Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Chris Paul: Iverson je imao najveći utjecaj na NBA kulturu

Bob Cousy, Bill Sharman, Gail Goodrich, Nate Tiny Archibald, Isaiah Thomas, Spud Webb, Muggsy Bogues i Tim Hardaway su svi imali nešto zajedničko – nitko od njih nije bio viši od 185 centimetara i svi su ostvarili odlične karijere u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu. Neki od njih su čak uvršteni u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, kuću u koju se je u petak učlanio i Allen Iverson.

Allen Iverson je sa svojih 183 centimetra visine najniži igrač u povijesti NBA lige koji je izabran kao prvi pick na draftu. 1996. Philadelphia 76ersi su ga birali kao prvoga na draftu koji je jedan od najboljih draftova ikada a iza njega su se našla imena Stevea Nasha, Kobea Bryanta, Raya Allena, Stepha Marburyja i Marcusa Cambyja. Njegovo srce je bilo veće od njegovih 80 kilograma raspoređenih na 183 centimetra. Majka priroda ga nije nagradila visinom ali zato jeste nečim još važnijim – ogromnim srcem.

Njegovi crossoveri nakon kojih je slijedilo zabijanje u reket među duplo teže i po trideset centimetara više protivnike su dizali publiku na noge i pokazali ostalim igračima koji nisu bili blagoslovljeni sa viškom centimetara da i za njih ima mjesta na košarkaškom parketu.

„Mislim da je on u modu vratio te male, brze i niske bekove. Ish Smith i ostali momci. Ja sam nekada bio playmaker prosječne visine, a za njih sam bio velik“, kaže Doc Rivers, nekada i sam 193 centimetra visoki playmaker te je nastavio : „Danas nema hand checka, ali Allen je igrao u eri kada je hand check bio dozvoljen i opet je bio nezaustavljiv. Mislim da ljudi ne cijene dovoljno to koliko je bio čvrst i žilav“.

„Kada ga pogledate onako sitnog, onako malog ali ipak dovoljno dobrog da svoju ekipu odvede do velikog NBA Finala, to je nevjerojatno. Njegov utjecaj će se osjećati još generacijama“, kaže Jamal Crawford o Iversonovom naslijeđu.

A Iversonovo naslijeđe je ogromno. On je promijenio kulturu NBA lige. Pletenice, gomila nakita i ragbi dresovi, široke hlače i držanje gangsta repera, ulična drskost i karizma, šuterski rukav i gomila tetovaža. Imao je stil koji svi pamte i koji su mnogi htjeli kopirati. I uz sve to, imao je spektakularnu igru koja je bacala u trans navijače u dvoranama širom Amerike i pred malim ekranima. Crossoveri kojima je lomio zglobove svim bekovima u ligi, čak i velikom Michaelu Jordanu, i dan danas oduševljavaju i tjeraju klince širom svijeta da uzmu narančastu loptu u ruke. Usput je bio noćna mora za komesara Davida Sterna koji se je svim silama borio da NBA ligu prikaže kao ligu u kojoj igraju fini i kulturni momci. Iverson nikada nije glumio i bio fin momak, ali je imao dovoljno karaktera da ostane svoj. Onakav kakav je zaista bio na terenu i van terena i navijači su to cijenili.

Chris Paul, danas najbolji playmaker lige, gledao je Iversona i pokušavao ga je kopirati : „Htio sam pletenice jer ih je AI imao. Volio sam način na koji je igrao i žestinu i čvrstinu s kojom je igrao. Htio sam igrati kao on. Uvijek sam govorio da je on imao najveći utjecaj na kulturu u NBA ligi od svih igrača koji su igrali u njoj. Allen Iverson je jedan od razloga zašto  nosim broj 3 na svome dresu.

Iza njega je ostalo jedanaest All-Star nastupa, četiri titule najboljeg strijelca lige, jedan MVP trofej i gomila prekrasnih crossovera koji oduzimaju dah, a nama ostaje Youtube da se s vremena na vrijeme podsjetimo koliko je poseban igrač bio Allen Iverson, dok će se Kuća slavnih u Springfieldu pobrinuti da njegove igre nikada ne budu zaboravljene.

Latest Posts

NE PROPUSTITE