Thursday, March 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Cleveland Cavaliers

Cavsi su prošle sezone bili najuspješnija momèad lige u regularnom dijelu postavivši novi klupski rekord od 66 pobjeda, èak je pred kraj sezone izgledalo kako bi mogli otiæi iznad, za sada, nedodirljivih 70 pobjeda Bullsa iz ere Michaela Jordana. Sve je izgledalo lijepo i krasno, mediji su brujali o epskom sudaru LeBrona i Bryanta u finalu, i krenulo je tako. Prve dvije runde metlom su ispratili Detroit i Atlantu, ali tada je stigao Orlando i uprskao im sve planove.

Transferi:

Uprava Cavsa zaista se potrudila pojaèati svoju ekipu ovoga ljeta i priuštiti svojim navijaèima još jednu uspješnu sezonu, no ovoga puta žele bolji ishod u doigravanju. Kako bi to osigurali veæ na samom poèetku ljeta doveden je jedan od najboljih igraèa u povijesti, Shaquille O’Neal. Koliko su dobar posao napravili predstavlja i sama èinjenica da su se zbog njega morali odreæi samo Bena Wallacea i Sashe Pavloviæa, dva ispod-prosjeèna igraèa. Sa Shaqom Cavsi dobivaju stariju i iskusniju verziju Orlandovog Dwighta Howarda s kojim su imali toliko problema u doigravanju. Shaq je veæ jednom odlièno odigrao svoju plaæenièku ulogu osvojivši prsten za Wadea i njegov Miami, isto takvu ulogu æe imati i ove sezone u Clevelandu – osvojiti prsten za “kralja” Jamesa.

Meðutim, najveæa slabost Cavsa u seriji utakmica protiv Magica bila je nemoguænost zaustavaljanja Turkoglua i Lewisa, dva visoka i svestrana napadaèki orijentirana igraèa. Kako bi rješili taj problem prvo su se odrekli Wallyja Szczerbiaka i zamijenili ga Anthonyjem Parkerom, odliènim šuterom i obrambenim igraèem. Zatim su doveli i Jamaria Moona koji je sa svojim dugaèkim rukama (raspon ruku 213 cm) i ateltizmom sposoban èuvati bilo koje krilo u ligi, za razliku od èesto nevidljivog Pavloviæa. Dovoðenje novih imena nije stalo, Joea Smitha zamijenili su mladim i talentiranim Leonom Poweom kojeg zbog problema sa ozljedama nisu htjeli zadržati u Bostonu. Najveæi floper u ligi, nešto kao Mandžukiæ u nogometu, Anderson Varejao dobio je novi 6-godišnji ugovor vrijedan 50 milijuna dolara, malo previše za moj ukus.

Na draftu su sa 30. pickom izabrali Christiana Eyengu, a sa 46. pickom Dannyja Greena. Eyenga je još uvijek poprilièno “sirov” i njega najvjerojatnije neæemo uopæe gledati ove godine, dok bi se za Greena mogla pronaæi koja minuta na parketu.

Kljuèni igraè:

Shaquille O’NealNajbolji igraè Cavsa je bez ikakve suvišnog analize LeBron James, no kljuèni igraè ove sezone biti æe Shaquille O’Neal. Njegove izvedbe biti æe od kljuène važnosti, od LeBrona znamo što možemo oèekivati, no od Shaqa ne baš s potpunom sigurnošæu. Na pleæima nosi 37 godina i pitanje je koliko je u njemu ostalo dizela, a ukoliko se teže povrijedi tijekom sezone pitanje je može li se vratiti. Uklapanje u novu sredinu nebi trebao biti problem, bez problema se uklopio u Miami i u Phoenix, a izgleda da ima jako dobar odnos i ovdje sa kraljem Jamesom.

Prednosti i mane:

Prednost ove ekipe je obrana. Prošle sezone su bili najbolja obrambena ekipa u ligi, dopuštali su protivnicima prosjeèno 91,4 koš po utakmici. Ukoliko žele natrag na vrh morat æe ponoviti istu takvu obranu i ove sezone. Duga i kvalitetna klupa takoðer æe biti jedan od faktora za novu uspješnu sezonu.

Mana ove ekipe je što nema nijednog drugog pouzdanog igraèa pored Jamesa koji bi u kljuènim trenucima mogao preuzeti odgovornost na sebe i osigurati pobjedu za Cavse. Mo Williams je u dogiravanju pokazao kako nije baš igraè na kojeg se može raèunati u kljuènim trenucima, a Delonte West je prije par tjedana pokazao koliko može biti problematièan završivši u pritvoru zbog posjedovanja oružja. Takoðer problem bi mogao predstavljati i spori Shaq, iako sa sobom donosi jako puno kvaliteta, Shaq æe zasigurno usporiti Cavse što bi na kraju mogli iskoristiti brži protivnièki centri ili centri koji su dobri sa polu-distance i distance.

Prognoza:

Mogu li Cavsi biti bolji nego prošle sezone? Svakako. Ali isto tako i njihovi glavni konkurenti na istoku, Celticsi i Magici, biti æe bolji nego prošle sezone. Što nas dovodi do zakljuèka da su se te tri ekipe još više odmaknule od ostatka istoène konferencije. Cavsima sigurno neæe biti problem zauzeti 1. mjesto u centralnoj diviziji, ali zbog manjka tih “clutch” igraèa prognoziram “samo” 2. mjesto za njih na istoku.

Latest Posts

NE PROPUSTITE