Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Čokoladna grmljavina

Košarkašku igru na najosnovnijoj razini definiraju potezi. Opetovano korištenje nekog poteza i nemogućnost suparničkog igrača da učinkovito neutralizira isti, iako ga je vidio već toliko puta, čini “signature” potez. Igrači koji ga izvode zauvijek ostaju upamćeni po patentiranoj kretnji. Hakeemov “Dream-shake” ili Gervinov “Finger-roll” ostaju kao potpis umjetnika, kopija uvijek ima, ali samo je jedan original.

Već sam pisao o neponovljivom “Skyhooku” i uz gore navedene postoji još čitav niz poteza koji su definirali igru, koje smo svi bar jednom pokušali izvesti s više ili manje uspjeha. (Naravno, s vremenom ćemo nastojati obraditi većinu njih) Međutim postoji jedan unikat. Igrač koji je izvodio taj potez jednako je osebujan kao i naziv za dotični potez koji je sam smislio. Također, to je jedini “signature” potez koji je liga zabranila i odlučila novčano kazniti, osim naravno tehničke pogreške Rasheeda Wallacea.

Jednom je netko pitao Darryla Dawkinsa kakvu crkvu tj. vjeru preferira ili prakticira. Odgovor je glasio: “Onu koja je građena od cigle.” “Sir Slam” nikada nije bio tipičan lik koji se nastojao uklopiti u životnu sredinu. Sve i da je htio to bi mu teško pošlo za rukom. Već početkom posljednje godine srednje škole bio je visok 208 centimetara i težio je 110 kilograma. Izražene muskulature i brzih reakcija, bio je atleta bez premca. Uz pristojan šut s polu-distance i smisao za asistenciju Darryl je već tada, kada je bio običaj da budući profesionalci provedu četiri godine na koledžu, izašao na NBA draft. Šaljivdžija po prirodi koji je imao sreće da mu je podaren enorman talent nikada nije bio načisto da li živi san ili će se uskoro probuditi. Svi su željeli Darryla blizu sebe, pritom se ne ustručavajući baciti hrpe dolara pod noge mladog centra. U takvim okolnostima čovjek lako izgubi perspektivu.

Pat Williams, bivši izvršni menadžer Philadelphia 76ersa: “Darryl je uvijek mislio da je život jedna velika ševa. Nikada nije shvaćao koliko je ovo ozbiljan posao nama kojima je životna egzistencija ovisila o tom poslu.”

Za sebe je tvrdio da je vanzemaljac koji potječe s planeta “Lovetron”, na kojem se priprema ljeti vježbajući “interplanetary funkmanship” s djevojkom Juicy Lucy. Možda je upravo zato jedan neobičan potez definirao karijeru čovjeka za kojeg su svi očekivali da bude novi Wilt Chamberlain.

Početak treće četvrtine, 13. studeni 1979. 76ersi su igrali protiv Kingsa, pred gotovo 10.000 ljudi, u Municipal Auditorium areni. Nakon 38 sekundi igre se dogodilo. Većina prisutnih gledatelja nikada u životu nije vidjela ništa slično, istovremeno zastrašujuće, nasilno ali s druge strane uzbudljivo i spektakularno. Onaj osjećaj kada vidite nešto i jednostavno morate reći osobi do sebe “Jesi li vidio?” Dawkins se zaletio prema reketu poput teretnog vlaka, podižući ogromne ruke visoko iznad obruča dok mu je lopta izgledala sićušno u mamutskim dlanovima. Zakucao je već nebrojeno puta i svaki put je izgledalo spektakularno. Kombinacija nevjerojatne siline i gracioznosti uz smisao za šou učinili su Dawkinsa miljenikom publike gdje god je Philadelphia igrala. Živopisna imena koja je Darryl davao svojim zakucavanjima poput “the Rim Wreckera”, “the Go-rille”,”the Look Out Below”, “the In-Your-Face Disgracea” ili “the Cover Your Head” i “Spine Chiller Supremea” zabavljala su fanove i pružala osjećaj osobnosti. Ali ovo zakucavanje u Kansas Citiyu je bilo drugačije.

Darryl je kasnije tvrdio da je u tom trenutku bio preplavljen od glave do pete energijom koju je sam nazvao “Chocolate Thunder”. Tvrdio je da nije mogao kontrolirati želju te sile da se oslobodi iz njegovog tijela, a usput je već podugačkoj listi svojih nadimaka dodao i spomenuti.

Booom! Trenutak kasnije tabla oko koša je doslovno eksplodirala u tisuću sitnih komadića stakla koji su uz specifičan zvuk pali na parket. Igrači u reketu su zastali na sekundu, dvije osupnuti onim što se upravo dogodilo, prije nego što su trčeći nastojali izbjeći staklo koje je letjelo svuda naokolo. Publika je zanijemila na tren. Zatim je nastupio opći kaos oduševljenja i ovacija. Utakmica je nastavljena nakon sat vremena i osam minuta, koliko je trebalo osoblju dvorane da zamjene uništenu tablu od koje je ostao samo devastirani okvir. Naime Darryl nije samo uništio tablu već je srušio kompletan potporni mehanizam. Budući da je utakmica stala na sat vremena, gledatelji su pohrlili bliže terenu kako bi ugrabili komadić stakla kojim bi mogli potvrditi događaj kojem su upravo svjedočili.

Ovo nije bilo obično zakucavanje. Darryl je to znao pa je proveo narednih tjedan dana smišljajući adekvatno ime. Novine su ga nazvale “Kansas City Destroyer”, ali Dawkins je želio nešto posebno i kada je konačno imenovao famozno zakucavanje to je izgledalo ovako: “the Chocolate-Thunder-Flying, Robinzine-Crying, Teeth-Shaking, Glass-Breaking, Rump-Roasting, Bun-Toasting, Wham-Bam, Glass-Breaker-I-Am Jam”. Imenom je čak obuhvatio i Billa Robinzinea koji je imao nesreću da se nađe pod košem u to vrijeme.

Naravno poput pravog šoumena, nakon toga, kada bi osjetio navalu “Chocolate Thundera”, Darryl bi namjerno pokušavao uništiti tablu, konstrukciju, koš i sve ostalo što bi mu se našlo na putu. Napravio je to ukupno sedam puta prije nego što je liga tome stala na kraj novčanim kaznama i promjenama u dizajnu kompletne konstrukcije samoga koša.

Tako je dokinut najspektakularniji “signature” potez svih vremena. Nije zahtijevao gracioznost, inteligenciju ili košarkaški genij već samo čisti atleticizam i prirodnu silu. Međutim igra do tada nije vidjela ništa spektakularnije i prava je šteta što je liga stala na kraj teroriziranju koša i prateće opreme.

Naravno da je opasno i po zakucavača i one koji se nalaze u blizini, uz to nije baš ni jeftino ali svatko tko je bar jednom u životu rastavio tablu na proste faktore (uključujući vašeg autora… sve znam, ali eto nisam mogao izdržati a da se ne pohvalim) zna onaj dobar osjećaj koji uslijedi prije nego što shvatiš da ono razbijeno netko mora i platiti.

Danas to više nije moguće, čak ni svemoćni Shaq nikada nije razvalio tablu u NBA (uspjelo mu je srušiti kompletnu konstrukciju ali tabla nije pukla). Teroriziranje table pripada u neko drugo, prošlo vrijeme ali je isto tako rijedak potez koji se ponajviše asocira s jednim od najosebujnijih likova u košarkaškoj povijesti.

Al Domenico, jedan od tadašnjih pomoćnih trenera 76ersa, je jednom prilikom pitao Dawkinsa: “Znaš li gdje je potpisana Deklaracija o neovisnosti?” Darry: “Znam, na dnu dokumenta. Vjerojatno ispod teksta.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE