Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Cleveland Cavaliers

Nakon četiri godine provedenih na dnu Istočne konferencije, Cleveland Cavaliersi su preko ljeta postali najintrigantnija momčad NBA lige. Napravili su totalni remake momčadi i postali contenderi doslovno preko noći. Nitko više ni ne spominje prošlosezonski omjer 33-49, s kojim su na ultra slabom Istoku, ostali bez playoffa. Sada se samo govori o LeBronu Jamesu i njegovoj misiji, da dovede naslov u Cleveland.

Trenutni roster za 2014/15:

Lou Amundson, Matthew Dellavedova, Joe Harris, Brendan Haywood, Kyrie Irving, LeBron James, James Jones, Alex Kirk, Kevin Love, Shawn Marion, Mike Miller, Tristan Thompson, Anderson Varejao, Dion Waiters

Došli: LeBron James (slobodan igrač), Mike Miller (slobodan igrač), James Jones (slobodan igrač), Kevin Love (Minnesota, razmjena), Joe Harris (33. izbor drafta), Brendan Haywood (Charlotte, razmjena), Shawn Marion (slobodan igrač)

Otišli: Luol Deng (Miami, slobodan igrač), Jarrett Jack (Brooklyn, razmjena), Sergey Karasev (Brooklyn, razmjena), Tyler Zeller (Boston, razmjena), Alonzo Gee (Charlotte, razmjena), Spencer Hawes (L.A. Clippers, slobodan igrač), C.J. Miles (Indiana, slobodan igrač), Andrew Wiggins (Minnesota, razmjena), Anthony Bennett (Minnesota, razmjena)

Cleveland Cavaliersi su imali izuzetno burno i uspješno ljeto. Nakon razočaravajućih rezultata u zadnje četiri godine, sada su NBA priča broj jedan. Domaće i gostujuće utakmice bit će rasprodane, nacionalna televizija će prenositi brdo utakmica Cavsa. Uspjeli su vratiti “odbjeglog sina”, s kojim će u narednim sezonama biti jedni od glavnih kandidata za naslov. LeBron James se nakon, možemo reći uspješne avanture na Floridi, vratio u svoj Ohio. Zna da u svojim Cavsima ima nedovršenu priču, i pokušat će napraviti sve da s njima osvoji barem jedan NBA prsten. No, ovaj put uprava Cavaliersa mu je dovela pravu potporu, čak bi mogli reći da ima jaču momčad nego što je to bio slučaju u Miamiju.

Uz dolazak Jamesa, Cleveland je bio dio jedne velike sapunice ovog ljeta, vezane uz 1.pick ovogodišnjeg drafta Andrewa Wigginsa. Uprava kluba je odlučila da klub bude kandidat za naslov već u narednoj sezoni, pa su Jamesu doveli pravu pomoć u vidu all-star igrača Kevina Lovea. Nisu htjeli riskirati s Wigginsom, koji je atletski vrlo moćan igrač, no nijedan stručnjak nije mogao potvrditi da će postati elitni NBA igrač. Uz njega put Minnesote je krenuo i Anthony Bennett, 1.pick koji je podbacio u svojoj prvoj NBA sezoni, no u predsezoni je dao neke naznake da bi mogao postati odličan igrač. Velika stvar u ovoj razmjeni je bila izjava Kevina Lovea, koji je rekao da neće produljiti ugovor s nijednom NBA momčadi osim s Cleveland Cavaliersima. Naravno, uprava Timberwolvesa nije imala drugu mogućnost i prihvatila je ponudu Cavsa.

Treća zvijezda momčadi je “starosjedioc” u momčadi. Kyrie Irving je produžio ugovor s Cavsima, te sad imamo još jedan trio u ligi. No, ovaj ima najjači napadački potencijal od svih.

James je prošle godine bio treći u poretku strijelaca lige s 27,1 košem po utakmici, Love je bio odmah iza njega s 26,1, dok je Irving bio 14. sa svojih 20,8 koševa po utakmici. Jasno je naravno, da će barem dvojica, ako ne i svi, ove sezone imati slabije brojke, no imat će bolje rezultate kao momčad.

Od ostalih pridošlica svakako moramo izdvojiti dvojac iz Miami Heata, Mike Millera i James Jonesa, te veterana Shawn Mariona. Njih dvojica imaju iskustva, koje je prijeko potrebno da se dođe do naslova. Protekle četiri godine proveli su s Jamesom i tu neće biti nepoznanica, jer su naučeni igrati s njim. Shawn Marion je također odabrao manje izdašnu ponudu Cavaliersa, zapravo možemo reći da su ga dobili za bagatelu. Iako je u svojoj 36.godini, Matrix će uvelike doprinijeti momčadi svojom čvrstom obranom, koju proteklih sezona u Cavsima nismo imali prigodu vidjeti. Sigurno će se dobro uklopiti u momčad.

Od igrača koji su tu od prošle sezone su odličan šuter Dion Waiters, centar podložan ozljedama Anderson Varejao, atletski jak Tristan Thompson koji bi ove sezone mogao eksplodirati, te niski playmaker Matthew Dellavedova.

Moramo spomenuti i novog trenera Davida Blatta, koji zbog dolazaka Jamesa i Lovea, nije dobio medijsku pažnju. No, to je normalno, jer ne događa se često da momčad dođu dva TOP 10 igrača lige. David Blatt je izuzetan trener, koji ima naslove na svim razinama u kojima je vodio momčadi. Dosta ljudi je skeptično u vezi Blatta, jer nema NBA iskustva, a u ruke je dobio najbolju igračku u ligi. U Cleveland je došao nakon senzacionalnog osvajanja Eurolige s Maccabi Tel Avivom. Čak i da James i Love nisu došli u Cavse, Blatt bi bio odličan izbor za vođenje momčadi. Njima je nedostajalo čvrstine u obrani, te taktičnosti i discipline u igri, a on će to na svoj način posložiti. Neki ga uspoređuju s trenerom Chicaga, Tomom Thibodeauom, koji je također u svojoj prvoj sezoni morao dosta toga posložiti u Bullsima, a svi znamo kakvo je stanje sad. Blatt ima dosta briga, jer treba rasporediti minutažu za glavne zvijezde, tako da se ne istroše tijekom sezone, pa da za playoff budu bez goriva. Njima treba uklopiti Diona Waitersa, koji će imati manje lopti u rukama nego što je inače imao. Također treba paziti da se Anderson Varejao ne troši previše, jer je sklon ozljedama, a bez njega u reketu je ova momčad dosta slabija. Zato bi Tristan Thompson trebao imati veću minutažu na mjestu centra, barem do onda dok ne krene playoff i utakmice “na nož”.

Prednosti Cavaliersa su mnoge, jer kada u momčadi imate LeBrona Jamesa, onda se drugi prilagođavaju vama, a ne vi njima. Napadački bi trebali biti stroj, jer potencijal je ogroman. Udvajanja igrača će se sigurno kažnjavati, jer Love će oslobađati reket za ulaske Jamesa pod koš, gdje će na povratnu loptu kao napete puške čekati upravo Love, Irving ili Waiters, a s klupe Miller ili Jones. U tranziciji Cavaliersi će biti vrlo opasni jer su im svi igrači osim Varejaa izuzetno pokretljivi, te bi u sezoni mogli vidjeti dosta alley-oop akcija. Skok je također jedna od prednosti Cavsa, jer u momčadi su Varejao, Love i Thompson. No, sada kad smo spomenuli ovaj trojac, dolazimo do glavnog nedostatka ove momčadi, a to je obrana. Iako su u skoku nadmoćni, nijedan od njih nije pravi rim protector. Možda je rješenje za to Brendan Haywood, no pitanje je kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Na perimetru su James, Irving, Waiters, te s klupe Marion. Ako će Irving, Love i Waiters pojačati svoju obranu, tada bi se James manje trošio u obrani i što bi uvelike pomoglo u ostvarenju njihovih ciljeva u ovoj sezoni.

A koji su ciljevi Cleveland Cavaliersa ove sezone? Naravno naslov, jer Cavsi u svojim vitrinama nemaju nijedan, a još ih boli onih 0-4 koji su im nanijeli San Antonio Spursi u jedinom finalu koje su igrali. Momčad će sigurno biti bolja kako će sezona odmicati, nemoguće je da odmah na početku budu na svojem vrhuncu. Jedini nedostatak u pohodu na naslov bi moglo biti neiskustvo Irvinga i Lovea u playoffu. Naime, nijedan on njih još nema odigranu playoff utakmicu, ali s obzirom da su to elitni igrači,nebi trebalo biti problema. Nisu ni prvi, a ni zadnji dobri igrači, koji još nisu okusili čari playoffa U Istočnoj konferenciji neće imati mnogo prijetnji, dapače, jedini koji im mogu pomrsiti račune su Chicago Bullsi predvođeni Derrickom Roseom.

Prognoza: 1. mjesto Istoka

Latest Posts

NE PROPUSTITE