Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Clairvoyant: TOP 5 napada u novoj NBA sezoni

Dugo toplo ljeto je minulo, svoje boje lagano pokazuje ćudljiva jesen. Bez obzira na nogometni EURO i Olimpijske igre, svaki pravi sportski fanatik napeto čeka početak jeseni jer s njom počinje sezona „pravih“ sportova: nogometa, rukometa, footballa i naravno – košarke. Uz dužno poštovanje ljubiteljima euro košarke (zlobnici će reći mazohistima), napeto se odbrojavaju dani do početka NBA sezone. Predsezona je u tijeku, eksperimentiranje na djelu, rotacije i tendencije se lagano naziru, a tada iz brloga ljetnog sna izlaze razni kvazi-analitičari i prognozeri, među kojima je i autor ovih redaka. Kako bi prikratili vrijeme iščekivanja, donosimo predviđanje top NBA napada i obrana u novoj sezoni. Pritom, odmah napominjem, pod najbolji napad (obrana) podrazumijevam onaj s najboljim napadačkim (obrambenim) ratingom, dakle gledano na 100 posjeda, a ne prema ukupnom broju poena. Također, u obzir nisu uzete ozljede koje je jednostavno nemoguće predvidjeti, kao ni tradeovi koji bi se mogli dogoditi tokom sezone i tako promijeniti krvnu sliku pojedinih momčadi.

1. Golden State Warriors

Prošlosezonski ORTG: 112.5

Pozicija: 1.

Krećemo od zicera svih zicera, tolikog da ga ni Ricky Rubio ne bi uspio promašiti. Dodatkom jednog od najboljih igrača lige u vidu Kevina Duranta koji će zamijeniti solidnog, ali limitiranog Harrisona Barnesa, ova povijesno dobra momčad bi trebala postati još bolja. Barnes je bio dobar šuter i sjajan cutter, ali KD je klasa za sebe. Pokretni i nesebični napad Dubsa bi trebao postati najubojitiji napad koji je hodao NBA parketima, tranzicija (i trice iz tranzicije) fantastična, a neobranjiva „Postava smrti“ će postati „Postava devetog kruga pakla“. Umjesto Boguta, blokove i handoffove će odrađivati Zaza Pachulia, a klupa je nešto slabija u odnosu na lanjsko izdanje. Međutim, Steve Kerr nije Doc Rivers i definitivno neće odvojiti minute startera i klupe, već će pametnim miksanjem postava izbjeći ikakvo možebitno upadanje u rupe dok startna petorka nije na parketu. Dovoljno je da su u igri minimalno dvojica od četvorice startnih asova (Steph Curry, Klay Thompson, Durant, Draymond Green) i zaista prestaje biti važno tko su preostala trojica (barem u napadu). Dodajmo tu još svestranog Andrea Iguodalu i razloga za brigu nema. Okidač napada i dalje ostaje centralni pick and roll, samo što sada dobivaju igrača koji može biti jednako dobar handler i screener, sekundarni kreator, kao i šuter u kutu. Period uigravanja će biti potreban, ali jednom kada stvari kliknu, očekujte vatromet.

2. Portland Trail Blazers

Prošlosezonski ORTG: 106.1

Pozicija: 7.

Portland kažeš? Nije valjda da se Brandon Roy vraća zdrav iz penzije? Ne. Jednostavno su talentirani, moderni, mladi i gladni. Predvodi ih dvoglava playmakerska osovina Damian Lillard – C.J. McCollum koja je sposobna iz večeri u večer izrešetati svaku obranu. Lani ih je trener Terry Stotts dosta razdvajao kako bi u svakom trenu imao jednog od njih dvojice za komandama, s obzirom da osim njih nisu imali čovjeka sposobnog organizirati napad. Kako bi riješili taj problem, Blazersi su masno (pre)platili Evana Turnera koji će s njih skinuti dio tereta. Ako se obistine najave, najveća novina bi trebala biti trajna selidba Al-Farouqa Aminua na poziciju small-ball četvorke, što je recept uspješno prokušan u lanjskom doigravanju. Poziciju niskog krila tada popunjava atletični Moe Harkless, a startni centar ostaje Mason Plumlee čija će sjajna proigravanja nakon pick and rolla i dalje biti efikasno oružje. Dapače, prelaskom na small-ball dobiva dodatnu opciju koja čeka u kutu. Također, trebali bi forsirati igru kroz tranziciju s obzirom na atletičnost ove smanjene petorke. Turner će predvoditi klupu zajedno s Meyersom Leonardom koji bi mogao imati breakout sezonu kao stretch visoki. Tu su još odlični tricaš Allen Crabbe te energični Ed Davis koji će biti zadužen za kupljenje otpadaka u napadu, kao i Festus Ezeli ukoliko ga zdravlje posluži. Prognoza je hrabra, a između hrabrosti i ludosti je tanka linija, no Lillard i ekipa imaju dovoljno oružja da ju opravdaju.

lillard-mccollum

3. Cleveland Cavaliers

Prošlosezonski ORTG: 108.1

Pozicija: 4.

Aktualni NBA prvaci u novu sezonu ulaze s praktički istim kosturom ekipe kao i lani. Logično, momčad koja pobjeđuje se ne mijenja, promijenile su se tek neke sporedne opcije. LeBron James sam garantira top napad, čak i kada regularni dio igra „u drugoj brzini“ kao što je slučaj zadnjih godina pa o njemu i njegovim vještinama ne treba trošiti riječi. Njegov sidekick Kyrie Irving će pokušati nastaviti gdje je stao u finalu, ali prije svega će pokušati ostati zdrav, što nije bio slučaj prošlih sezona. Kevin Love je imao dosta problema pri pronalaženju uloge u momčadi te je od nekadašnjeg vrhunskog temelja napada Wolvesa degradiran u stretch visokog koji strpljivo čeka na povratnu loptu. No, naslov prvaka je instant lijek za sva nezadovoljstva i probleme u kemiji pa je Kevin još uvijek tu. Baš kao i Tristan Thompson i Channing Frye. Jedina enigma je hoće li JR Smith produžiti vjernost Cavsima ili nastaviti trubiti (pun intended) okolo. Ukoliko odluči krenuti dalje, Cavsi gube vrhunskog tricaša potrebnog da bi sistem izgrađen oko Jamesa funkcionirao do kraja. Također, odlaskom Matta Dellavedove ostaje upitno tko će odrađivati ulog rezervnog playa. Chris Birdman Andersen će pokupiti ono malo minuta što ostane na centru, a Mike Dunleavy na boku kao još uvijek sposoban tricaš i inteligentan igrač. Trener Tyrone Lue je ove godine odradio kamp s momčadi, no tek ostaje za vidjeti hoće li biti noviteta ili će se momčad kotrljati po lanjskoj inerciji. Bilo kako bilo, vrhunski talent kojeg imaju na raspolaganju u kombinaciji s nedoraslom konkurencijom na istoku garantira im top 5 napad.

4. Los Angeles Clippers

Prošlosezonski ORTG: 106.5

Pozicija: 6.

Relativno nizak lanjski plasman ofanzive Clippersa uzrokovan je ozljedom Blakea Griffina koji je odigrao samo 35 utakmica regularne sezone. Chris Paul je i dalje jedan od najboljih playmakera lige, DeAndre Jordan jedan od boljih rollera i ofanzivnih skakača, a J.J. Redick elitni tricaš. Ukoliko trener Rivers bude mogao računati na zdravog i spremnog Griffina, nema straha za napad Clippersa. Blake je rasni triple-threat igrač, a navodno je radio na šutu za 3 i koristit će ga kao standardni dio svoje igre. Iako su godinama imali vrhunski napad (zahvaljujući genijalnosti Paula i Griffina te snajperu Redicka), imali su dva problema: spacing i rupu na krilu. Na toj poziciji su zadnjih godina imali većinom one-way igrače poput ostarjelog Paula Piercea ili Mbah a Moutea. Najbliže two-way krilu posljednjih godina je bio nekonstantni Wesley Johnson. Isti igrači su i dalje tu (plus Alan Anderson), tako da ovaj problem nije riješen, ali povratak Griffina i proširenje njegovog šuterskog dometa  bi trebao biti dovoljan impuls da njihov napad ove godine završi pri vrhu. S klupe standardno ulazi one man offense Jamal Crawford te Austin Rivers koji igra na poziciji sina beka. Dobrog skakača Colea Aldricha je zamijenila crna rupa Marresse Speights, ali njegov šut će dobro doći u napadu kada klupa bude na parketu. Pošto su preostala dva visoka rookieji Diamond Stone i Brice Johnson, očekujem više postava s Wesleyjem Johnsonom ili Pierceom na četvorci. Iako nisu više Lob City kao nekada, lagani poeni iz tranzicije će opet igrati veliku ulogu u efikasnosti njihovog napada.

corey-brewer-james-harden

5. Houston Rockets

Prošlosezonski ORTG: 105.5

Pozicija: 8.

Borba za peto mjesto je bila vrlo problematična te sam nekoliko puta htio zamijeniti Houston nekom drugom momčadi. Ipak nisam, a razlog tomu je tko drugi nego – Mike D’Antoni. Jedan od otaca moderne, šuterski nastrojene, stretch košarke, ovog ljeta sletio je u Houston. Filozofija Rocketsa je valjda bila nešto kao: „obranu ionako ne igramo, pa ‘ajmo barem od napada izvući maksimum“. Tako da uopće nema dileme kako će Rocketsi igrati: trčanje na maksimum, tranzicija, spread pick and roll, poeni na obruču i baraž trica kad god je to moguće. U Houstonu više ne stanuju ni Dwight Howard ni Terrence Jones, a vjerojatno ni Donatas Montiejunas. James Harden je i dalje alfa i omega ove momčadi te bi se bez njega trenutno srozali u lutriju. Način na koji je sposoban samostalno nositi napad iz večeri u večer je fascinantan. Sve ovlasti su u njegovim rukama pa možemo računati na standardno ogromnu količinu uzetih šuteva i izborenih slobodnih bacanja. Kao ispomoć tu su sada pridošlice Eric Gordon, Ryan Anderson i Nene, a od starosjedioca Patrick Beverley i Trevor Ariza koji će dio minuta provesti kao small-ball četvorka. Prva dvojica pojačanja se idealno uklapaju u D’Antonijev sistem, dok bi Neneova post igra trebala poslužiti kao rezervni plan napada u slučaju da prvi zakaže. Iako Rocketse ne vidim kao momčad koja može ikome od contendera zagorčati život, nema razloga sumnjati da će kombinacija novog trenera i Hardena okruženog dobrim šuterima učiniti njihov napad jednim od najboljih u ligi.

Honorable mentions:

SAN ANTONIO SPURS – Lani su imali treći najveći ORTG lige, a zamjena Tima Duncana Pauom Gasolom bi ih trebala učiniti samo boljima. Na papiru. Gasol ima veći šuterski domet te je unatoč godinama još uvijek vrlo pouzdan strijelac i asistent. Razlog zašto sam prednost dao Rocketsima je taj što Tony Parker neizbježno stari, baš kao i Manu Ginobili. Danny Green sve gore šutira kako godine idu, a klupa mi se čini lošija nego ikad. Kawhi Leonard, Gasol i LaMarcus Aldridge, uz povremeni impuls Pattyja Millsa, Manua ili Parkera će biti dovoljni da napad bude dobar, ali po mom mišljenju nedovoljno za top 5.

TORONTO RAPTORS – Dodali su Jarreda Sullingera koji se pristojan šuter i dobar ofanzivni skakač, DeMarre Carroll bi trebao biti zdrav što bi Torontu trebalo omogućiti više minuta sa small-ball postavom. Patrick Patterson, Terrence Ross, Cory Joseph i Norman Powell s klupe će također biti dobra podrška. Međutim, Kyle Lowry je prešao 30. rođendan, a DeMar DeRozan koji se bori za novi ugovor i onaj koji se već izborio za njega nisu isti igrač. Očekujte izolacije i šuteve s poludistance umjesto napadanja sredine. Dovoljno da napad Raptorsa ne bude u samom vrhu.

BOSTON CELTICSBrad Stevens je genijalan trener koji je u stanju pametnim izborom postava i preciznim akcijama uvijek izvući zadnju trunku napadačkog talenta momčadi. Sada je dobio idealnog igrača u Alu Horfordu koji može razigravati i šutirati. Tu su još Isaiah Thomas i Jae Crowder koji s njime čine vrlo dobru napadačku osnovu. Ipak, na stranu što su Avery Bradley, Amir Johnson, Kelly Olynyk i Marcus Smart dobri igrači, nisu rasne opcije koje mogu garantirati vrhunski napad. Gubitak Evana Turnera će se osjetiti jer sad Boston nema krilnog igrača sposobnog kreirati išta. Tek treba vidjeti koliko su mladi igrači napredovali i mogu li pridonijeti. Stevens će iz ovoga izvući potrebno, ali ne i top 5 napad.

Latest Posts

NE PROPUSTITE