Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Countdown: East side

Počinje sezona, a nemamo sezonski power ranking, sramota. Nekada davno na portalu je ovaj dio radio Hrvoje Frančeski, te su to bili jedni od najboljih tekstova viđenih i pročitanih na našem jeziku. Neću se prevariti ako kažem da je prvi koji je pokrenuo NBA lavinu pisanja i praćenja. Usput je to čovjek zbog kojeg sam i ja krenuo u NBA avanturu pisanja. Ok, napravio sam malu posvetu legendi i sada idemo s poretkom na Istoku.

Doigravanje 2020.

Kada pogledate njihove momčadi sve će vam se samo kazati. Oni su u surovoj borbi za ništa ili prodaju praznu priču fanovi da će ove sezone biti bolje.

15. Philadelphia 76ers

Treća godina “Trust the procesa”, majice s tim logotipom se sve manje prodaju, šefovi su već počeli žugat kada će se ostvariti neki progres. Isto tako fanovi baš nisu toliko glupi, dosadilo im je gledanje 76ersa koji više liče na kolodvor nego na ozbiljnu franšizu. Samo prošle godine su koristili 25 igrača u sezoni, a među njima su bili razčičiti Furkani, Simsi, itd. Ovo je momčad bez poštena euro beka i šutera, a kamo li NBA potencijala. Jedine pozitivne ličnosti su rookie Jahlil Okafor, budući član neke obrambene petorke sezone Nerlens Noel, šuterski specijalist Robert Covington, te trener Brett Brown. Ostatak je doslovno bagra koja bi teško došla do rotacije u malo boljoj euroligaškoj momčadi. Koncept Browna u novoj sezoni će biti isti, puno trčanja i presing obrana po cijelom terenu. Napad na postavljenu obranu će ići kroz Jahlil i Nerlensa na laktovima (odlični dodavači), te će biti puno Spurs motion napada (Brett je bio pomoćnik Popovichu). Njihov plafon ove godine je 25 pobjeda i ostvare li to mogu slobodno otvoriti šampanjac.

14. Brooklyn Nets

Propade plan Prokhorova o brzom NBA naslovu. Nakon tradea s Bostonom kojima su poslali 42 picka za legende lige, Kevina Garnetta i Paula Piercea sada su u situaciju koja se zove nigdjezemska. Toliko su loši da se može dogoditi situacija gdje će Celticsi završiti u doigravanju i imati top 3 izbora na draftu jer je pick Netsa nezaštićen. Brutalno poslovanje u maniri pravog Rusa i lutke Billy Kinga kojemu je Jarrett Jack sada startni razigravač, a Andrea Bargnani prvi visoki s klupe. Dajem okladu da će Lionel Hollins popizdit i lijep se pozdraviti s ovom ekipom kada shvati da u obrambenom dijelu nema poštenog defendera osim rookieja Rondae Hollisa-Jeffersona  nakon što im score u prvih 15 utakmica bude 3-12. Ako ništa drugo, Brook Lopez će praviti dernek na terenu sa šutanjem trica i prosjekom od +20 poena dok ga stopala ne izdaju, a naš Bojan će leđnom igrom školovati veliku većinu dvojki u ligi.

Doigravanje, ali ne ove godine

Oni možda misle da se bore za doigravanje i s tom pričom izlaze u javnost, ali šanse za to su im jednake kao Mireli Holy da upadne u Sabot.

13. Orlando Magic

Najdraža ekipa svih Hrvata, a imamo i najvatrenijeg navijača u Americi, Andrewa Sharpa. Novi trener Scott Skiles je dobio ekipu punu balavaca, 11 igrača ima manje od 5 sezona odrađenih u ligi, a od toga su petorica u drugoj ili prvoj sezoni. Momčad je naopako okrenuta, najbolji šuteri su im visoki igrači, Channing Frye, Nikola Vučević, Jason Smith i od ove sezone s max ugovorom Tobias Harris, dok su bekovi Elfrid Payton i Victor Cigladipo prvenstveno slasheri. Dvojac zbog kojeg mi sline cure su Mario Hezonja i Aaron Gordon. Njih dvojicu Skiles nekako mora upariti na bočnim pozicijama uz Paytona na razigravaču gdje bi Hezonju zadužio za protivničkog najlošijeg napadača i dozvolio mu da se kocka na linijama dodavanjima, a leđa bi im čuvali Frye i Vučević. Gledajući predsezonu, nema šanse da se ovo dogodi jer će max Harris uz Cigladipa imati sigurnu veliku minutažu i veliku potrošnju, a Skiles će obrambeni rating zasigurno podignuti s mizernog 24 mjesta u prošloj sezoni.

12. New York Knicks

Fanovi Knicksa neka ovo gledaju kao pozitivni pomak, napokon će biti prvi u gradu nakon dvije godine, ali ništa više od toga. Zašto? 2015 godine na NBA rosteru imaju Sašu Vujačića i od njega očekuju da igra +20 minuta s pozitivnim učinkom, a The Machine je zadnje dvije sezone proveo u Istanbul Buyukeshiru, Laboral Kutxi i Reyer Veneziji. No to nije sve, Derrick Williams će također imati važnu ulogu bez obzira na to što su Kingsi bez njega na terenu prošle godine bili bolji za 7 poena u prosjeku. No to nije sve 2, mumija Josea Calderona još živi samo na račun 40% za tri poena i dobre kontrole lopte, a obrambeno mu i stolica bježi po terenu. Trenutak kada mi je jako žao Carmela Anthonyja, ali tada se sjetim da on ima 130 mil razloga za živjeti u New Yorku i prođe me žalovanje. Također, gledat ćemo nastavak filma “Trokut” pod nazivom “Trokut Resurrection”, ali uz nešto bolje glumce jer u Robinu Lopezu, Kyleu O’Quinnu, Melu i Latvijskom čudu, Kristapsu Porzignisu imaju solidne all-round visoke igrače za provesti plan i uhvatiti 30 i koju pobjedu.

11. Charlotte Hornets

Jordanovci nikako na zelenu granu. Prvo su imali najlošiji omjer u sezoni kada je prvi pick bio Anthony Davis, a oni završili s Michaelom Kidd-Gilchristom. Drugo, isti taj Gilchrist je slomio rame te ga neće biti kompletnu sezonu. Koliko im je bitan MKG govori podatak da su bez njega na terenu bili lošiji za 12,5 poena u prosjeku što je jedan od najboljih net ratinga u ligi. Hornetsi će u napadu nastaviti utabanim stazama Ala Jeffersona na lijevom bloku koji je po svim najavama smršavio nekoliko kila, ipak je ovo godina borba za novi ugovor. Big Ala su ove sezone pokušali okružiti sa šuterima, pa je mjesto krila dobio Nicolas Batum, a na beku je drugo mjesto pod upitnikom, Jeremy Lamb i P.J. Hairston su u fajtu za zadnje mjesto u petorci. Obrana će im biti na razini od prošle godine jer Batum uskače na mjesto Gilchrista što će ih održati na top 10 razini što neće biti dovoljno za doigravanje.

Doigravanje, fight!

Realan i očekivan domet za sve navedene ekipe. Njihovi GM-ovi su oformili dobre rostere, imaju mlade i potentne igrače uparene s iskusnim vođama, te vrhunske trenere koji znaju izvući maksimum iz svakog igrača.

10. Detroit Pistons

Druga godina ravnanja Detroitom od strane Stana Van Gundyja. Prva je protekla u ispitivanju pulsa momčadi i otpuštanju najplaćenijeg igrača u povijesti franšize, Josha Smitha. Sada je vrijeme za napredak jer je Stan ostavio svega tri igrača na rosteru od onih koje je zatekao kada je došao u klub.Vizija SVG-a je 4 out sistema koji gura još od vremena Magica, te je u Detroitu složio sve petorke u tom stilu. Okosnica napada će biti centralni pick, Reggie Jackson-Andre Drummond iz kojeg će se otvarati veliki prostor jer obojica su vrhunski u završavanju oko obruča. Njih dvojica će biti okruženi s tri odlična šutera za tri poena koji će znati kazniti udvajanje svakoga od navedenog dvojca ili će ih Reggie ušutkati sa svojim šutom na kojem je radio cijelo ljeto (novi šuterski trener David Hopla je ispravio rad nogu tj.koljena prilikom izbačaja jer su mu se koljena prilikom šuta često znala “sudariti” što mu je narušavalo balans u šutu) ako će mu ići ispod bloka. Drugi dio terena će držati djeca, Drummond i Pope uz pomoć lošijeg Morrisa, Marcusa, a s nestrpljenjem se očekuje povratak Swaga (za one koji ne znaju, Brandona Jenningsa), dok će dozu borbenosti uz Morrisa dati Aron Baynes za kojeg je Gundy keširao 20 mil na tri sezone. Stan je osim potpisa Baynesa napravio još jedno iznenađenje izabravši Stanleyja “Stanimal” Johnsona na draftu (svi su očekivali da će Justise Winslow biti njihov odabir) koji je briljirao na Ljetnoj ligi i predsezoni, te se profilirao u glavnog kandidata za ROY nagradu (nova oklada, Stanimal će biti ROY). Kod Pistonsa ne možemo točno predvidjeti koliko će imati pobjeda/poraza jer su previše toga izmijenili u samo godinu dana, te su im amplitude prošle sezone bile prevelike (primjer, Jackson je bio najbolji kreator lige u pick igri prošle sezone dok je nosio dres Pistonsa).

9. Boston Celtics

Tijekom ljeta nisu napravili neke ozbiljne poteze već su skupili Davida Leeja od Warriorsa i Amira Johnsona od Raptorsa tako da će borbu za doigravanje napasti na račun široke rotacije u kojoj je 11 ozbiljnih NBA igrača koji znaju svoje prednosti, a mladi “luđak” za kormilom Brad Stevens će sve to znati uglazbiti. Velika mana ekipe je kronični manjak šutera i ozbiljne napadačke opcije u startnoj postavi jer će Isaiah Thomas i ove sezone biti korišten u roli šestog igrača (opet oklada, najbolji šesti igrač sezone), a Stevens će to pokušati maskirati pokretnim napadima s puno kretanja gdje će uvijek tražiti igrača u dobroj spot up situaciji. Obranu će fokusirati na vanjskom trojcu, Marcus Smart-Avery Bradley-Jae Crowder, sva trojica su od reda vrhunski na tom dijeli terena jer su u stanju držati svog igrača bez pomaganja uz to što će kontinuirano raditi presing na igrača s loptom. Reket će braniti tako što će protivnicima ostavljati šuteve za tri poena s krila, dok će se svi skupljati unutra jer niti Lee, a niti Tyler Zeller nisu u stanju spriječiti ulaze protivničkih igrača. Zasigurno možemo očekivati da će ponoviti prošlu sezonu i da će imati minimalno 35 pobjeda u sezoni

8. Indiana Pacers

Okrenula se nova stranica u Indianapolis, nema više sporih napada preko visokih igrača već je Paul George instaliran u full time rolu point forwarda. Otvorili su reket za ulaze Monte Ellisa, a na povratnim loptama kao zapete puške čekaju C.J. Miles i George Hill za kanonadu tricu. Glavni razlog za uvođenje novog sistema je George na kojem žele sagraditi napadački mismatch u svim ulogama, bilo kao primarnog kreatora ili sekundarnog kreatora odakle bi imao puno više mogućnosti nakon što bi se obrana pomjerila prema strani na kojoj će Ellis zvati pick igru. Obrambeni dio će mnogo patiti jer više pod obručima neće stanovati Roy Hibbert i David West već će Ian Mahinmi pokušati koordinirati s brzopletim Ellisom i nekoncentriranom Milesom. Ako će htjeti dobiti na snazi pod košem onda će s klupe pozvati Jordana Hilla i rookieja Mylesa Turnera. Pod uvjetom da Georgeu opet ne pukne noga ova momčad bi trebala doći do 50-50 učinka.

7. Milwaukee Bucks

Jason Kidd je oformio najdužu ekipu lige, sve samo Andski Kondori s nevjerojatnim raspon ruku. Na svakoj poziciji su oversize, a najluđa njegova najava je da će Giannisa Antetokounmpoa koristiti na svih pet pozicija (visina mu je 6’11 ili 211cm, a raspon ruku 221cm). Najjača snaga će biti obrana (4 obramben rating prošle sezone) sa suludim presingom jer nije baš jednostavno napadati ekipu gdje vas Greak Freak maltretira na krilu, te Michaele Carter-Williams i Khris Middleton na beku, dok pod košem čeka nova akvizicija s max ugovorom Greg Monroe ili blok mašina John Henson. Ovaj dio će Kidd uštimati kao najbolji simfonijski orkestar iz kojeg će inicirati veliki broj poena iz kontri i polukontri preko Giannisa. Loš napadački rating od prošle sezone pokušati će popraviti igrom kroz Monroe koji će se vratiti svojim Georgetown korijenima jer će ga Kidd koristiti kao razigravača na laktu, te kao low post prijetnju i prvu napadačku opciju. Drugu postavu će predvoditi novopridošli Greivis Vasquez uz uvijek nepredvidljive šutere, Jerryda Baylesa i O.J. Mayoa.

6. Toronto Raptors

Nikada mi se nisu dopadale konstrukcije ekipa koje je radio Masai Ujiri počevši od Denvera, pa sada i Raptorsa. Stavio je gomilu kvalitetnih NBA igrača na jedno mjesto, te redovno radi tradeove koji previše ne utječu na ekipu jer uvijek zamijeni npr. razigravača za razigravača ili kao što je sada napravio, poslao Vasqueza za budući izbor na draftu, te onda sa svojim izbor na draftu opet izabrao razigravača Delona Wrighta i platio Coryja Josepha 30 mil na 4 sezone. Glavno je pitanje, mogu li ponoviti prošlogodišnji top 5 napad lige jer su izgubili dva odlična jedan na jedan igrača u Vasquezu i Lou Williamsu, a bili su ekipa koja je najviše poena u ligi zabila iz izolacija i ekipa koja je imala najmanje asistiranih zabijenih poena. Ako uključimo u jednadžbu da Dwane Casey nastavi ovim putem onda se ne piše dobro Kanađanima jer će DeMar DeRozan i Kyle Lowry imati još veći teret u napadu, a nije baš da su njih dvojica oličenje neke efikasnosti (Lowry je imao 52,7% TS%, a DeRozan 51%, prosjek lige je 53%). Kako će ovdje sjesti DeMarre Carroll kao ispušni ventil u sporom napadu Raptorsa je meni misterij jer je momak procvjetao u pokretnom napadu Hawksa gdje su svi dijelili loptu, a sada dolazi u najsebičniju momčad lige. Njemu bi forte trebala biti obrana, te bi uz neke manje korekcije Raptorsi mogli isplivati iz posljednjih pet po obrambenom ratingu jer će se DeRozan napokon vratiti na svoju prirodnu poziciju beka šutera, a Lowry ako je dobre volje je više nego prihvatljiv na tom dijelu terena. Naravno, Jonas Valanciunas mora dirigirati reketom i ne smiju ga izvlačiti na pick igru jer se neće stići vratiti pod koš i raditi ono što najbolje zna, zatvarati prilaze obruču.

Spremni za doigravanje

Ove momčadi samo serija povreda može izbaciti iz doigravanja. Na njihovom rosteru se nalaze najveće zvijezde konferencije i sigurni All-Star igrači u novoj sezoni.

5. Washington Wizards

Izgubili su Istinu, tjeraju Krisa Humphriesa da šutira trojke i mole Boga da im se što prije zdravi vrate novopotpisani Alan Anderson i Jared Dudley. Što sam ih onda stavio kao sigurne putnike u doigravanje, pa imaju najboljeg razigravača na Istoku, Johna Walla kao kreatora najvećeg broja korner trica preko pick igre s Marcinom Gortatom što je možda najubojitija akcija lige jer Marcin nema nikakvih problema sa završavanjem oko obruča s obje ruke i kroz gužvu koja redovno nastaje kada njih dvojica krenu u akciju. Trice će pospremati Bradley Beal, spomenute novopridošlice i otkriće prošlogodišnjeg doigravanja Otto Porter, te će njih dvojica u manjoj mjeri pomoći u kreaciji napada. Točnije, ulogu sekundarnog kreatora će preuzeti Beal koji će prvenstveno tražiti svoj šut, a ruku spasa će pružiti Ramon Sessions kao Wallova zamjena i Nene Hilario u ulozi trećeg visokog. Njima obrana nikada neće biti problem dok god vanjsku liniju budu držali Wall-Beal-Porter trolist uz Gortata iza leđa, a isto tako će i druga postava s Andersonom-Dudleyem-Neneom biti uvijek spreman na sve izazove. Najvažnija stavka za napredak Wizardsa u novoj sezoni je Randy Witttman koji je u prošlogodišnjem doigravanju uvidio koliko mu momčad i Wall igraju bolje kada na terenu imaju četiri šutera, a nemojte biti iznenađeni ako Wall po prvi puta u karijeri probije granicu od 20 poena u prosjeku u sezoni (nova oklada) i odvede Wizardse do sezone s +50 pobjeda.

4. Miami Heat

Bolje ih je nazvati Riley mafia jer je Pat opet uspio složiti fantastičan roster pun povratnika i odličnih veterana. Produžio je ugovore bekovima, Dwyane Wadeu i Goranu Dragiću, a najvažnija stavka su dolasci odličnih igrača za klupu, Amar’ea Stoudemirea i Geralda Greena, te povratak Josha McRobertsa nakon teške ozljede. Trener Eric Spoelstra je napokon dobio širok roster i veliku mogućnost za rotiranje postava. Može krenuti s old school petorkom gdje će na visokim pozicijama biti Whiteside i Chris Bosh, pa sve do niskih postava s Luolom Dengom kao small ball četvorkom. Problem bi mogao nastati jer Wade i  Dragić najbolje funkcioniraju s loptom u rukama i tada su najefikasniji, dok su u ulozi spot up igrača manje opasni, pogotovo Wade iza linije za tri poena. Sreća po njih je što su Bosh i McRoberts vrlo dobri šuteri za tri poena koji mogu širiti reket za leđnu igru Wadea na lijevom bloku, te Dragićeve ulaze pod koš i Dengove cutove na koje ga mogu razigravati visoki dvojac jer su obojica iznadprosječni dodavači za svoju poziciju. Dodajmo ovom napadu Whitesidea koji hvata 3 napadačka skoka u prosjeku i odličan je finišer nakon pick igre, te Winslowa kao iskru s klupe uz Greena i Amar’ea onda možemo očekivati da će ova ekipa zasigurno imati top 15 napadački rating. Drugi dio terena će biti malo zajeban jer nemaju pouzdanog full time defendera na vanjskim pozicijama kroz period regularne sezone osim Denga, a isto tako im je momčad bila lošija s Whitesideom na terenu (prošle godine im je obrana bila bolja za 2,5 poena na 100 posjeda bez njega). Trebat će mala magija Spoelstri da ekipu održi u top 15 po obrambenom ratingu jer više neće moći igrati “trap defense” koji im je bio glavna snaga posljednjih sezona, a ako u tome uspije onda minimum od 40 pobjeda će ostvariti bez većih problema.

3. Atlanta Hawks

Najugodnije iznenađenje prošle sezone nije radilo velike promjene, dapače, izgubili su najboljeg igrača u prošlogodišnjem doigravanju, Carrolla jer nisu imali dovoljno prostora pod salary capom jer su se odlučili zadržati Paula Millsapa. Mjesto Carrolla u petorci bi trebao zauzeti povratnik Thabo Sefolosha, a ostatak minuta na krilu uz Kylea Korvera bi trebali popuniti Kent Bazemore, Justin Holiday i Tim Hardaway Jr. Glavno pojačanje im je Tiago Splitter iz San Antonija kojeg su dobili za “ništa” jer su Spursi hvatali prvu ribu prijelaznog roka, LaMarcusa Aldridgea. Brazilac će im dati potrebnu sigurnost u skoku jer su prošle sezone bili među najgorim momčadima u tom segmentu bilo u obrambenom i napadačkom dijelu. Sistemski se u ekipi neće mijenjati niti jedan segment, motion napad gdje je najvažnija poluga Korver s 50% realizacije za tri poena, te Millsapov full time mismatch na poziciji će biti primarna ofenziva Hawksa. Možda ćemo napokon ove sezone gledati Ala Horforda na poziciji visokog krila jer u Splitteru sada imaju više nego kvalitetnog centra koji odlično razumije igru i poznaje sustav igre Hawksa (valjda svi znamo da je trener Mike Budenholzer veliku većinu napadačkih akcija kroz visoke igrače preuzeo od Spursa gdje je radio od početka karijere). Obrana će se temeljiti na zatvaranju obruča i protivnicima će dopuštati iznadprosječan broj trica iz kuta jer na rosteru nemaju elitne obrambene igrače na vanjskim pozicijama, dok pod košem su Millsap-Horford-Splitter dovoljni da provedu u plan Budenholzerov hedging obranu na igraču s loptom što bi trebali biti dovoljno za još jednu odličnu sezonu Ptica s više od 50 pobjeda.

2. Cleveland Cavaliers

Najveći potrošači lige i najskuplja momčad sezone stanuje u Clevelandu jer su Tristanu Thompsonu dali 82 mil na pet sezona. Odlučili su sačuvati finalnu jezgru uz male dodatke u vidu LeBronovog velikog prijatelja, Moa Williamsa, te Blattovog miljenika Sashe Kauna iz CSKA Moskve uz nezaobilaznog ring chasera Richarda Jeffersona. Dobili bi Cavsi pole position, ali ne mogu računati na Kyrieja Irvinga do Božića, a i LeBron James će standardno lagano ući u sezonu. Kada tome pridodamo da se Kevin Love i Anderson Varejao vraćaju od teških ozljeda onda stvarno možemo očekivati malo teži ulaz u sezonu ove fantastične momčadi. Njihovu eksploziju ćemo vidjeti nakon All-Stara kada bi mogli napraviti nekakvu brutalnu seriju od +10 pobjeda u nizu. Startna petorka od prošle sezone nakon tradea s Knicksima je bilježila najbolje rezultate u kompletnoj ligi, a nju su uz glavni trojac činili J.R. Smith i Timofey Mozgov kada su terorizirali protivničke ekipe s 4 out sistemom gdje je Love čak u napadu bio premalo korišten. Prvi ballhandleri, James i Irving su doslovno ludovali u jedan na jedan igri ili kroz pick igru s Mozgovim koji se odlično snašao u roli realizatora. Defenzivnom dijelu je ton davao tko drugi nego James, ali imao je veliku pomoć u ogromnom Rusu jer se Mozgov vrhunski kreće za nekog tko ima 215 cm, a uz to je Irving odigrao najbolje obrambene minute u karijeri. Cavsi bi tako nakon All-Stara trebali krenuti s maksimalnom snagom i lagano uhvatiti više od 50 pobjeda.

1. Chicago Bullsa

Ovdje bi se mogao dogoditi Steve Kerr efekt gdje nakon old school načina vođenja ekipe dolazi mladi čovjek s vizijom, Fred Hoiberg o kojem je lijepo pisao kolega Toni. GM Bullsa je Hoibregu dao dobar bolid za rookie trenera u kojem ima sve bitne sastojke za uspjeh i možda najbolji score na Istoku. Svaka pozicija mu je odlično pokrivena, a posebno obje visoke na kojima se Hoiberg može igrati s rotacijama do mile volje. Na raspolaganju mu stoji 5 out postava sa Španjolskim dvojcem Mirotić-Gasol, energy duo Noa-Gibson ili neke izbalansiranija kombinacija jer po najavama startna petorka Mirotić-Gasol nije u stanju odigrati obranu na NBA razini. Stoga, ja se nadam da će Hoiberg odustati od tog eksperimenta i da će se okrenuti Gasol-Noah i Mirotić-Gibson parovima kroz sezonu. Vanjsku liniju bi trebali držati prijatelji/neprijatelji (tko to više zna) Jimmy Butler i ono što je ostalo od Derricka Rosea, te bi se njih dvojica trebali izmjenjivati u ulozi prvog kreatora ekipe, dok bi glue guy momčadi trebao bit trenutno ozlijeđeni Mike Dunleavy koji će znati kazniti svako pretjerano pomaganje na ulazima bekovskog dvojca i lagano se šuljati ispod koša kada će Noah-Gasol operirati s vrha reketa. Ostatak minuta na vanjskim pozicijama će popuniti Aaron Brooks, nepoderivi Kirk Hinrich, Tony Snell i Doug McDermott koji će još biti korišten u ulozi visokog krila kada će Hoiberg željeti maksimalno ubrzati igru. Uz sve to, Bullsi bi trebali nabrušeni ući u sezonu jer će se svi htjeti u lijepom svijetlu prikazati novom treneru što bi im trebalo osigurati još jednu sezonu s +50 pobjeda i borbu s Cavsima i Hawksima za prvo mjesto u Istočnoj konferenciji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE