Wednesday, May 1, 2024

ZADNJE OBJAVE

Clippers-Jazz: Analiza pete utakmice

Još jedna odlična predstava Jazza koji su bili bolja momčad i u obrani i u napadu. Imali su na terenu Haywarda cijelu utakmicu, pa Joe Johnson nije morao biti aktivan u napadu cijelu utakmicu, no Iso Joe je bi svakako važan u zadnjoj minuti utakmice. Chris Paul i J.J. Redick su držali Clipperse u igri, ali ostatak momčadi je samo fizički bio prisutan u susretu. Ako Clipperse ne dobiju neko treće rješenje, ova serija bi mogla završiti u šest utakmica, a Jazzeri imaju savrešnu priliku za to na domaćem terenu.

Prva četvrtina

Gordon Hayward je izgubio snage i izdržljivosti zbog trovanja hranom koje ga muči posljednjih nekoliko dana, ali izjavio je kako je fizički i dalje jako dobro. Ušao je sjajnu u ovu utakmicu i već je do sredine prve četvrtine skupio 11 poena. Ubacio je tri trice koje je uvijek pogađao kad je bio sam. Los Angeles Clippersi su se od početka koncentrirali u čuvanju reketa, jer su u prošloj utakmici tu najviše stradali. Marreese Speights je sada puno bolje pomagao i Rudy Gobert nije mogao postići nekoliko lakih poena. Ostatak momčadi je imao solidne kretnje u čuvanju trice. Jazzeri su imali vodstvo tijekom sredine četvrtine zbog toga što ih je šut puno bolje išao.

Imali su dosta promašenih slobodnih šuteva za tri zadnjih pet minuta. Lopta je išla jako dobro i brzo i Hayward je iskorištavao tromog Speightsa koji ga je čuvao. Ulaskom nekoliko igrača s klupe kod gostiju, Roodney Hood, Joe Johnson imali su još više opcija za tri, ali jedostavno šut nije ulazio.

Što se tiče napada Clippersa pokušali su pokrenuti J.J. Redicka na početku i on je pogodio iz picka tricu i jednu dvicu, ali poslije je bio blokrian i Joe Ingles ga je do kraja bolje pratio. Chris Paul nije mogao lako upošljavati DeAndre Jordana i obje ekipe su svjesno više prepuštali tricu, pa je tako Paul Pierce imao dvije lagane trice koje je pogodio.

U ovoj prvoj četvrtini gosti su izgledali puno bolje i u napadu i u obrani. Imali su više rješenja, a obrana je izgledala čvršća i sigurnija.

Druga četvrtina

Na početku druge Jazzeri su imali nekoliko lakših poena u reketu zbog toga što je DeAndre Jordan bio na klupi. Pokušali su iskoristiti Derricka Favorsa, ali nije išlo to kako su zamislili. Trener Jazza Quin Snyder nakon dvije minute igre šalje Goberta na parket, a on je odmah imao zakucavanje i slobodno pogođeno. Odmah poslije toga je Doc Rivers zvao timeout i u igru ulazi DeAndre.

Na parketu se lako vidjelo da Jazz puno bolje kontrolira pick and roll i općenito igru kada je Jordan izvan igre. Ulaskom Jordana obrana Clippersa je izgledala puno čvršće i gosti su imali nekoliko izgubljenih lopti u tom dijelu igre.

Iso Joe je imao nekoliko šansi, tj. mismatchova, ali ne kao u prvoj utakmici. Mbah a Moute ga je sjajno pratio. Za razliku od prve četvrtine, Clippersi su bili puno aktivniji u obrani, brži i nisu Jazzeri imali više otvorenih trica. Češće su griješili. Na drugoj strani, Clippersi su imali iste probleme kao i u prvoj četvrtini. Nedostatak kreativnosti,  a kada se zatvori Chris Paul to ne izgleda dobro. J.J. Redick je imao nekoliko poena nakon što se sjurio s trice u reket, ali on je jedini koji je uspio uraditi.

Još jedna četvrtina u kojoj su Clippersi imali puno teških šuteva, a nikako nisu mogli ući u reket i tamo napraviti nekoliko poena. No, pozitivna stvar je da su imali puno više pokušaja na liniji slobodih bacanja što ih je držalo u igri. Lako su iskorištavali situacije kada bi ih čuvao neki sporiji igrač Jazza, pogotovo je to dobro radio Paul.

Treća četvrtina

U ovoj četvrtini obje momčadi su ubacile ispod 20 poena. Puno je bilo grešaka i s jedne i s druge strane. Izgubljenih lopti, ali sve to zahvaljujući čvrstoj igri koju su suci dopuštali. Opet iste greške Clippersa. Sve su pokušavali individualno. Chris Paul je imao svojih nekoliko standardnih poena mid range šutevima, ali na kraju nitko nije bio tu da ih izvuče ili malo podigne u napadu. Jazzeri su fantastična momčad koju teško može itko pobijediti kada je tempo igre usporen. Zatvorili su reket i puštali da Mbah a Moute šutira trice, imao je dva ili tri pokušaja koja je promašio. Imali su previše forsiranih šuteva. Lopta nije išla, previše se čekalo, a igrai Clippersa se nisu otvarali.

Na početku su Jazzeri koristili Borisa Diawa koji je sjajan nakon pick and rolla zbog svojih passing sposbnosti. Protok lopte je bio odličan i imali su bar pet ili šest otvorenih trica nakon sjanog protoka lopte, ali lopta jednostavno nije išla u koš. Zahvljaujući tim promašajima Clippersi su držali utakmicu u egalu. Jazz je jako strpljiva momčad i svaki napad protivnička momčad mora biti spremna svih 24 sekunde. Nema nikakvih znakova žurbe kod igrača Snydera i imali su stvarno lijepe akcije tijekom utakmice.

Pred kraj četvrtine probudio se Joe Johnson koji je imao dva poena zaredom nakon izolacija. Fantastične individualne akcije i gosti su završili četvrtinu s plus šest.

Četvrta četvrtina

Četvrtina u kojoj su se obje momčadi raspucale. Ubacili su preko 30 poena, svaka momčad. Clipperse su u igri držali J.J. Redick i Chris Paul, to im nije bilo dovoljno kako bi spasili ovu utakmicu, tako da će im biti još teže u šestoj utakmici. Već na početku četvrtine sjajnom obranom i jako dobrim napadom Jazzeri odlaze na +11. Pick and roll, dobar protok lopte i Hood napokon pogađa otvorenu tricu. Poslije toga sjajna serija Clippersa, 11:0. Prvo je J.J. Redick pogodio tricu, onda je imao tri slobodna bacanja, a pogodio je i polaganje. Chris Paul je također bio tu s tricom.

Ono što je bilo važno za ovu utakmicu da je momčad Jazza u svakoj situaciji bila jako mirna. Bez obzira na vodstvo ili nakon što su Clippersi imali ovu fantastičnu seriju poena oni su bili mirni. Držali su se svog plana igre, jer su znali da Paul i Redick ne mogu vječno pogađati teške šuteve.

Odmah nakon te serije poena Utah kreće sa svojom. Otvorene trice, Clippersi jednostavno ne mogu sve stići i Jazz pravi seriju 8:0. Nisu se mogli odvojiti gosti, ali su imali kontrolu nad utakmicom. Svaki ludi poen Clippersa, Jazzeri su imali na to odgovor.

Za kraj utakmice nastupio je Iso Joe. Imao je nekoliko važnih poena u zadnjoj minuti utakmice koja je prelomila ovaj susret. Na kraju se sve to svelo na slobodna bacanja Jazza i forsiranje Clippersa.

Opet su se pokazali kao kvalitetniji protivnik Jazzeri i bez obzira na tonu promašenih šuteva uspjeli su pobijediti. Paul i Redick jedine su svjetle točke Clippersa, Utah je sjajno zatvorila ostatak dio momčad. Impresionirao je i napad koji je bio jako strpljiv i koncentriran. Jamal Crawford nije imao inspirativnu večer kao u prošloj utakmici. Utah sada ima savršenu priliku iskoristiti domaći teren i izbaciti Clipperse. Imat će Haywarda koji će biti još spremniji, a uz sebe će imati i publiku. Još ako ih trica krene oni mogu lako prelomiti ovaj susret, ali glavni naglasak u ovoj igri treba staviti na obranu Jazza jer taj dio igre je kod njih najvažniji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE