Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chicago – Ozljedom Rosea nestale ambicije u ovoj sezoni

Nakon što su Chicago Bullsi 2008. uz mnogo sreće dobili pravo na prvi pick drafta (imali su samo 1,7% šansi) mnogi su bili najavili da se sprema nova ubojita generacija Bullsa nakon onih Jordanovih jer je bilo jasno da će za prvi pick uzeti Derricka Rosea, igrača kojem su predviđali veliku karijeru i mogućnost da uđe u skupinu onih najvećih svih vremena. Nakon propuštene cijele prošle sezone zbog puknuća križnog ligamenta, ove godine Chicago je povratkom Rosea ponovo slovio kao jedan od kandidata za naslov. Međutim, nova ozljeda ponovo je šokirala cijeli Chicago i sad se ponovo postavlja pitanja koliko Chicago može, odnosno što mogu napraviti?

Derrick Rose je svaku sezonu strašno napredovao, a kada je 2011. osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača sezone (MVP) kao najmlađi u povijesti, postalo je jasno da su već spomenuta predviđanja opravdana. Propuštena prošla sezona sigurno je usporila njegov napredak, ali navijači Chicaga su nakon godine u kojoj su samo razmišljali o njegovom povratku s oduševljenjem ga i dočekali ove sezone. Ipak, taj nesretni 22. studeni i utakmica u Portlandu opet su sve okrenuli u pogrešnu stranu i Chicago će ponovo do kraja sezone “preživljavati” bez Rosea.

Chicago je u samo jednu sekundu od kandidata za naslov postao tek osrednja momčad. U NBA ligi se uvijek kaže da je najgore biti vječita sredina, niti se boriš za naslov, a nisi si toliko loš da ugrabiš kojeg kvalitetnog novaka s kojim se može u nove pohode. Upravo je Chicago sada u takvoj situaciji.

Iako Rose nije briljirao u svojih 10 utakmica koje je odigrao (15,9 koševa, 4,3 asistencije), posljednje dvije utakmice su najavljivale njegov “boom” (19 koševa Denveru i 20 koševa Portlandu). Sigurno je bio očekivan klimav ulazak Chicaga u sezonu (1-3), ali a naknadne 4 uzastopne pobjede stvari su dolazile na svoje mjesto. Chicago već nekoliko godina krasi izrazita momčadska igra, s čvrstom obranom u kojoj svaki igrač gine na terenu (trener Tom Thibodeau smatra se najboljim stručnjakom za obranu u ligi) i s vrlo jakom tranzicijom, koja otvara puno lakih koševa, a koja će biti oslabljena izostankom Rosea.

Upravo je možda zbog još “nezagrijanog” Rosea, a sada bez njega pogotovo, Chicago na prilično skromnih 92,3 koša po utakmici, ali zato su peta obrambena (primaju 91,8 koševa po utakmici) i druga skakačka momčad lige (46,5). Uz stalni napredak Rosea i uz sjajne Denga, Boozera i Noaha, visoki dometu bili su opravdani. Jedini problem kojeg imaju Bullsi, a koji bi sada još više trebao doći na vidjelo, je poprilično uzak roster. Thibodeau je uglavnom u dosadašnjim utakmicama koristio devet igrača, što je jako malo, a ako se još sada uzme u obzir da klupa (osim možda Taja Gibsona) jako malo pridonosi njihovoj igri (za razliku od prošlogodišnjih Natea Robinsona i Marca Belinellija) onda je očito da Chicago može imati problema sa svježinom igrača kako sezona bude odmicala.

Izostanak Rosea morao je pratiti uspon ostalih igrača, prije svega Luola Denga (17,6 koševa, 7,4 skoka, 3,4 asistencije) koji igra vjerojatno najbolju i najzreliju sezonu u karijeri, ali i Carlosa Boozera (16 koševa, 9,1 skokova) koji pokazuje da još može igrati na vrlo visokoj razini. Ipak, uz dosadašnji izostanak važnog Jimmyja Butlera, a uz to kad se nadodaju prošlosezonski problemi s ozljedama Denga ili Noaha i sada opet Rosea, mnogi strahuju da Chicago ne doživi sudbinu nesretnih Trail Blazersa.

Bit će jako zanimljivo kakvi su planovi uprave Chicaga. Mnogo se priča o eventualnoj razmjeni Denga koji iduće sezone postaje slobodan igrač, iako ga mnogi navijači žele i dalje u klubu. Pitanje je što će biti s Carlosom Boozerom kojemu ugovor ističe 2015. godine, a u kojoj će zaraditi 16,5 milijuna dolara, što je za jednog 33-godišnjaka vrlo visoko.

Chicago je još prošle sezone pokazao da i bez Rosea mogu igrati sa svakim, ali teško se oteti dojmu da je bez njega prvi krug playoffa njihov najveći mogući domet, naravno, ako se uopće plasiraju u playoff, što isto tako mnogi sumnjaju, ali s obzirom na poprilično slabi Istok playoff je ipak realna opcija. Međutim, kao što je već rečeno, sredina ne može zadovoljiti potrebe Bullsa.

U svakom slučaju pred Chicagom je godina u kojoj se na puno pitanja treba odgovoriti, prije svega o budućnosti i mogućim potezima uprave, a nastavak ove sezone će pokazati mogu li se i opet držati pri vrhu i možda iznenaditi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE