Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Chicago Bulls

Prije nekoliko sezona obrambeni stručnjak Tom Thibodeau i glavna zvijezda momčadi, najveći miljenik domaće publike još od velikog „Air“ Jordana, Derrick Rose prometnuli su Bullse u jedne od glavnih favorita na Istoku. Polagane su velike nade u osvajanje prvog naslova od 1998., no na putu su im se ispriječili Miamijev Big Three, teške ozljede mladog playmakera i nedostatak napadačkih opcija u momčadi, što ih je vrlo brzo vratilo među prosjek lige. Unatoč svim problemima proteklih godina, Bullsi bi nadolazeće sezone mogli biti konkurentni u istočnoj konferenciji.

Trenutni roster za 2014/15 sezonu:

Derrick Rose, Aaron Brooks, Kirk Hinrich, Jimmy Butler, Tony Snell, E’Twaun Moore, Ben Hansbrough, Kim English, Doug McDermott, Mike Dunleavy, Pau Gasol, Taj Gibson, Nikola Mirotić, Solomon Jones, Joakim Noah, Nazr Mohammed, Cameron Bairstow

Došli: Pau Gasol, Nikola Mirotić, Aaron Brooks, Doug McDermott, Ben Hansbrough, Cameron Bairstow, Solomon Jones, Kim English

Otišli: Carlos Boozer, D.J. Augustin, Ronnie Brewer, Louis Amundson, Jimmer Fredette, Mike James

Nakon što je pauzirao cijelu 2012./13. sezonu zbog rupture prednjeg križnog ligamenta lijeve noge, Derrick Rose je već na samom startu prošle sezone doživio još jednu tešku ozljedu, te propustio ostatak iste. U utakmici protiv Trail Blazersa otišlo je desno koljeno, točnije meniskus. Velik je to udarac bio ambicijama i planovima Thibodeauove momčadi. Posljednji čavao u lijes Bullsa zakucan je odlaskom Luola Denga u razmjeni s Cleveland Cavaliersima u kojoj su dobili Andrewa Bynuma, koji je potom odmah otpušten. Malo tko je u Chicagu predviđao ovakav razvoj događaja.

Iako je sezona u globalu bila prilično mučna, pozitivnih stvari se ipak da naći, pogotovo u obrambenom segmentu igre. Tu su, po dobrom starom običaju, prikazali odlične individualne i kolektivne predstave. Sjajnu sezonu imao je Joakim Noah, u prosjeku je bilježio 12.6 poena, 11.3 skoka i 5.4 asistencije, uz 1.5 blokadu i 1.2 ukradene lopte. Bio je definitivno glavni motor momčadi na obje polovice terena, na jednoj razigravač i pokretač akcija, na drugoj stup obrane. Njegove igre nisu prošle nezapaženo, a rezultirale su nagradom za najboljeg obrambenog igrača sezone. Uz Noahu, velikim doprinosom u obrani očekivano su se istakli Jimmy Butler i Taj Gibson. Butler je očito dostojni zamjenik Denga, pokazao je da svakoga može čuvati i definitivno će čuvati najboljeg protivničkog igrača u većini slučajeva. Tajmanian devil imao je veliku minutažu s klupe, a glavni razlog je upravo to što mu, sada već bivši igrač Bullsa, Carlos Boozer nije nikakva konkurencija u obrambenim dužnostima. I u napadu je puno napredovao i prikazao dobru igru, te je završio kao drugi igrač u izboru za najboljeg šestog igrača lige. Upravo je ta obrana bila glavni razlog što su dogurali do četvrtog mjesta na Istoku omjerom 48-34 i osigurali doigravanje, s obzirom na to da su napadački uvjerljivo najslabija momčad lige, a u prosjeku postižu tek 93,7 poena. Nije im to nažalost bilo dovoljno za značajnu ulogu u doigravanju, gdje su ih Washington Wizardsi u prvoj rundi izbacili s 4-1.

Kako će izgledati ove sezone?

Postoji mogućnost da se Bullsi ove godine vrate u vrh Istočne konferencije. Hoće li to biti moguće puno će ovisiti o mogućnostima Derricka Rosea. Nije uopće upitno da će on biti starter na poziciji razigravača, no koliko će moći pružiti? Na nedavno završenom SP-u vidjeli smo da nije u formi, tek 25% šuta iz igre, uz samo jednu zabijenu tricu iz 19 pokušaja. Unatoč slabim nastupima, kontinuitet u igri sigurno mu je dobro poslužio i samo tako će imati šansu uhvatiti staru formu. Uz očajan šut, dalo se i primijetiti da je još uvijek vrlo brz i da onaj atleticizam nije nestao, što omogućava najjači dio njegovog napada, probijanje u reket i postizanje zakucavanja, akrobatskih polaganja ili njegovog dobro poznatog floatera desnom rukom. Iako zna razigravati suigrače, glavni zadatak mu je zabijanje poena, i teško je vjerovati da će puno mijenjati svoj način igre. No, dobra vijest za momčad, je to što bi Bullsi ove godine mogli imati dovoljno raznovrstan napad da neće u potpunosti ovisiti o njemu, što će smanjiti pritisak na njega, ono što mu sad definitivno treba. Ključan će u postizanju toga biti Pau Gasol, pridošlica iz Los Angeles Lakersa.

55987510

Stariji brat Gasol biti će starter na poziciji krilnog centra. Iako nije više na vrhunskoj razini na kakvoj je bio, što može „zahvaliti” godinama i ozljedama, još uvijek je među najboljim napadačkim četvorkama lige. Velika je prijetnja protivnicima na više načina, a zabiti može praktički kako se sjeti. S poludistance ima sjajan šut, ima raznovrstan arsenal poteza kojima može zabiti leđnom tehnikom, što još uvijek može natjerati protivnike da ga brane double teamom, a može zabiti i iz pick & rolla ili pick & popa. Potencijalno ubitačan mogao bi biti upravo taj pick & roll između Rosea i njega, segment igre u kojem su oboje odlični. Uz sposobnosti strijelca, Španjolac je, zahvaljujući sjajnom pregledu terena, fantastični dodavač i razigravač iz posta. Kada ne bude zabijao svojim preciznim pasovima kreirat će lagane poene za cutere poput Jimmyja Butlera, Rosea i Tonyja Snella ili otvarati lagane šuteve za strijelce poput Mikea Dunleavyja i mladog rookieja Douga McDermotta. S obrambenog stajališta, tu je slab i Thibodeau će ga što više pokrivati Joakimom Noahom i Tajom Gibsonom, no kad se sjetimo da je prošle godine Boozer igrao četvorku, i na njega se može gledati kao na pojačanje.

Dinamični duo u reketu uz Gasola tvorit će starter na poziciji centra, Joakim Noah. Elitni obrambeni igrač, sjajan u protekciji obruča, dovoljno pokretan da može čuvati i najboljeg protivničkog igrača i preuzeti nižeg i bržeg igrača. Odličan u branjenju pick & rolla, sjajno se postavlja i brani prolaz bilo kojeg igrača koji sudjeluje u picku. U napadu većinu svojih poena postigne pomoću napadačkih skokova i hustle playa, uz pokoje zakucavanje ili polaganje. Najjači segment njegovog napada je pregled terena i sjajno razigravanje suigrača. Realno gledajući, prošle sezone napad Bullsa su bila njegova dodavanja. Ovakvim playmakerima na četvorci i petici se ne može pohvaliti niti jedna druga momčad lige.

joakim-noah-carlos-boozer-bulls

Na poziciji beka-šutera kao startera ćemo vidjeti Jimmyja Butlera, obrambenog specijalista koji je u stanju zatvoriti bilo kojeg protivničkog igrača, vjerojatno najbolji u ligi na svojoj poziciji. Nažalost dok ne popravi igru u napadu ne može se smatrati kao sjajan all-around igrač. Prošle sezone postizao je u prosjeku 13 poena, većinom prodorima i cutovima prema obruču, kao što će i ove sezone uz Gasola, Noahu i Rosea. Morat će puno poboljšati šut, no mogao bi i u tom dijelu profitirati viškom otvorenih šuteva zbog već spomenutih napadačkih opcija koje će mu ostavljati više slobodnog prostora, što bi vjerojatno poboljšalo taj šut s poludistance i za tri poena.

Pozicija niskog krila najslabija je u ovoj momčadi, i tu bi kao starter trebao poslužiti Mike Dunleavy, koji je tu rolu preuzeo odlaskom Denga. On bi također mogao imati više otvorenih šuteva, što bi moglo biti loše za protivnike s obzirom na to da se radi o vrlo dobrom šuteru. Iako će sigurno biti starter, njegova minutaža mogla bi biti prilično snižena s dolaskom Douga McDermotta, rookieja od kojeg se očekuju velik doprinos u napadu. U tom slučaju McDermott bi igrao dvojku, dok bi trojku preuzeo Butler. Radi se o sjajnom šuteru, te igraču koji može zabiti i u izolaciji, ili uz pomoć blokova. U Creightonu je kroz četiri godine postizao 21,7 poena uz 45% šuta za tri poena. Odsad će igrati u sistemu Toma Thibodeaua i od njega će se tražiti poboljšanje u obrambenom dijelu igre.

Taj Gibson i ove sezone ulazit će s klupe, a unatoč tome što bi u nekoj drugoj momčadi sigurno bio starter, to ga ne muči previše. Najveći doprinos ponovno će dati u obrani, vrlo raznovrstan branič, kao i Noah sjajan u obrani pick & rolla. U napadu također svake godine poboljša neki dio, prošle godine dodao je nekoliko poteza u svoj arsenal leđne tehnike. Ove godine uz Rosea će biti u više pick & roll situacija, zbog čega bi bilo dobro da još poboljša šut s poludistance.

Nikola Mirotić poslužit će kao stretch četvorka, a moguće da će i dio svojih minuta provesti na trojci. Bit će vrlo dobar u širenju reketa s obzirom na mogućnost pogađanja trice. Ovo mu je prva sezona u NBA-u i za očekivati je i jedan period privikavanja na samu igru i na obrambene sheme Bullsa, no s vremenom mogao bi postati vrijedan član momčadi. Tony Snell s klupe bi mogao biti koristan, brz je i mogao bi postati odličan obrambeni igrač, dok se u napadu od njega očekuje da pokaže agresiju kakvu je pokazao u ljetnoj ligi gdje je postizao 20 poena u prosjeku.

Kirk Hinrich će i ove sezone predvoditi second unit, a moguće je i da vidimo eksperiment s njim na jedinici, a Roseom na dvojci, no u slučaju da Rose ostane zdrav, vjerojatno će imati manju minutažu. Dobar je u obrani, no i on je podložan ozljedama te će trebati biti oprezan s njim. Aaron Brooks treći je razigravač i za očekivati je da će bitnije minute vidjeti jedino u slučaju ozljeda ili kada se jedan od ove dvojice nađe u problemima s osobnima. Camerona Bairstowa teško da će ove sezone vidjeti terena, Bullsi su dobro popunjeni na visokim pozicijama i od mladog rookieja se očekuje da daje sve od sebe na treningu i polira svoju igru za budućnost.

Prognoza: u NBA ligi teško je bilo što prognozirati, no u slučaju da ih izbjegnu ozljede, mislim da će Bullsi ove godine biti u finalu konferencije, vjerojatno uz Cavse. Obrambeno će i ove sezone biti u samom vrhu lige, a uz napad poboljšan Roseom, Gasolom i McDermottom teško je za očekivati da im je finale Istoka nedostižno.

Latest Posts

NE PROPUSTITE