Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Clippersi žele zaustaviti Spurse, Netsi na ispitu kod Miamija

Èak 13 NBA utakmica oèekuje nas veèeras, odnosno u prijevodu samo 4 ekipe veèeras neæe na parket. Miami i Brooklyn trebali bi pružiti zanimljivu utakmicu, kao i Utah i L.A. Lakersi, dok æe šlag na torbu biti susret izmeðu Los Angeles Clippersa i San Antonio Spursa.

Charlotte Bobcats (1-1) – Phoenix Suns (1-3) 01.00

Nakon što su prošle sezone neslavno ušli u povijest lige kao momèad s najgorim postotkom pobjeda u jednoj sezoni (10.6 %), Charlotte je na startu ove sezone upisao pobjedu protiv Pacersa rezultatom 90:89 uz 30 poena Kembe Walkera. No veæ u sljedeæoj utakmicu su se vratili na staro, te su izgubili od Dallasa s 27 razlike, a Walker je u toj utakmicu ubacio samo 10 poena. Problem u ovoj utakmici æe im biti i ozljeda Geralda Hendersona, koji bi mogao izbivati i par tjedana s terena, a na njegovo mjesto u petorci uskoèit æe Ben Gordon ili Ramon Sessions. Pitanje je, koju æemo verziju Bobcatsa vidjeti veèeras? Sunsi su krenuli u sezonu jako neuvjerljivo  uz samo jednu pobjedu u prve 4 utakmice sezone. Ekipi treba vremena da se uigra nakon što su na ljeto ostali bez Steve Nasha, te su doveli Michaela Beasleya, Luisa Scolu te su vratili Gorana Dragiæa. Iako ekipa ne igra baš na visokom nivou, Marcin Gortat veliki je faktor u obrani Sunsa, te je svom prosjeku od 13 poena i 12.3 skokova dodao i 3.5 blokade po utakmici.unatoè lošem startu u sezonu, trener Alvin Gentry se nada boljim rezultatima kako æe sezona odmicati i kako se ekipa postepeno bude uigravala.

Phoenixova run’n’gun igra bi mogla biti ipak previše za slabašnu obranu domaæina, pa æemo prednost dati Sunsima.

Boston Celtics (1-2) – Washington Wizards (0-2) 01.30

U uzvratnoj utakmici od subote naveèer kada su Celticsi sa 3 poena razlike u Washingtonu pobijedili Wizardse, Boston utakmicu u TD Gardenu oèekuje možda malo lakše nego što je to bilo prije subotnje utakmice. Naime, oni su u Washington stigli s omjerom 0-2, i nisu si htjeli dozvoliti i treæi poraz za redom. Zato je Paul Pierce morao odigrati dobru utakmicu, te je u pobjedi ubacio 27 poena, a pomogao mu je i Rajon Rondo koji je i u 27. utakmici za redom imao barem 10 asistencija, te se na taj naèin izjednaèio sa Johnom Stocktonom na treæem mjestu na listi najduži takvih nizova u povijesti lige. Wizardsi æe tako na ovom gostovanju tražiti osvetu i svoju prvu pobjedu u sezoni, iako su izgubili zadnjih 5 utakmica protiv Bostona. Razlog lošem startu u sezonu za Wizardse je njihova nemoguænost da zabijaju (prosjek šuta ispod 40%), te se vide posljedice izostanka Johna Walla i Nenea, a za veèerašnju je utakmicu upitan i nastup Jordana Crawforda. Jedina pozitivna stvar na poèetku sezone je dobara utakmica Kevina Seraphina u subotu. On je u porazu bio ponajbolji igraè ekipe uz 19 poena i 7 skokova.

S obzirom na sve probleme i lošu igru koju su pokazali Wizardsi, Boston je èisti favorit na svom terenu.

Atlanta Hawks (1-1) – Indiana Pacers (2-2) 01.30

Atlanta je dosta izmijenjala roster na ljeto. Izgubili su Joea Johnsona, te su Jeffu Teagueu dodali još 2 niska beka – Devina Harrisa i Lou Williamsa. Iako Smith nije igrao, Hawksi su iznenaðujuæe pobijedili Oklahomu 104:95, uz 23 poena i 12 skokova Ala Horforda. Danas æe na svom terenu probati ostvariti 10 pobjedu za redom nad Indianom na domaæem terenu. Posljednji su put na domaæem terenu izgubili od Indiane u prosincu 2006. godine. Gosti su sigurno manje svježi neko Hawksi jer æe veèeras igrati svoju 5. utakmicu u osam veèeri na otvaranju sezone, a u prve 4 su imali polovièan uspjeh. Vidljiv je nedostatak Grangera koji je u zadnjih 5 sezona bio njihov najbolji strijelac, a na njegov bi se povratak moglo èekati i do 3 mjeseca. Dobra strana igre Pacersa je raznovrsnost u napadu, te im èak 7 igraèa ima prosjek poena izmeðu 7.5 i 16.8 poena po utakmici, koliko u prosjeku u prve 4 utakmice sezone ubacuje David West. U posljednoj utakmici koju su igrali u ponedjeljak upisali su poraz od San Antonio Spursa 101:79.

Teško je izabrati favorita u ovoj utakmici, ali lagana prednost ipak ide Indiani jer smatramo da imaju više kvalitete u svom rosteru.

Miami Heat (3-1) – Brooklyn Nets (1-1) 01.30

Ovo je dvoboj koji bi mogao poslužiti kao i najava moguæeg okršaja u doigravanju na Istoku, naravno ako Brooklyn opravda oèekivanja i uðe u playoff sa totalno novom ekipom. Miami æe zasigurno biti tamo, jer je gotovo nemoguæe da æe prvaci uz LeBrona Jamesa, Dwyanea Wadea i Chrisa Bosha propustit doigravanje u sljedeæih par sezona. Ovaj trio je sjajno krenuo u obranu naslova, sva trojica u prosjeku zabijaju preko 20 koševa po utakmica, a Heat kao ekipa zabija najviše u ligi po utakmici (111.8). Ako to usporedimo sa prošlom sezonom kada su zabijali oko 98 poena po utakmici, a osvojili su naslov, što nas oèekuje o njh ove sezone? Netsi se nadaju velikim stvarima od svoj dinamiènog bekovskog para – Derrona Williamsa i Joea Johnsona. Johnson u je u prve dvije utakmice zabio sve skupa 33 poena, te bi kroz sezonu trebao zabijati malo više ako Brooklyn želi postiæi velike rezultate. Igraè koji je uz Williamsa (18.5 poena i 11 asista po utakmici) odlièno krenuo u sezonu u gostujuæem sastavu je i Brook Lopez, koji se nada dobroj sezoni nakon što je prošle sezone odigrao samo 5 utakmica za Netse radi ozljede.

Iako Netsi imaju bolju ekipu nego zadnjih godina, Miami je veliki favorit na svom terenu.

Milwaukee Bucks (2-0) – Memphis Grizzlies (2-1) 02.00

Jako æe zanimljivo biti u Bradley Centru, gdje Milwaukee doèekuje Memphis Grizzliese. Bucksi su u sezonu ušli s dvije pobjede, protiv Boston Celticsa i Cleveland Cavaliersa i ova utakmica æe pokazati jesu li to bile “sluèajne” pobjede ili su Bucksi dovoljno dobri za borbu s ekipama iz “gornjeg doma” Zapada. Protiv Cavaliersa briljirao je Mike Dunleavy s 29 poena, 12 skokova i 6 asistencija, te je pokazao kako æe biti važan segment igra Bucksa ove sezone. Pridruže li mu se Ellis i Jennings s dobrim utakmicama, Bucksi æe biti težak protivnik svakom suparniku. Grizzliesi su nakon poraza od Clippersa na otvaranju sezone svladali Warriorse i Jazzere, a što je još važnije vrlo su dobro izgledali na parketu u tim pobjedama. Zach Randolph ponovno je double-double “mašina”, Marc Gasol je sjajan na oba kraja parketa, a još se oèekuje da proigra i Rudy Gay. Postiže on svojih 20-ak poena po utakmici, ali uz lošu realizaciju, pa kada to uspije poboljšati Memphis æe biti teško zaustaviti.

Iznimno teška utakmica za prognoziranje, prednost dajemo Bucksima zbog domaæeg terena.

New Orleans Hornets (2-1) – Philadelphia 76ers (1-2) 02.00

Zanimljivo æe biti i u New Orleans Areni gdje se Hornetsi zahvaljujuæi dobrom otvaranju sezone nadaju pobjedi protiv Philadelphije. Nakon poraza od Spursa 4 razlike, Hornetsi su pobijedili Jazzere i Bullse, èime su iznenadili mnoge te pokazali kako bi ova sezona trebala biti puno bolja nego prošla. Kao prvo ime ekipe za sada se istièe razigravaè Greivis Vasquez, a dobre role pružaju visoki igraèi Ryan Anderson i Robin Lopez te atraktivno krilo Al-Farouq Aminu. Nominalno prvi igraè Hornetsa Eric Gordon izgubljen je za na neodreðeno vrijeme, a neæe igrati niti Anthony Davis koji je propustio i utakmicu protiv Bullsa zbog lakšeg potresa mozga. Sixersi su prošle dvije utakmice odigrali protiv Knicksa i u obje su uvjerljivo poraženi, tako da æe sada imati motiva prekinuti taj mali niz poraza, koji bi mogao biti neugodan ako se nastavi jer iduæe tri utakmice igraju u gostima. Philadelphia kao i prošlih sezona ima velik broj ujednaèenih igraèa od kojih svatko može postiæi po 10-ak poena, ali još uvijek im nedostaje voða na parketu. To bi trebao biti Andrew Bynum, ali on je još ozlijeðen i proæi æe još neko vrijeme prije nego se vrati na parket. Za sada je prvo ime momèadi Jrue Holiday, te nas oèekuje zanimljiva borba na poziciji razigravaèa u ovoj utakmici.

Prednost dajemo gostima iz Philadelphije koji ipak imaju nešto kvalitetniju momèad.

Houston Rockets (2-1) – Denver Nuggets (1-3) 02.00

Kada smo veæ kod zanimljivih utakmice, dolazi jedna koja æe biti i zanimljiva i s velikim brojem poena. Rocketsi i Nuggetsi preferiraju brzu košarku s puno poena, tako da možemo biti sigurni kako æe ovo biti zabavan dvoboj za sve gledatelje. Rocketsi su trenutno na omjeru od dvije pobjede i jednog poraza. Poraz je stigao u prošloj utakmici, koju su izgubili od Portlanda u produžetku 95:85. Sa samo 85 postignutih poena bilo je oèito da napad nije dobro funkcionirao. Harden je ubacio 24 poena, dok su ostali igraèi zaustavljeni na 13 ili manje poena. Nuggetsi pak nisu ušli u sezonu kako su priželjkivali, doživjeli su tri uzastopna poraza, ali juèer su svladali Detroit i nadaju se sada novoj pobjedi. U utakmici protiv Pistonsa šestorica igraèa postigla su dvoznamenkast broj poena, a još su dvojica postigla po 8 poena. To samo pokazuje koliko raznovrstan napad imaju Nuggetsi i sigurno æe svima predstavljati veliku prijetnju. Vrlo dobro se u momèad uklopio Andre Iguodala koji je protiv Pistonsa ugradio 17 poena i 10 skokova.

Nuggetsi æe svoje napore usmjeriti na zaustavljanje Hardena, i ako uspiju u tome oèekuje iz pobjeda. Prognoziramo tijesnu pobjedu gostiju u jednoj iznimno uzbudljivoj utakmici.

Minnesota Timberwolves (2-1) – Orlando Magic (2-1)  02.00

Minnesota Timberwolvesi sasvim solidno guraju bez Kevina Lovea i Rickyja Rubija na poèetku sezone. Nakon poraza protiv Toronto Raptorsa napravili su veliki podvig pobijedivši u gostima Brooklyn Netse zahvaljujuæi savršenoj zadnjoj èetvrtini koju su dobili s 32:10. Cijelu utakmicu su Netsi bili nadmoæni, vodili su po 20-ak razlike i Minnesota nikako nije mogla naæi lijek za obranu. No u zadnjih 12 minuta dogodilo se malo èudo i konaèan rezultat na semaforu je bio 107:96 za Minnesotu. Nikola Pekoviæ je s 21 košem bio najbolji strijelac gostiju, a vrlo dobri su bile prinove Andrej Kirilenko i Chase Budinger s po 16 koševa. Momèad s Floride je ugodno iznenaðenje sezone s obzirom da su ostali bez ponajboljih igraèa tijekom ljeta. Nakon što su dobili prve dvije utakmice sinoæ su u gostima kod Chicaga izgubili s 99:93, ali su u igri bili sve do zadnje tri, èetiri minute. Ovosezonsko pojaèanje Arron Afflalo je sa svojih 28 koševa bio najraspoloženiji kod Magica.

Iako nastupaju bez dvojice najboljih igraèa Minnesota Timberwolvesi bi trebali upisati pobjedu.

Dallas Mavericks (3-1) – Toronto Raptors (1-3)  02.30

Malo tko je mislio da æe Dallas u novu sezonu krenuti s omjerom 3-1 jer igraju bez svoje alfe i omege Dirka Nowitzkog koji se oporavlja od ozljede. Prošlu utakmicu su kod kuæe porazili Portland Trail Blazerse sa 114:91. Pobjedu im je omoguæila velika serija u zadnjih deset minuta gdje su do uspjeli do kraja slomili goste. Pojaèanje iz Memphisa O.J.Mayo je bio najbolji strijelac utakmice s 32 koša, a vrijedi izdvojiti i double-double uèinak Darrena Collisona od 14 koševa i 13 asistencija. Danas im u goste dolaze Toronto Raptorsi koji æe nastupiti bez Kylea Lowryja koji se sinoæ ozlijedio. U gostima kod Oklahome nisu imali nikakve šanse jer su domaæini otpoèetka zagospodarili parketom što je u konaènici dalo rezultat 108:88. Jonas Valanciunas je bio najbolji Raptor sa svojih 18 koševa, a ujedno je sinoæ završio na broju jedan NBA akcija dana ali zahvaljujuæi Kevinu Durantu koji mu je zakucao u facu.

Dallas igra jednu vrlo dobru košarku i Toronto ima vrlo malo šanse da doðe do povoljnog rezultata.

Utah Jazz (1-3) – Los Angeles Lakers (1-3)  03.00

Nakon što su otvorili sezonu domaæom pobjedom košarkaši Utah Jazza (1-3) otišli su na kratku turneju u kojoj su posjetili New Orleans, San Antonio i Memphis gdje su doživjeli tri poraza i najavili da æe kao i prošle sezone pobjede izvan Salt Lake Cityja dolaziti na kapaljku. Loša vijest za Jazz je da pet od sljedeæih sedam utakmica igraju izvan Energy Solutions Arene. Veèeras im u goste dolaze Los Angeles Lakersi koji su raèunajuæi predsezonu imali niz od 11 poraza sve dok nisu ugostili Detroit Pistonse. Pobjedili su ih sa 108:79, a veæ sam poèetak utakmice dao je naslutiti veliku pobjedu jer nakon prvih 12 minuta igre je bilo 34:13 za Lakerse. Dwigth Howard je s 28 koševa bio prvo ime kod pobjednika, dok je Kobe Bryant upisao 15 koševa ali i osam asistencija. Veèeras æe Dwigth Howard biti dobro èuvan jer s druge strane ga èekaju Al Jefferson, Paul Millsap, Derrick Favors i Enes Kanter. Stoga možemo oèekivati mnogo šuteva za Kobeja. Kao što se veæ zna, Lakersi æe nastupiti bez Stevea Nasha koji se ozlijedio i neæe ga biti jedno vrijeme.

U ovoj izjednaèenoj utakmici oèekujemo pobjedu Los Angeles Lakersa.

Sacramento Kings (1-3) – Detroit Pistons (0-4)  04.00

U glavnom gradu Kalifornije susrest æe se dvije momèadi èija æe sezona biti duga, zamorna i puna poraza. Sacramento Kingsi su vrlo talentirana ekipa èiji igraèi svojom sebiènom igrom i glupim potezima uspijevaju poništiti sav taj talent. Tyreke Evans, Jason Thompson, a da ne govorimo DeMarcus Cousins, su igraèi koji stavljanjem sebe ispred interesa momèadi loše utjeèu i na svoj razvoj. Zadnju su utakmicu kod kuæe pobijedili Golden State Warriorse s 94:92. Vodili su veæim dijelom utakmice da bi u zadnjoj èetvrtini skoro to prosuli. Gosti su se u zadnjim minutama sasvim približili, no ipak su uspjeli ostvariti prvu ovosezonsku pobjedu. DeMarcus Cousins je s 23 koša i 15 skokova bio prvo ime susreta. Detroit Pistonsi su sinoæ gostovali u Coloradu kod Denver Nuggetsa koji im nisu dali previše šansi te ih porazili sa 109:97. Bila je to jednosmjerna utakmica u kojoj su domaæini dobili sve èetvrtine i tijekom koje su vodili i po 17 koševa razlike. Jedina svjetla toèka u porazu je bio mladi centar Greg Monroe koji je zabio 27 koševa i imao 10 skokova. Momak igra sve bolje i bolje, te se od njega oèekuje da kroz dvije,tri sezone postane All-Star igraè.

Ovo je jedna od rijetkih utakmica gdje æe prednost dobiti Sacramento Kingsi.

Los Angeles Clippers (2-2) – San Antonio Spurs (4-0)  04.30

Utakmica veèeri æe se odigrati nekoliko stotina kilometara dalje od Sacramenta, gdje æe snage odmjeriti Los Angeles Clippersi i San Antonio Spursi. Clippersi su zadnje dvije utakmice kod kuæe podbacili i tako poništili dobar poèetak i pobjedu protiv gradskih rivala Lakersa. Nakon što su Golden State Warriorsi odnjeli pobjedu iz Staples Centra, isto to su uèinili i Cleveland Cavaliersi koji su pobijedili sa 108:101. U uzbudljivoj završnici su bili koncentriraniji od domaæih košarkaša i zasluženo su dobili utakmicu. Iako su Clippersi imali 52 posto ukupnoga šuta, a gosti 43 posto, ali sa èak 25 izgubljenih lopti su tu prednost prebacili na Cleveland. Blake Griffin je sa svojih 20 koševa bio najefikasniji u porazu. Danas im u goste dolaze neporaženi San Antonio Spursi koji su ih prije par mjeseci izbacili iz playoffa. Spursi su prvi puta u svojoj povijesti ušli u sezonu s omjerom 4-0. Zadnja žrtva su bili Indiana Pacersi koji su glatko svladani sa 101:79. U jednoj za oko lijepoj utakmici gostima nisu dali ni gram šanse, a od pet dvoznamenkastih igraèa Spursa najbolji je s 19 koševa bio Gary Neal. Veèeras ih oèekuje najteža utakmica u dosadašnjem dijelu sezonu i biti æe to pravi ispit moguænosti starih Spursa.

Clippersi se još uvijek ne èine kao momèad za najveæe domete, dok s druge strane Spursi igraju trenutno najbolju košarku u ligi i stoga oèekujemo njihovu pobjedu.

Golden State Warriors (2-2) – Cleveland Cavaliers (2-2)  04.30

Nakon što se oporavio Andrew Bogut i dovela neka pojaèanja, navijaèima Warriorsa su porasle ambicije i stoga ove sezone vjeruju da njihova momèad može do playoffa ostane li zdrava. Uz Boguta tu su još Stephen Curry, David Lee, Carl Landry, Klay Thompson i još par igraèa koji bi mogli biti lijepa prièa ove sezone. U prošloj utakmici su poraženi u posljednjim minutama od Sacramento Kingsa rezultatom 94:92. Stalno su morali stizati prednost i kad su došli na koš dva zaostatka nisu imali snage i preciznosti za totalni preokret. Sa 22 koša najefikasniji je bio Klay Thompson koji iz utakmice u utakmicu pokazuje da æe biti strašan šuter. Cleveland je nakon šokantnog poraza sa sirenom od Milwaukeeja, sam šokirao Los Angeles Clipperse pobijedivši ih 108:101 usred Los Angelesa. Tijekom susreta imali su i 13 koševa prednosti, no domaæini su se uspijevali vratiti u egal. Zahvaljujuæi Dionu Waltersu koji je zabio 28 koševa i Kyrieju Irvingu sa 24 koša, Cavaliersi nisu dozvolili totalni preokret i ostvarili su vrijednu pobjedu. Danas ih oèekuje slabiji protivnik, no mislimo da æe ovdje doæi teže do pobjede jer æe im Bogut i Lee stvarati dosta problema pod košem.

Pobjeda Golden State Warriorsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE