Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Cleveland – Dugo u razdoblju nezrelosti

Na samom kraju sezone dotaći ćemo se jedne mlade momčadi koja se već dugo gradi, ali i nikako da ostvari nekakav rezultat, a to su Cleveland Cavaliersi. Iako krajnji omjer 33-49 ukazuje na veliki napredak u posljednje dvije godine, momčad još uvijek pokazuje veliku dozu nezrelosti, pa tako još uvijek nisu ni blizu playoff pozicija. Postavlja se pitanje je li ova momčad samo sporo sazrijeva ili tu nedostaje i nešto više?

Nakon što su na draftu 2011. godine dobili Kyriea Irvinga, a onda i na istom draftu kao 4. pick uzeli Tristana Thompsona, mnogi su smatrali da će razgradnja Cavsa nakon odlaska LeBrona Jamesa teći vrlo brzo. Cavsima su se i dalje otvarale dobre pozicije na draftu, pa je tako sve bilo predodređeno da se stvori jedna potpuno nova momčad, puna talenata i budućih NBA zvijezda. Za trenera je postavljen Mike Brown, koji se nakon neuspjele avanture u Los Angelesu vratio u momčad koju je 2007. odveo do finala.

Iako je prošlogodišnji draft bio poprilično slab, Cavsi su ipak bili u najboljoj poziciji kao prvi birači, ali su se, unatoč tome što momčadi nedostaje jedan bek ili krilo, odlučili za Anthonyja Bennetta. Tim potezom su iznenadili mnoge, ali i s razlogom jer Bennett se nije pokazao kao igrač spreman za NBA.

Dvostruki All-Star, Kyrie Irving (20,8 koševa, 6,1 asistencija) od samog je početka postavljen kao budući nositelj novog uzleta Cavsa, međutim, unatoč velikom talentu, unatoč tome što se radi o vrhunskom igraču, Irving još uvijek nije pokazao da može biti pravi dirigent svoje momčadi i da se može mjeriti s ostalim vrhunskim razigravačima. Iako je pokazivao određene napretke, treba se priznati da je Irving ipak samo odličan strijelac, ali ne i playmaker. Kada se još uzme u obzir da oko sebe ima isto tako mlade igrače kao i on sam te da nema nekog iskusnijeg igrača koji može malo smiriti stvari u pojedinim trenucima utakmice, onda i nije čudo da Cavsi vrlo često ne znaju kako završiti poneku egal utakmicu ili kako napraviti jedan korak naprijed kada je pritisak na leđima.

Upravo je nezrelost nešto što još uvijek koči ovu momčad. Cavsi ni u jednom statističkom podatku ne pokazuju velike slabosti. Napad je solidan (98,1 koševa po utakmici), ali i često sam Irving zna uzimati nerezonske šuteve, iako često ima suigrača u boljoj poziciji. Dojma smo i da Cavsi premalo koriste svoju visoku liniju koja je i više nego solidna, a radi se o iznimno visokim igračima i dobrim skakačima (imaju vrlo dobrih 42,1 skokova po utakmici). Mali problem je što im je visoka linija pomalo premekana, pa unatoč visini znaju imati problema s momčadima s jakom visokom linijom.

Obrana bi mogla i bolje (primaju 101,8 koševa), ali i to nije skroz loše. Koliko smo ove godine mogli vidjeti, obrana je u određenim situacijama i utakmicama izgledala vrlo dobro, ali i često vrlo loše, ali su pokazali da se može odigrati na razini. Malo je veći problem u obrani bekova, ali i tranzicijska obrana im je poprilično slaba.

Iako su vrlo dobro na gotovo svim pozicijama popunjeni mladim igračima, ipak je bilo vidljivo da ovoj momčadi nedostaje pravo krilo. Alonzo Gee, koji je posljednjih godina držao tu poziciju, ipak nije ta kvaliteta te je unatoč dobroj obrani ujedno i igrač sa vrlo limitiranim napadačkim mogućnostima. Dolaskom iskusnog Luola Denga (16 koševa, 5,7 skokova, 2,5 asistencija) u razmjeni sa Bullsima činilo se da je taj problem riješen i da je to bio posljednji komadić koji je nedostajao toj momčadi. Međutim, Deng, koji je do razmjene igrao vjerojatno najbolju svoju sezonu, potpuno je razočarao, pa je 19,4 koševa i 6,9 skokova iz Bullsa spustio na samo 14,3 koševa i 5,1 skokova u Clevelandu. Isto tako, ni Spencer Hawes (13,2 koševa, 8,7 skokova), koji je došao u razmjeni sa Sixersima, nije puno pomogao u jačanju visoke linije. Tako je ispalo na kraju da akvizicije Cavsa tijekom sezone nisu donijele ništa više nego su prije imali.

Uz već spomenute, valja istaknuti i Diona Waitersa (15,9 koševa), odličan talent i strijelac, igrač koji je vrlo često u raspravama o mogućoj razmjeni, odlično je reagirao u utakmicama kada nije bilo Irvinga, ali je i svakako igrač vrlo loše obrane. Cavsima ove sezone nije pomoglo ni dovođenje možda i najboljeg backup playa Jaretta Jacka, koji je za razliku od prijašnjih nekoliko vrhunskih sezona, ove sezone malo zastao i nije zadovoljio navijače. I mladi Thompson (11,7 koševa, 9,2 skokova) je odigrao vrlo dobru sezonu i iznimno je zahvalan igrač za momčad jer unosi jako puno energije u igru.

Još jedna sezona bez playoffa za Cavse je završena. Dojma smo da odgovor na pitanje postavljeno u uvodu je ipak ono prvo, tj. sporo sazrijevanje. Iako još uvijek mladi, neki od ovih igrača su već tri godine u ligi i svakako je vremena za sazrijevanje bilo. Sigurno da ovoj momčadi nedostaje još malo kvalitete, ali ipak raspolažu velikim talentom koji se mora iskazati. Iako će neulaskom u doigravanje ponovo dobiti lottery pick, dojma smo da im nedostaje jedan iskusniji igrač, igrač koji će bit prva riječ u svlačionici. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti koji su sljedeći potezi kluba jer navijači žele da se ovaj talent iskoristi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE