Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chicago Bulls – Boston Celtics, game 3 analiza

 

Nakon što su otpisani heroji Grada vjetra na krilima napadačkih skokova Robina Lopeza te odlične igre na oba kraja terena Rajona Ronda uzeli oba breaka u Bostonu te poveli 2-0, neposredno prije ove utakmice ostali su bez svog razigravača te ih je čekao težak zadatak.

A takvim se i ispostavio. Boston je odnio pobjedu iz prve utakmice u Chicagu pobjedom od čak 17 razlike, 104-87, a zanimljivo je kako nisu imali nijednog igrača s preko 20 poena, dok ih 5 bilo dvoznamenkasto, a na 41 postignut pogodak iz igre imali su čak 34 asistencije. Trener Brad Stevens napokon odrađuje svoj posao.

Za početak, glavni problem u prve dvije utakmice je očekivano bio napadački skok, samo u većim razmjerima od onog što si Kelti mogu dopustiti, a uz to je i Rajon Rondo bio dominantan na obje strane terena, iskorištavajući svoju visinu u odnosu na Thomasovu.

Iako je bilo jasno kako će izostanak Ronda biti velik hendikep za Bullse, Stevensu je bilo jasno da to nije dovoljno te da treba uvesti neke preinake u momčad. Tako je umjesto Amira Johnsona kojeg je Lopez školovao u reketu u prve dvije utakmice u prvu petorku uveo dosad ne previše viđenog Geralda Greena, bacajući na teren nekakvu small-ball postavu koja je agresivnošću i atleticizmom Greena trebala na skoku biti jača od one prethodne dvije utakmice – i bila je.

Već prva akcija Bostona bila je uvertira u ono što slijedi:

 

Green glumi cut unutra, Nikola Mirotić zapinje na bloku Ala Horforda što šalje Lopeza i Mirotića u ganjanje Greena. Horford pokazuje jednu od glavnih prednosti svoje igre – širenje terena.

S druge strane Lopez odmah uzima napadački skok nakon isforsirane poludistance Dwyanea Wadea. Narednih par minuta nema mnogo koševa, Kelti više puta pokušavaju progurati pick and roll  Avery Bradley-Horford, redaju se cigle na obje strane, izuzev slobodnih bacanja Wadea i jednog koša Greena, a onda Bradley prekida crnu seriju. Dvije trice, od kojih je druga nakon lijepog Thomasovog prolaska između dvojice:

 

Dvostruki blokovi Bostona nakon kojeg Thomas prolazi kroz Lopeza i Granta, Mirotić i Jimmy Butler pomažu u reketu što Thomasu ostavlja dva efektivna šutera za tri poena otvorena – Bradleya i Jaea Crowdera.

Nastavlja se agonija Chicaga, Jerian Grant niže izgubljene, Crowder i Bradley efektivno isključuju Wadea i Butlera iz igre, a na drugoj strani odličan protok lopte i prekrasna akcija za još jednu tricu:

 

14:4. Bullsi time-out. Nakon toga rade mini-seriju, Grant i Wade napadaju reket, a Stevens onda vadi Greena i Thomasa stavljajući Terryja Roziera i Marcusa Smarta. Small-ball života. Odmah u prvoj akciji to završava tricom Horforda nakon Bradleyjeve asistencije. Boston i dalje ima odličan protok lopte, par puta i Bullsi igraju na extra-pass, ali ne uspijevaju zabiti, kao što ni Butler ne iskorištava pick and roll jer Kelti rade odlična udvajanja. Time-out Stevensa na 21:10. Odmah nakon toga Crowder zabija dvije trice čime su mini-seriju Chicaga uništili sa serijom 13:0. Michael Carter-Williams i Bradley izmjenjuju lijepe asistencije, a prvi napad čim se s Butlera maknuo Bradley završio je košem Jimmyja – prvi te večeri s manje od minutu do kraja prve četvrtine. Avery Bradley – First Team All-Defense.  Nakon još očajnih Bullsa na obje strane parketa, agonija prve dionice završava s 33:15 za Boston. Vamos Crowder, vamos Bradley!

Početkom druge u napadu Boston reda izgubljene lopte, a u terenu su Green-Jonas Jerebko-Johnson. Spavate li mirno, obrambeni skokovi? Wade je tada proigrao, s druge strane Cristiano Felicio je Greenu lijepio blokade, a ovaj se i odvažio na teške poludistance, koje logično nije pogađao. Time-out Stevens. Na parketu je sad Olynyk, kojeg odmah u prvoj akciji iskorištava Wade lijepom poludistancom.

Kelti ne mogu realizirati pick and pop, promašuju poludistance, a odmah im greške naplaćuje Paul Zipser tricom. Tada Wade mašinerija kreira poene i sebi i drugima, a na drugoj strani Kelti redaju cigle izuzev logično – Bradleyja. Crowder, Smart i Horford ne mogu pogoditi bazen, sva trojica promašuju otvorene šuteve, a s druge strane Ro-Lo u jednom napadu radi putback, da bi kasnije opet Wade i Nikola Mirotić vraćali Bullse. Smart izvlači and-one, čije bacanje ne realizira, ali u ovim crnim trenutcima po Bostonsku momčad i ovo se moglo smatrati svijetlom točkom, s obzirom na to da se iza toga opet nastavilo ciglarenje. Sve u svemu petorke s Jerebkom ili Olynykom nisu funkcionirale jer kao stretch opcije nisu donijeli ništa, svi Bostonovi igrači su gradili kuću sa Spaldingovim loptama, a Lopez i Felicio su im još uz to uzeli i poneki napadački skok.  Poluvrijeme 44:41 za Boston, opet imamo utakmicu.

U trećoj se Brad vraća svojoj provjerenoj petorci s početka utakmice, a Thomas reda dvije trice što trenera Freda Hoiberga odmah tjera na minutu odmora. S druge strane lijepu akciju Lopez okrunjuje košem iz napadačkog skoka. Isaiah lijepo prodire, što urođuje tricom:

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=uOZthqvEwWo

Lopezu je jasno da Grant nakon screenova neće moći pratiti Thomasa te ostaje u reketu kao rim protector, što Isaiahu ostavlja dovoljno mjesta za pass Horfordu jer Wade ne može kvalitetno pokriti i Horforda i Greena, Al ga produžuje Geraldu i imamo otvorenu tricu, swish.

Kelti opet rade seriju, Bradley odličnom obranom forsira izgubljenu loptu, Horford zabija floater, a kasnije Bullsi odgovaraju blokadom Flasha koji se vraća u 2006. te tricom Threekole Mirotića. Treba napomenuti kako je Boston u ovom trenutku bio i prilično agresivan na napadačkom skoku, te su u jednom napadu zapravo odigrali tri – treći je naravno završio košem.

Lijepa akcija Bostona gdje Carter-Williams zapinje već na prvom screenu što bi onda trebalo uzrokovati switch Wadea kako Lopez ne bi ostao sam na Thomasu za Bostonov mismatch, ali Wade ostaje na svom igraču, Williams kasni na Thomasa na kojem je tad Lopez, što ostavlja dovoljno prostora za dodavanje Horfordu za laganih dva poena.

Napad iza Celticsi vrte identičnu akciju gdje Thomas ide na dva screena, ovaj put Butler bolje reagira umjesto Williamsa, ali i dalje Lopez ostaje na Thomasu te s dva igrača na sebi Thomas daje Horfordu za malo teže polaganje ali opet – koš. 64:50. Bullsi odgovaraju s poenima iz napadačkih skokova te ovaj put dvaput zaredom odlično brane ovu double-screen akciju Kelta, ali napad iza očajno paze na Crowdera koji ide na backdoor cut koji završava alley-oop dodavanjem Bradleya za koš krilu Kelta. Minutu kasnije opet ista imena – Crowder i Bradley. Jimmy Buckets tada Bullse s uzastopnim koševima drži ekipu na životu, ali treću zatvaraju Smart i Olynyk s dva postignuta koša svojom igrom 2 na 2. 76:63.

Odmah na početku četvrte Celticsi agresivno igraju trap obranu pick and rolla uzrokujući iznimno teško dodavanje Wadea koje nekako prolazi, ali akcija svejedno ne donosi koš. Na terenu su onda Jerebko i Olynyk, od kojih potonji izuzev trice nekoliko napada zaredom pokazuje kako je očajan rim protector, a u napadu radi kretnju u bloku te gubi loptu.

Ti trenutci (10-9 minuta do kraja) obilježeni su više-manje borbenom i tvrdom igrom, udvajanjima nakon bloka koji uglavnom zarobe igrače s loptom, tonom isforsiranih šuteva i napadačkih skokova, a za jedini lijepi potez zaslužan je logično – Avery Bradley, s još jednim oop dodavanjem, te još jednom podvaljenom loptom za Jerebka. Time-out, +16 Kelti.

Koševe tada napokon zabija i Butler, koji počinje iskorištavati svaki centimetar slobodnog prostora koji dobije, ali Bostonu to ne smeta jer nadoknađuju svime što su u drugoj četvrtini promašivali, kao sad npr. Rozierovom tricom.

Boston tad forsira Thomas-Horford screen and roll igru koja donosi još jedan alley-oop, a onda i jedan prodor omalenog razigravača, a Kelti s +20 ulaze u zadnje četiri minute susreta. Od tad su na terenu Bullsima bili i igrači inače van njihove rotacije, poput Camerona Paynea, Joffreyja Lauvergnea te Denzela Valentinea, a do kraja utakmice palo je samo 11 ukupnih poena.

Sve u svemu, ovdje je bio očit značaj Ronda Bullsima koji bez njega na trenutke u napadu izgledaju stvarno očajno, a i u obrani puno teže zatvaraju protivničke bekove. Iako je Rondo postao loš igrač (statističar) u regularnoj sezoni, uozbiljio se i vratio svoju „vintage“ verziju za doigravanje te će zasigurno faliti ekipi Chicaga. Bullsi su u prva dva susreta često zatvarali linije dodavanja protivničkim bekovima kao i prostor za šut, ali u ovoj utakmici bi često zatvorili samo potonje, ostavljajući tonu prostora za pass u reket ili dodavanje na weak-side korner tricu.

Kelti su bolje gradili skok, zabijali otvorene šuteve te su i dobili fenomenalnu predstavu Bradleya uz dobru igru Horforda. Bili su mnogo agresivniji na skoku, izuzev druge četvrtine pogađali su sve što su trebali, a kroz ovih 48 minuta pokazali su da imaju u najmanju ruku tri sposobna kreatora – Smarta, Thomasa te Bradleyja. U obrani je Avery također u potpunosti zatvorio Bradleyja, a kad bi nakon bloka (Grant-Butler 2 na 2 igra) Bullsi isforsirali switch te bi on završio na Grantu koji je bio ballhandler, odmah bi agresivno krenuo u pokušaj tjeranja na izgubljenu loptu i ubijanje driblinga, što je u više navrata i uspio. Večeras će opet ključ biti Bradley i Horford, a ovakvom njihovom igrom momčadi i ne treba herojska partija Thomasa. Također Stevens treba paziti da ne drži previše Jerebka i Olynyka u paru jer će ili Felicio ili Lopez iskoristiti to makljažom u reketu. Napokon imamo seriju!!!

Latest Posts

NE PROPUSTITE