Sunday, April 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chicago Bulls: Nakon dugo vremena Bullsi ponovno konkurentni

Od ere Jordana i društva, a zatim i razdoblja Derricka Rosea, navijači Bullsa nisu imali previše razloga za veselje. Visok standard koji je postavila slavna generacija Bullsa iz devedesetih razlog je velikih očekivanja navijača Chicaga. U nadolazećoj sezoni nakon dugo vremena navijači Bullsa imaju razlog za velika očekivanja i nadu da mogu konačno učiniti nešto više.

PRETHODNA SEZONA

U prošloj sezoni Chicago je završio na 11. mjestu istočne konferencije, jedno mjesto “kratak” za ulazak u play-in turnir. Očekivanja od momčadi u prošloj sezoni nisu bila velika, tako da nitko nije ostao previše razočaran ovakvim ishodom. U 72 utakmice regularne sezone, Bullsi su upisali 31 pobjedu i 41 poraz. Napadački bili su 21. momčad lige sa 110.4 zabijenih poena u prosjeku na 100 posjeda, dok su s druge strane na 100 posjeda primali 111.5 poena što ih smješta na vrlo dobro 12. mjesto u čitavoj ligi.

Bathroom dehumidifier.

Najviše utakmica, njih 71, u prošloj sezoni odigrao je rookie Patrick Williams. Zanimljivo, bio je starter u svih 71. Slijedili su ga Coby White sa 69 utakmica i Thaddeus Young sa 68.

Trener Billy Donovan u Chicago je stigao u rujnu prošle godine, nakon 5 godina provedenih u Oklahomi. U svih 5 godina svog mandata u Oklahomi, Donovan je uveo momčad u playoff. Stoga mu je prošla sezona, odnosno prva sezona u Bullsima, bila prva sezona u karijeri glavnog trenera da nije ušao u playoff.

IGRAČI (jezgra iz prošle sezone)

Trenutno najveća zvijezda Chicago Bullsa je Zach LaVine. Prvo ime Bullsa u prošloj sezoni s prosječno ubačenih 27.4 poena, uz 5 skokova i 4.9 asistencija. Uz 27 poena po utakmici, postotak šuta je također bio vrlo dobar, gotovo 51%. Postotak šuta za tri poena od 42% na 8.2 pokušaja po utakmici je sjajan podatak. Iza LaVinea je zasigurno najbolja sezona karijere, a ove sezone od njega se očekuje da povede Bullse minimalno do playoffa, naravno uz pomoć novih igrača.

Nikola Vučević u Bullse je stigao krajem ožujka. Crnogorski centar odigrao je 26 utakmica do kraja sezone za Bullse u kojima je prosječno zabijao 21.5 poena, uz 11.5 skokova i gotovo 4 asistencije. Prije dolaska u Bullse, u Orlandu je prosječno zabijao nešto više poena u prosjeku, međutim u Orlandu je Vučević bio glavni igrač i nosio je puno veći teret nego li je to slučaj u Chicagu. U prošloj sezoni ubilježio je i 32 double-double učinka.

Pred Cobyem Whiteom već je treća NBA sezona, iako ima tek 21 godinu. Iza njega je također vrlo dobra sezona. U svojoj drugoj sezoni ubacivao je prosječno 15 poena, uz gotovo 5 asistencija i 4 skoka po utakmici. Sjajne brojke za tako mladog igrača za kojeg najbolje godine karijere tek dolaze.

Patrick Williams imao je pristojnu rookie sezonu u Bullsima s prosječno ubačenih 9.2 poena i 4.6 skokova po utakmici. Williams je velika uzdanica Bullsa u budućnosti, a ove godine od njega se očekuje dodatan napredak.

Više govora o ostatku rostera Bullsa biti će u ostatku teksta, točnije u rubrici dolazaka i odlazaka jer je front office Bullsa bio itekako zaposlen ovog ljeta.

DRAFT I LJETNA LIGA

Bullsi su na ovogodišnjem draftu imali 38. izbor. Njihov pick bio je Ayo Dosunmu, mladi igrač s koledža Illinois koji pokriva pozicije jedinice i dvojke. U zadnjoj sezoni prije NBA prosječno je bilježio 20 poena, uz 6.3 skokova i 5.3 asistencija po utakmici. Kao prednosti ističu mu se napadačke vrline, poput dobrog pregleda igre i dobrog šuta, uz dobar prosjek skokova za svoju poziciju. S druge strane, kao nedostaci ističe se manjak brzine i atleticizma, kao i loš izbor šuta u određenim trenucima. U ljetnoj ligi odigrao je svih 5 utakmica i prosječno ubacivao 12.6 poena uz 4.4 asistencije.

