron je igrao, NFL rječnikom rečeno, free safetyja, ulogu da se slobodno kreće po obrani, čita napade protivnika i zatvara rupe koje nastanu. Recimo, J.R. Smith je baš zbog takve Jamesove role čuvao Paula Georgea, DeMara Derozana ili Averyja Bradleyja. James se bavio manje opasnim igračima poput Monte Ellisa, DeMarrea Carrolla ili Jaea Crowdera koji nisu tolika opasnost u napadu da bi okupirali Jamesovu pažnju. Isto tako, zadnje dvije sezone u finalima James je čuvao Barnesa kojeg je također djelomično mogao ignorirati i raditi druge korisne stvari u obrani. Protiv Duranta taj luksuz više nema, Duranta ne može ignorirati, kockati se i riskirati na njegovom šutu. To ne samo da je problem za Jamesa, nego i za Cavse koji su navikli agresivno se rotirati, grupirati tijela na strani s loptom znajući da imaju ponajboljeg libera lige u pozadini i strani bez lopte.

Durant je tako u ovoj utakmici bio, cheat code, pravi šok za obranu Cavsa i samog Jamesa koji je izgledao potpuno neprilagođen za odraditi posao:

U ovoj videokompilaciji možemo vidjeti sve te situacije kada James i obrana Cavsa ne reagiraju dobro. Warriorsi kao što sam gore pisao Duranta otvaraju kroz blokove u flex akcijama što James ili ne prati dobro, ili u suradnji s obranom ne komunicira dobro tko Duranta preuzima. Problemi su i u obrani tranzicije, „kockanju“ i zatvaranju closeouta što Warriorsima omogućuje da bez puno napora dolaze do laganih koševa.

S izlaskom Greena Lue kao da je malo htio zaustaviti trku svoje momčadi pa naređuje spuštanje koje lopte više za Lovea u post protiv Duranta. To i nije nekakva strategija na kojoj ćeš graditi svoje ambicije, ali je u svakom slučaju bolje od upadanja u žrvanj run and guna Dubsa.

Sredinom prve četvrtine treneri posežu i za rotacijama. JaVale McGee je u igri umjesto Zaze i mora se priznati da je legenda Shaqtin a Foola jako dobro odradio svojih 5 i pol minuta koje je dobio ovdje. Zakucao je zicere koje su mu namjestili (4 poena), pohvatao skokove u oba pravca (3 napadačka, 2 obrambena) i odlično se pozicionirao kada je obrana reketa u pitanju (1 blokada). Igra s njima umjesto Zaze, i bez Greena pored njega kao pomagača nego uz Duranta, funkcionirala je sjajno (+/- mu je iznosio +8).

Lue također mijenja ali ovaj put nema kao što je uobičajeno Kylea Korvera nego je u igri Deron Williams. Dobro je Lue procijenio da Korver nema što raditi na parketu dok Brown ima Stepha, Klaya i Duranta zajedno na parketu, ali nažalost po njega ni Williams nije pretjerano dobro rješenje, Richard Jefferson ili Iman Shumpert bi bili možda najbolje, ali ni to se kasnije nije pokazalo idealnim receptom.

Do kraja četvrtine gledamo egal utakmicu. Prvo ratove vode niska krila jer i James i Durant uspijevaju zabiti lagane poene na obruču, a onda pred kraj četvrtine gledamo malo „revolveraša“, Curryja i Irvinga u glavnim ulogama. Steph je ubacio dvije trice pred kraj četvrtine, a još jednu je sa zvukom sirene imao Iguodala za vodstvo Warriorsa na kraju prve 35:30.

Tri važne stvari su tako obilježile prvu četvrtinu: 1) Cavsi nemaju rješenja za Duranta; 2) Warriorsi su preživjeli 7 i pol minuta bez Greena i vode čak; 3) Warriorsi vode iako su zabili samo 3 trice, ali zato su generirali tonu poena na obruču Cavsa. U nekim momentima su doslovno imali šetnju do obruča (7 zakucavanja su imali Dubsi) što je posljedica Jamesove okupiranosti Durantom i poprilično sporih reakcija Thompsona u ovoj utakmici. Ovaj shot chart će nam vjerno oslikati stanje stvari, a bilo bi i još gore za Cavalierse da Warriorsi nisu promašili dosta zicera u uvodu:

Početkom druge četvrtine Lue se odlučuje za Lovea i Jamesa na 4 i 5, uz Korvera, Jeffersona i Williamsa. Brown je vratio Greena i Thompsona uz Iguodalu, Davida Westa i Iana Clarka. Warriorsi uspješno održavaju prednost i čini se daju nam do znanja da Jefferson više nema onaj obrambeni X faktor u sebi kao što je imao lani:

Zanimljivo je da LeBron ostaje na parketu iako je odigrao 12 minuta u prvoj četvrtini. Međutim, početkom druge vidljivo je da ni čovjek-stroj nema dovoljno energije za ovakvu potrošnju u nesvakodnevnim uvjetima. Lue ga vadi na klupu a vraća Irvinga kako bi mu netko nosio napad, a iz igre mora onda i Williams a u igru Shumpert.

Obrana Cavaliersa nastavlja propuštati na sve strane, njihova komunikacija na preuzimanjima je stvarno očajna:

Bez Jamesa i napad Cavsa gubi smisao, sve se uglavnom svodi na 1 na 5 „divljanje“ Irvinga pa Warriorsi nemaju nikakvih problema održavati dobru razliku. Brown nakon 4 minute druge četvrtine vraća Curryja i Duranta umjesto Thompsona i Iguodale, a onda povlači i dosta zanimljiv potez i daje šansu niskoj postavi s Greenom na centru uz Duranta, Curryja, Livingstona i Clarka. Tu još malo Warriorsi rade razliku jer je Lue predugo s Loveom na centru, a Thompsona nema na parketu.

U ovoj četvrtini još dva problema su izašla na vidjelo za Kavalire. Prvo su izgubljene lopte, u ovoj četvrtini imali su čak 10 komada, od čega James 6. Drugo, posljedično na izgubljene lopte, Cavsi su omogućili Warriorsima da trče. Iako je njihova tranzicijska obrana popravljena u doigravanju sinoć su na momente izgledali jako lijeno i kao Cavsi iz regularne sezone, oni koji se ne trude. Pogledajte samo ovaj koridor za Duranta gdje ga nitko ne ometa, a onda i još jedan slučaj iz treće četvrtine gdje su Love i James ni na nebu ni na zemlji:

U ovoj četvrtini Warriorsi su nam pokazali kako i oni sada s Durantom mogu kreirati mismatcheve i eksploatirati ih. Ono što su Cavsi radili Curryju lani i u prvoj četvrtini sada su krajem druge isto Warriorsi radili Irvingu. I nesretnom Loveu također:

Dakle prva akcija je uništavanje Lovea driblingom i prolazak pored njega kao da ne postoji. U drugoj akciji ove stoji predaleko od Duranta koji uzima laganu tricu. U nastavku Durant koristi visinu protiv Irvinga u postu. I zadnja akcija je najzanimljivija jer je Curry screener, Irving mora preuzeti Duranta i to je onda noćna mora za Cleveland. Sjajno prepoznavanje situacija od strane Stepha i Kevina i demonstracija kako mogu parirati Cavsima ove godine njihovim oružjima.

Na poluvremenu tako domaćini imaju +8, a u trećoj kreću furiozno. Prvo 5:0 serija nakon čega Lue mora pozvati timeout a onda kreću Curryjeve trice, ubacio je čak 3 u kratkom periodu na početku treće. Meni je posebno zanimljiva ova nakon duplog bloka gdje je komunikacija u obrani Clevelanda opet loša:

(Rihanna kao bonus)

Kada su se Curryju pridodali Durant i Green uz standardno moćnu obranu eto Dubsa na +21 i praktički je utakmica riješena nakon 30 minuta. Lue je pokušao s Jeffersonom umjesto Thompsona koji je imao utakmicu za zaborav (spore reakcije u obrani, loša zaštita skoka) ali već smo pokazali da Jefferson ne može igrati ozbiljne minute u ovoj seriji. Doduše, spustili su se Cavaliersi na -12, ali onda su Warriorsi opet tricama izbrisali njihov trud. Brown se na drugoj strani doslovno zajebava pa uvodi Jamesa Michaela McAdooa i Patricka McCawa potpuno svjestan da ovo njegova ekipa ne može ispustiti.

Što reći? Problemi u obrani Cavsa su opjevani i prikazani, kao i demonstracija snage Warriorsa u napadu. Treba još pohvaliti i obranu domaćina. Sjajno su kontrolirali iso situacije, odlično rotirali i pomagali. Njihovo preuzimanje je postala kirurgija i to ne treba posebno apostrofirati. Kod Cavsa pak treba napomenuti još par stvari, uglavnom ih kritizirati jer su upali u trku s Warriorsima i nisu ispoštavali fundamentalne aspekte igre. 20 izgubljenih lopti, 27 primljenih poena iz tranzicije, 21 primljen poen zbog izgubljene lopte, 56 primljenih poena iz reketa, 18 second chance primljenih poena, čak 15 napadačkih skokova Warriorsa. Utakmica je odigrana na 99 posjeda što je nivo koji odgovara baš Warriorsima. Ne možeš na brdo bez opreme. Gore od ovoga valjda ne mogu, ali pitanje je i koliko mogu bolje jer je poprilično jasno da obranom ne mogu parirati Warriorsima. James se nije proslavio, Love je bio još gori sa sporom trkom u obranu i sramoćenjem u izolacijama ili 2 na 2 igri. Opet, čini se, na vidjelo izlaze problemi kada ti je Kevin Love netko na koga se moraš osloniti u finalu protiv protivnika predatora. Na drugoj strani Durant je uništio suparnike ovom prilikom (38-8-8, bez izgubljene lopte), očito je preveliki zalogaj i šok za Jamesa koji se mora trošiti u obrani protiv njega, a u napadu boriti opet s njim, Iguodalom i Greenom. Previše, pa neka se radi i o LeBronu. Samim time, izvjesno je, previše i za Cleveland.

Latest Posts

NE PROPUSTITE