Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Clutch patnje Rocketsa

Nakon četiri odigrane utakmice nepoznanica između Spursa i Rocketsa više nema. Ekipe se sada znaju u dušu, igrači prepoznaju akcije suparnika, a treneri imaju sve manje i manje manevarskog prostora za nove prilagodbe u pripremi utakmice. Sada je jasno da sve ovisi o igračima i njihovoj kvaliteti izvedbe, sreći i povremenim lucidnim potezima trenera i igrača lidera.

Peta utakmica i novi teksaški derbi nisu nam donijeli previše novosti. Još jednom se potvrdilo da se radi o izjednačenim ekipama i uglavnom smo gledali stvari više puta viđene kroz seriju koje nikoga nisu iznenadile. Zato se i nećemo baviti klasičnom analizom utakmice prateći kronologiju događaja nego idemo odmah na specifikum ovog duela u San Antoniju. Nakon što su prethodne utakmice ovih suparnika mahom završavale velikom razlikom (+27, +25, +11, +21) napokon smo dočekali jednu pravu borbu do zadnje minute. Čak smo dobili i produžetak nakon kojeg Spursi odnose pobjedu 110:107. I to nas zanima, zanima nas što je to dovelo Spurse do pobjede, točnije, što se Rocketsima dogodilo da su izgubili utakmicu u kojoj je Kawhi Leonard prosjedio pola zadnje četvrtine i cijeli produžetak na klupi zbog ozljede.

Samom ovom činjenicom, pobjeda Spursa je ogromna, poraz Rocketsa gotovo pa nevjerojatan jer je Kawhi ipak najbolji igrač San Antonia u oba smjera. Debelo najbolji.

Evo nekoliko faktora koji su presudili utakmicu u korist Spursa.

1) Statičan napad Rocketsa

Dobro znamo kako izgleda NBA utakmica kada odluka o pobjedniku pada u zadnjih nekoliko posjeda. Igra se uspori, a glavne vedete uglavnom u želji za slavom i titulom „heroja ulica“ kreću u izolacije sve kako bi donijeli pobjedu svojoj ekipi. Kada imate efikasnu prvu napadačku opciju, franšiznog igrača (ili barem Joea Johnsona) i još k tome majstora izolacija tipa Kevin Durant ne trebate brinuti kakve ćete rezultate ostvarivati u clutchu. Međutim, postoji jedna kvaka u toj priči, a to je predvidljivost. Protivničke obrane znaju u koga je lopta za zadnje posjede i na koga se moraju fokusirati. To je Rocketse u petoj došlo glave. Njihov napad nije izolacijski, nije statičan, nije predvidljiv iako svi savršeno dobro znamo da počinje s 1-4 ili 1-5 pick and rollom i završava tricom ili ulazom pod koš. Ono što ga čini neuhvatljivim za većinu obrana je James Harden i njegova široki dijapazon poteza kada kreira. U produžetku, napad Rocketsa, pa i sam Harden ostali su bez trikova, njihove akcije na momente su izgledale tragikomično i amaterski što je Spursima omogućilo da uglavnom odmaraju u obrani jer su Rocketsi sami sebe neutralizirali.

Primjer 1:

U ovoj akciji Rocketsi prvo pokušavaju dobiti missmatch Hardena protiv Pattyja Millsa ali to nije prošlo, a onda u završnim sekundama Rocketsi su se sjetili da bi možda trebali pokrenuti akciju što ipak završava izgubljenom loptom i odličnom reakcijom Jonathona Simmonsa.

Primjer 2:

Ni u ovoj akciji Rocketsi ništa ne vrte nego čekaju da im poeni padnu s neba. Harden 7 sekundi čeka s loptom u rukama da mu Clint Capela valjda dođe postaviti blok ali to se ne događa pa on uzima alibi šut

Primjer 3:

Konačno, zadnji primjer je nova katastrofalna sekvenca napada Rocketsa. Capela na visokom postu, lopta Patu Beverleyju, pa Hardenu. Igrači Houstona kao na pikniku a ne u petoj utakmici polufinala Zapada. U zadnjim sekundama opet se sjete napasti, opet Harden, i opet alibi pull-up šut.

Da Rocketsi mogu puno bolje potvrđuju ova dva primjera iz produžetka. Ovako to izgleda kada su u dobrom ritmu, ovo je taj nezaustavljivi napad koji je u zadnjoj utakmici producirao 16 trica:

2) Hardenove izgubljene lopte

Kada je lopta u rukama jednog igrača toliko dugo kao što je u rukama Jamesa Hardena kroz cijelu utakmicu za očekivati je da će imati veliki broj izgubljenih lopti. Što je apsolutno podnošljivo ako ima barem duplo više asistencija. James je sinoć do produžetka imao 6 izgubljenih, dok je u samom produžetku izgubio čak 3 lopte. Do produžetka je imao 9 asistencija, a u samom dodatnom periodu samo 1 dodavanje. Dakle omjer asista i izgubljenih lopti ni tijekom utakmice nije bio idealan, ali treba reći da je Bradonja to nadoknadio odličnom scorerskom partijom.

Ipak, 3 izgubljene lopte su previše za produžetak, posebno kada se k tome doda da je ostao na 0/3 realizaciji iz igre.

3) Hardenova obrana

Baš kao što je u produžetku jako bitan svaki napadački posjeda tako je bitna i obrana. Svaki kiks može biti koban i šteta na kraju nepopravljiva. Harden se ni na ovom dijelu parketa nije iskazao iako se tijekom cijele utakmice dobro „gurao“ u reketu s Pauom Gasolom i LaMarcusom Aldridgeom kada su Rocketsi bili u small-ballu.

U idućem primjeru nije dobro ispratio ulaz Dannyja Greena, a da stvar bude još luđa, Danny je ubacio svoj prvi (PRVI!) and-one poen ove sezone.

4) ATO i SLOB specijali

Očekivao sam više od Mikea D`Antonija i njegovih akcija nakon timeouta (ATO – after timeout) i kada se lopta izvodi sa strane (SLOB – sideline out of bounds). Kreativni napadački um brke može definitivno boje od ovoga:

U ovim momentima lucidnost i kreativnost trenera je presudna, posebno kada napad šteka a štekao je kako smo mogli vidjeti. Nažalost po Rocketse ili je D`Antoni ostao bez inspiracije u ključnim momentima, ili ga igrači nisu slušali i odlučili su igrati po svome. A ja sam samo htio vidjeti nešto poput ovoga što je izašlo iz radionice Gregga Popovicha.

Još jednu stvar bih ovdje volio naglasiti. Prije posljednjeg pokušaja šuta Hardena, odnosno blokade Manua Ginobilija, D`Antoni je imao pravo na još jedan timeout, nije ga iskoristio. S obzirom kako je zadnji napad završio sada slobodno možemo reći da je trebao.

5) OREB

Rekao sam već da je svaki posjed u produžetku i kada je ovakav ulog u pitanju beskrajno važan. U tom kontekstu zaštita skoka postaje neprocjenjivo bitna. Rocketsi su Spursima dopustili napadačke skokove u overtimeu, doduše samo 2, ali to su 2 nova posjeda za domaću ekipu. Nije to presudilo ovu utakmicu ali znakovito je kako Spursi dobivaju utakmice u ovoj seriji kada uspijevaju uhvatiti dovoljan broj napadačkih skokova. U tri pobjede Spursa njihov OREB% (postotak uhvaćenih svih dostupnih napadačkih skokova) iznosio je 40%, 40%, 37%. U dva poraza bio je 22% i 29%.

6) Potrošnja

Mike D`Antoni ovu je utakmicu odigrao sa samo 7 igrača u rotaciji. Imao je čak četvoricu igrača koji su odigrali preko 40 minuta. Na drugoj strani majstor racionalizacije i operacionalizacije Popovich imao je trojicu s preko 40 minuta, ali je čak devetorici igrača pružio nekakvu minutažu i tako čini se uspio sačuvati nešto goriva u njihovom rezervoaru za produžetak, što se ne može reći za Rocketse koji su izgledali kao da jedva stoje na nogama, posebno Harden.

7) Clutch Rocketsi i clutch Harden

Clutch se može različito definirati a da bi se postigao nekakav standard u NBA javnosti dogovoreno je da se definira kao period od zadnjih 5 minuta regularnog vremena ili produžetka u kojemu je rezultat +/- 5.

Gledajući kako su se Rocketsi proveli u regularnoj sezoni kada bi ušli s minusom ili plusom od 5 poena u zadnjih 5 minuta uočavamo da se nisu baš proslavili. Ukupno su odigrali 41 takvu utakmicu, u njih 28 pobijedili, u 13 izgubili i pri tome ostvarili negativan net rating od -2,5. U clutchu su imali tek 14. napad lige i tek 21. obranu lige.

Njihov najbolji igrač od kojeg se očekuje da donosi pobjede  preuzima odgovornost, Harden, također nije briljirao kao closer. Usporedimo samo Hardenove brojke ukupno gledajući regularnu sezonu s clutchom.

HARDEN ORTG DRTG NET RTG TS% EFG% TO%
SEASON 106 104 +2 59% 49% 19%
CLUTCH 108 111 -3 55% 41% 22%

Iz tablice je očito da se Harden u clutchu ove sezone nije proslavio. Sve kategorije osim napadačkog rejtinga mu se srozavaju kada uđe u clutch period. Što djelomično ima veze s njegovim igrama i odlukama u završnim posjedima, ali ima veze i s igrom Houstona, odnosno obranom u koju se ne mogu pouzdati. I ostali igrači Rocketsa su uglavnom negativni po net ratingu u clutchu.

Vrijedi spomenuti i Spurse kada govorimo o clutchu. Oni su pak bili jedna od najboljih momčadi u ligi u ovom periodu igre. Pobijedili su u 29 od 43 takve utakmice i ostvarili sjajnu koš razliku na 100 posjeda od čak +21. Druga ekipa iza njih koja je dominirala u clutchu bio je Thunder, oni su imali koš razliku +19,9.

8) Green, Manu, Simmons

Naravno da se Rocketsi nisu sami upucali u nogu, iako je moja ideja u ovom tekstu bila pokazati što su sve upravo oni loše napravili da izgube utakmicu. Naravno da su Spursi svemu tome kumovali. Za početak je Popovich u nedostatku Leonarda na Hardena „bacio“ Simmonsa koji je direktan krivac za 3 izgubljene lopte Hardena. Drugo, Pop je u igru ubacio prekaljenog Ginobilija koji je odigrao više ovakvih utakmica nego svi igrači Raketa zajedno. Zanimljivo mi je da je upravo Manu blokirao svog nasljednika u zadnjoj akciji. Ginobili je bio Harden prije Hardena, samo što to nikada nismo vidjeli. Manu nikada nije imao svoj Houston u kojem bi mogao dominirati kao što sada Brada dominira. Ali njihov stil igre je jako sličan (bio). Umjesto nekog svog Houstona gdje bi sezonama zabavljao publiku svojim šarmom 40 minuta Argentinac je odabrao Spurse, 30 minuta po utakmici i kolektiv, samim time i naslove.

Greena sam spomenuo, on je ubacio jedina dva ubačaja iz igre kod Spursa i još 2 slobodna bacanja. Pojavio se kada nitko to od njega nije očekivao s onim ulazom i polaganjem i još jednom teškom tricom, te ponovno u ovoj seriji pokazao da je živ, da je još uvijek NBA igrač.

Šesta je pred nama. Nadajmo se da će Leonard biti spreman i da teksašani mogu opet ponuditi playoff klasik.

Latest Posts

NE PROPUSTITE