Nastup Bullsa u ljetnoj ligi nije bio naročito dobar. U pet utakmica upisali su dvije pobjede, a prvo ime bio je Patrick Williams. Zanimljivo je primjetiti kako je Williams odigrao startao u 71 utakmici prošle sezone NBA, a vodstvo Bullsa ga je odlučilo dodatno pripremiti za novu sezonu kroz nastup u ljetnoj ligi. Williams je prosječno zabijao 21 poen uz gotovo 10 skokova u ovogodišnjem izdanju ljetne lige, iako je odigrao samo tri od ukupno pet utakmica.

DOLASCI I ODLASCI

Kako je već spomenuto u prijašnjem dijelu teksta, front office Bullsa imao je pune ruke posla ovog ljeta. Rezultat tog bio je i možda najbolji ovogodišnji offseason od svih franšiza u ligi. Iz Lakersa u Chicago stigao je Alex Caruso, jedan od dražih igrača velikog dijela obožavatelja NBA lige. Caruso bi trebao imati veću ulogu nego u Lakersima, a vjerojatno će se ta uloga svesti na ulaske s klupe.

Lonzo Ball također je novi igrač Bullsa. Bivši playmaker Lakersa i Pelicansa u Chicago je stigao u razmjeni za Tomaša Satoranskog i Garretta Templea. Osim velikog doprinosa u obrani, Lonzo će imati i važnu napadačku ulogu. Prošle sezone zabijao je 14.6 poena, uz 5.7 asistencija i 4.8 skokova po utakmici. Njegovim dolaskom dodatno će se pojačati opcija kreiranja.

Najveće ime koje je sletilo u Chicago ovog ljeta je DeMar DeRozan. Bivši igrač Raptorsa i Spursa stigao je u Chicago iz San Antonija u razmjeni koja je uključivala Al-Farouq Aminua i Thaddeusa Younga, uz određene pickove koji su otišli također put Texasa. Četverostruki All-Star igrač (posljednji put 2018.) imao je vrlo dobru sezonu u Spursima gdje je bilježio prosječno 21.6 poena, uz gotovo 7 asistencija i 4.2 skoka po utakmici.

Uz navedene igrače, treba spomenuti i dolazak Tonya Bradleya. Bivši centar Jazza, Sixersa i Thundera biti će zamjena za Nikolu Vučevića. U prošloj sezoni odigrao je 42 utakmice i zabijao prosječno 7 poena uz 5.7 skokova po utakmici.

S druge strane, Chicago su napustili brojni igrači. Put Clevelanda otišao je Finac Lauri Markkanen, a novi igrač Cavsa u narednim danima postati će i Denzel Valentine. Kao što je već spomenuto, u Spurse su otišli Thaddeus Young i Al-Farouq Aminu u razmjeni za DeRozana, a u Pelicanse su otišli Tomaš Satoransky i Garrett Temple u zamjenu za Balla. Daniel Theis novi je igrač Houston Rocketsa, a Cristiano Felicio odlučio se za izazov u Europi postavši novi igrač njemačkog Ulma.

OČEKIVANJA

Bullsi su svoj zadnji playoff odigrali u sezoni 2016./2017., a velike su naznake kako će u narednoj sezoni playoff napetost ponovno doći u United Center. Prošlogodišnja jezgra koja je uključivala LaVinea, Vučevića, Whitea i Williamsa, dobila je novu podršku u vidu DeRozana, Balla i Carusa. Trenutno Bullsi imaju dva aktualna All-Star igrača u Vučeviću i LaVineu, a ne treba dodatno isticati kakav je igrač DeRozan, ali i sve bolji Lonzo Ball. Momčad Bullsa izgleda vrlo zanimljivo, uz nekoliko mladih igrača i već relativno iskusnu jezgru, Bullsi bi ove sezone mogli biti jedna od uzbudljivijih ekipa za praćenje.

Što očekivati od ovakve momčadi? Propuštanje playoffa uz ovakav roster bio bi veliki poraz za franšizu Bullsa. Playoff je zasigurno imperativ za Chicago, gdje Bullsi ne bi trebali biti samo “prolaznik”. Momčad s ovakvim imenima može pomrsiti račune svakoj momčadi u NBA. Uz dobro posložen plan igre, timski duh i malo sreće, ne bi bilo veliko iznenađenje da nove Bullse gledamo i u dubokoj fazi playoffa.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE