Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Clairvoyant: TOP 5 obrana u novoj NBA sezoni

Nakon jučerašnjeg prognoziranja koje ekipe će imati elitni napad danas su na redu obrane.

1. Utah Jazz

Prošlosezonski DRTG: 101.6

Pozicija: 8.

Nastavljamo s hrabrim prognozama. Twin towers kombinacija Derrick Favors-Rudy Gobert odavno je opjevana i čini bedem u reketu kakvim se malo koja (a možda i nijedna) može pohvaliti. Stručni štab na čelu s Quinnom Snyderom je vrlo dobar i sposoban prilagoditi obranu situaciji. Lani pak, nisu uspjeli opravdati očekivanja te su polučili skroman obrambeni učinak, a danak su platili ponovnim izostankom iz playoffa. Razloga može biti više; možda nisu toliko dobri i mnogi od nas ih precjenjuju. No, skloniji sam vjerovati tome da se radilo o kombinaciji ozljeda i ogromne rupe na jedinici nastalom ozljedom Dantea Exuma (tek je Shelvin Mack bio nešto bolji). Dakle, kada su ti na playu Raul Neto ili Trey Burke koji nisu u stanju niti usporiti ikoga, a kamoli pročitati najobičniji pick and roll, onda se ostali igrači moraju rotirati da bi ih pokrili i defanzivna shema se gubi. Dodajmo tome da je Rudy Gobert, najbolji zaštitnik reketa u ligi (držao protivnike na 48% šuta na obruču lani), također vukao probleme s ozljedama i nije ni čudo da je defanziva Jazzera potonula. Na potonji problem se može utjecati tek u manjoj mjeri, no na prvi se itekako može. Dovođenje Georgea Hilla, uz povratak Exuma, daje im vrhunsku obranu na poziciji jedinice kroz svih 48 minuta, bilo da se radi o presingu na loptu ili obrani pick and rolla. Na boku su tek pristojni, Rodney Hood i Gordon Hayward su dugi i solidni atlete, ali nisu stoperi. Međutim, grizući u lovu na playoff, uz sposobno ljudstvo i konzervativniji pristup obrani (bez iskakanja, visoki bliže obruču, puštanje poludistance), kao i nekoliko iskusnjara na klupi (Boris Diaw, Joe Johnson, Joe Ingles), Jazz bi trebao imati top obranu.

2. Golden State Warriors

Prošlosezonski DRTG: 100.9

Pozicija: 4.

„Ajme, evo ga. Još jedan bandwagoner koji misli da su Warriorsi top u svemu. Sigurno u ormaru ima dres Shauna Livingstona, a bradu nosi po uzoru na Klaya.“ Vjerujte mi da uopće nisam njihov navijač te da sam se stvarno potrudio pronaći što više mana ovom rosteru. Uzalud. U prethodnom dijelu je opisan napadački potencijal Dubsa, a jedini razlog zašto u ovoj kategoriji nisu broj 1 je isključivo zamjena Andrewa Boguta Zazom Pachuliom. Gruzijski gangster ipak nije razina našeg Andrije kao korektor zadnje linije. Također, ako napad bude eksplozivan kako se očekuje, klupa će dobiti dosta minuta ili se starteri neće imati potrebu prekomjerno truditi u obrani. Svaka čast Harrisonu Barnesu, solidnom stoperu i žilavom post-defenderu, ali Kevin Durant je krakato čudovište sposobno pokriti pola terena kada hoće. Ne zaboravimo da se u Oklahomi puno trošio igrajući napad kroz izolacije, dok će sada imati više energije za obranu dolazeći do lakših šuteva na drugom kraju. Uz to, na stranu službena visina, radi se o čovjeku visokom skoro 7 stopa koji u modernoj NBA bez problema čuva četvorke (možda i neke centre) jednako dobro kao i vanjske igrače. Draymond Green je jedan od najboljih defendera lige, Klay također, Steph Curry nije stoper, ali nije ni rupa. S klupe ulaze Livingston, Andre Iguodala i David West, redom dobri i odgovorni obrambeni igrači. Temelj ostaje preuzimanje svega živoga, tek spomenuti Pachulia (kao korektor u pozadini) ostaje enigma hoće li se snaći u ovakvoj obrani. Postava smrti neće imati ni taj problem te će doslovno moći preuzimati svatko svakog. Tek ozljede ili veliki problemi u kemiji (malo vjerojatno kod ovakve skupine profesionalaca) mogu spriječiti Warriorse da ne ostvare vrhunski učinak na ovom dijelu parketa.

draymond gree-lebron james

3. Atlanta Hawks

Prošlosezonski DRTG: 98.8

Pozicija: 2.

Predviđanje pada u ovom slučaju je samo privid. Stvarni pad se ne bi trebao dogoditi, a ova projicirana pozicija niže je uzrokovana defanzivnim rastom prethodne dvije ekipe. Odlaskom Ala Horforda sigurno će doći do blagog modificiranja defanzivne sheme. Dwight Howard je bolji zaštitnik obruča, no kilometraža i ozljede su učinile svoje te on više nije Superman iz dana Orlando Magica koji je bio sposoban letjeti po parketu. Obrana će, dakle, morati biti nešto konzervativnija, a Howard u roli korektora na obruču u kojoj je i dalje jedan od najboljih u ligi. Također, donosi napredak u defanzivnom skoku u odnosu na Horforda. Pitanje je jedino koliko dugo može ostati zdrav pa će o tome ponajviše ovisiti defanzivni učinak Hawksa, s obzirom da nakon njega baš i nemaju pravu zamjenu (osim ako Tavares ne napravi iskorak, a šanse za to nisu velike). Uz njega će biti odlični Paul Millsap, snažni i pokretni defender i vjerojatno najbolji kradljivac lige među visokim igračima. Na boku su solidni Kent Bazemore i iskusni Kyle Korver koji nisu stoperi, ali su pouzdani i već uigrani u defanzivne sheme trenera Mikea Budenholzera. Za Jeffa Teguea se nikad nije moglo reći da je dobar defender, baš kao ni za njegovog nasljednika Dennisa Schrodera koji ipak ima potencijal zbog kombinacije atleticizma i raspona ruku. Klupa osim Thabe Sefoloshe ne nudi previše razloga za optimizam, no nije puno drukčija nego lani kada su usprkos tome izvukli odličan obrambeni učinak. Nema razloga sumnjati da će tako biti i ove sezone.

4. Boston Celtics

Prošlosezonski DRTG: 100.9

Pozicija: 6.

Instaliranjem Horforda u startu petorku, Celticsi djelomično rješavaju najveću boljku – manjak zaštite obruča. Kao što je već poznato, Al je dobar atleta i vrlo inteligentan igrač sposoban predviđati situacije i pravovremeno se rotirati. Uz to je sjajan u izletima na perimetar i kao help defender. Ostatak orkestra je također na razini. Osim minijaturnog Isaiaha Thomasa, ostali bekovi poput Averyja Bradleya, Marcusa Smatra i Terryja Roziera su odlični igrači u pritisku na loptu pa možemo očekivati da će Brad Stevens i dalje bazirati obranu na gušenju protivničkih ball handlera. Na boku je predator Jae Crowder koji izrasta u jednog od najboljih bočnih stopera lige. Njegova zamjena je rookie Jaylen Brown, 3. pick ovogodišnjeg drafta koji će unatoč elitnom atleticizmu tek trebati naučiti igrati košarku i zasigurno će biti sklon plivanju u obrani. Uz Horforda, pretpostavlja se da će startati Amir Johnson, još jedan plus obrambeni igrač koji donosi borbenost i dobar osjećaj za blokadu. Bez obzira na to što njihove zamjene kao Kelly Olynyk, Tyler Zeller ili Jordan Mickey nisu kompletni defenderi, pametnim uparivanjem i doziranjem minuta Stevens će sigurno znati iskoristiti njihove pozitivne strane. Njihov najveći problem vidim u zaštiti defanzivnog skoka, s obzirom na već prethodno spomenute probleme Horforda u tom segmentu te na odlazak njihovog najboljeg skakača Jareda Sullingera. Ipak, pomak u zaštiti obruča i općenitoj inteligenciji, pa i stasanju relativno mladog rostera, trebali bi kompenzirati ovaj nedostatak i održati Celticse prvi vrhu u defanzivnom učinku.

avery-bradley

5. San Antonio Spurs

Prošlosezonski DRTG: 96.6

Pozicija: 1.

Odlaskom Tima Duncana u zasluženu mirovinu, počinje osipanje legendarne generacije Spursa. Naravno, oni ne bi bili to što jesu da posljednjih nekoliko sezona nisu proveli u djelo kontingencijski plan zvan predavanje štafete Kawhiju Leonardu. Jedna legenda nadomještena je drugom, no Pau Gasol nikada nije bio obrambeni as kakav je bio Timmy, koji je čak i pod stare dane bi vrhunski korektor obrane. Jedinstven talent kao on je, i nakon što ga tijelo nije slušalo kao nekada, ostao odličan obrambeni igrač dominirajući iskustvom i inteligencijom. Spursi će i dalje igrati konzervativno, vrlo često i zonski. Leonard je vjerojatno najbolji stoper u ligi koji na trenutke pari kao da ima 3 para ruku te u paru s Dannyem Greenom čini najbolji bočni stoperski par. LaMarcus Aldridge nije spektakularan u obrani, ali je veliko tijelo dugih ruku i vrlo dobro se snalazi u matchup zoni San Antonia. Ukoliko se od Gasola ne traži (a neće) da izlazi puno prema perimetru, zbog svoje visine i dužine on je itekako koristan u reketu o čemu svjedoči podatak da je lani bio jedan od boljih smetala na obruču držeći svoje protivnike na 50% šuta unutar 6 stopa. Njih četvorica će odraditi svoj dio posla, najbolji stručni štab na čelu s genijalnim Greggom Popovichem svoju magiju, a s manama Tonyja Parkera ili Pattyja Millsa su ionako naučili živjeti. E sad, kad su toliko dobri, zašto im se predviđa pad? Što zbog godina, što zbog strategije, Spursi su godinama dozirali startere i puno minuta poklanjali klupi. Već je ranije navedeno da ova franšiza naizgled dugo nije imala ovako lošu klupu. Dobri obrambeni igrači kao West i Diaw su zamijenjeni Davidom Leejem, igračem koji je u naponu snage bio rupa u obrani, a sada je to pogotovo. Dwayne Dedmon će tek trebati dokazati da može biti od koristi, no došao je na pravo mjesto za to. Koliko su Spursi svjesni te mane govori činjenica da su potpisali Joela Anthonya, čovjeka koji jedino zna čuvati obruč i koji poštenu akciju na parketu nije vidio godinama. Uz to, problem rezervnog atlete na boku i dalje postoji jer Jonathan Simmons očito nije taj, a novopridošli Livio Jean-Charles i Garino su velike enigme. No, ako je ijedna ekipa zaslužila kredit i povjerenje konstanto razuvjeravajući skeptike, onda je to institucija iz San Antonija.

Honorable mentions:

MINNESOTA TIMBERWOLVES –  Možda sam pretjerani optimist, možda je još rano, ali ne mogu se oteti dojmu da mladi Vukovi imaju sve što je potrebno, barem u obrani. Predvođeni top talentom generacije Karl Anthonyjem Townsom i novim trenerom, defanzivnim guruom Tomom Thibodeauom, spremni su za iskorak na ovoj strani parketa. Ogromni, ali pritom pokretljivi par visokih Towns-Dieng su idealni za Thibsov sistem, imaju i dubinu u vidu Colea Aldricha, Adreiana Paynea i Nemanje Bjelice. Na boku su se riješili Tayshauna Princea i otvorili više minuta za mlade i atletične Andrewa Wigginsa, Zacha LaVinea i Shabazza Muhammada. Ricky Rubio i rookie Kris Dunn sjajni su u pritisku na loptu. Svi preduvjeti su tu, talentirani učenici i vrhunski učitelj, samo treba vidjeti hoće li kliknuti već ove sezone.

towns

LOS ANGELES CLIPPERS – Unatoč standardnom manjku stopera na boku, Clippersi uvijek nađu načina za biti među vodećim obranama lige. Razlog tomu je prvenstveno toranj zvan DeAndre Jordan koji ne bi trebao biti toliko pokretljiv za tako velikog čovjeka. Zatim, tu je Chris Paul, jedan od najinteligentnijih igrača lige na oba kraja parketa. Unatoč prirodnim limitima, J.J. Redick i Blake Griffin su vrhunski profesionalci koji voljnim momentom uvijek odrade posao. Voljeli ga ili ne, zasluge za to definitivno nosi i Doc Rivers, koji manjak taktiziranja nadoknadi motivatorskim vještinama i izgradnjom kemije. Predviđanje da ipak neće biti top 5 obrana temeljim na Paulovim i Redickovim godinama i nepostojanju ijednog igrača s klupe koji igra dobru obranu.

WASHINGTON WIZARDS – Konačnim odlaskom bezveznog Randya Wittmana, Wizardsi su spremni okrenuti novu stranicu. Scott Brooks možda nije Oklahomu doveo do trona kojeg su bili zaslužili, ali je zadnjih sezona posložio vrhunsku obranu. Koliko su za to bili zaslužni Serge Ibaka i društvo, a koliko Brooks, pokazat će ova sezona. Ogromni John Wall je jedan od najboljih obrambenih igrača na poziciji, Bradley Beal nije minus, a pristigli Tomas Satoransky je dovoljno velik i pokretljiv da odigra obranu na obe vanjske pozicije. Otto Porter i Kelly Oubre imaju potrebne alata, ali tek trebaju pokazati da mogu biti konstantni. Pod košem su pak Markieff Morris, Marcin Gortat i Ian Mahinmi te tu ne bi trebalo biti problema. Ukoliko se stvari poslože, možda mogu i uskočiti u top 5.

Latest Posts

NE PROPUSTITE