Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Crnilo u Clevelandu

Bomba da Kyrie Irving želi trade, odjeknula je NBA ligom. Potez koji je rijetko tko mogao predvidjeti, duo LeBron James– Irving je pred raspadom i Cavsi su se doveli u iznimno tešku situaciju. Kažem, ovo je teško bilo predvidjeti jer Irving je do prije mjesec dana po medijima hvalio LeBrona, pred kamerama s LeBronom dogovarao „osvetu“ Warriorsima, i konstantno bio dio glasina o novom Big Three, ali bez Kevina Lovea. Danas, Irving želi biti glavni dio slagalice, a ne „samo dobar“ fit te smatra da ako želi to postići, mora se maknuti iz Jamesove sjene. S jedne strane je potpuno razumljivo, otkad je izabran na draftu, uspoređivalo se ga se s Jamesom i može li izjednačiti ono što je on napravio za Cleveland, a kad se James vratio, pao je u drugi plan, bar u medijima. Pa čak i da Irving ostane, a James ode iduće sezone, opet će ga se mjeriti s Jamesom. Međutim, kako onda objasniti da je upravo Irving taj koji je bio prva opcija u napadu s većom potrošnjom nego James? Praktički on i LeBron su dijelili loptu konstantno, ili jedan ili drugi su vrtjeli napad koji im je bio apsolutno prilagođen. I s te strane je ovaj potez malo teže razumljiv. Ali ipak ne možemo biti imuni na ljeto i loš odrađen free agency u Clevelandu.

LOŠE LJETO U CLEVELANDU

Za njih je period pojačavanja rostera počeo onog trenutka kad su izgubili od Warriorsa u 5 utakmica jer je bilo očito kako trebaju nadoknaditi par stepenica. David Griffin je bio zadužen za pregovore, čovjek je samo par dana prije nego što mu je ugovor trebao isteći pregovarao trade u kojem bi Cavsi doveli Jimmyja Butlera, ali onda je puklo na relaciji Dan Gilbert– Griffin  i ovaj potonji je bio primoran otići. Pojavilo se više strana priče, ali navodno je Griffin bio taj koji je htio pojačati momčad po svakoj cijeni, pa čak i razmjenom Irvinga, što je tad za Gilberta bila taboo tema koji je želio što više smanjiti troškove. Griffin je otišao, zatim su bili i u pregovorima za Paula Georgea te je Indiana u posljednji trenutak odbila njihovu ponudu, a prihvatila ponudu Thundera. I Cavsi su izvisili za dvije glavne mete tog ljeta.

Ono što sad izgleda zanimljivo je da je navodno netko od igrača Cavsa, nakon odlaska Griffina javio Butleru da ne dolazi u Cleveland zbog lošeg stanja unutar ekipe i ovaj je prestao forsirati razmjenu. Sad se postavlja pitanje bi li to mogao biti Irving? Prema ESPN-u (koji je postao relevantniji izvor dolaskom Adriana Wojnarowskog) izrazio je želju za odlaskom u Wolvese  i bio bi spreman otići u Bullse da je Butler ostao tamo. Je li moguće da su već tad pukli odnosi između Irvinga i Clevelanda, kad je vidio da ga ne smatraju jednako vrijednim LeBronu i da su ga ipak spremni razmijeniti?

No, vratimo se na ljeto Cavsa. Nakon što su im iscurila dva igrača koja bi ih stavila stepenicu više, glasine o Jamesovom odlasku u LA i nezadovoljstvu su sve više jačale i očito je Gilbert vidio da je vrag odnio šalu i ipak odlučio trošiti, nešto manje od 200 milijuna dolara će ga izaći plaće zbog poreza, što je ipak nemjerljivo s novcima  zbog sponzora i medija koje James nosi sa sobom. Došli su Jose Calderon, Jeff Green i Cedi Osman, igrači koji će malo produbiti rotaciju ( i pri tome mislim samo na Greena, i možda Osmana ako se pokaže sposoban igrati kvalitetnu obranu), ali neće smanjiti gap između Warriorsa koji su ga čak i povećali ove offsezone. U takvom okruženju, kad je sve izglednije da će James otići, zašto bi Irving čekao da James ode? No, nemojte se zavaravati, James više ništa ne duguje Clevelandu, grad je praktički svoje gospodarstvo uzdigao zbog njega, donio im je naslov, a sve to…jer su ga izabrali na draftu, na kojem bi ga i ostalih 29 ekipa uzelo da su mogle? Isto vrijedi i za Irvinga, možete se ljutiti, ali realno gledajući oni su svoje davno isplatili.

IRVINGOVA VRIJEDNOST I DESTINACIJA

Osim želje za razmjenom, Irving je i izrazio svoje preferencije ekipa gdje želi biti razmijenjen; Knicksi, Spursi, Wolvesi i Heat. Prvo se treba zapitati što Cavsi žele, pickove ili igrače s kojima mogu ostati druga najbolja momčad lige.  Ako se radi o prvome, odlazak Jamesa je gotovo siguran i onda bi im najbolje bilo i razmijeniti Jamesa ako je on voljan maknuti svoju no-trade klauzulu. A s obzirom na to da Cavsi zauzvrat ipak mogu dobiti određene igrače s kojima bi imali potencijalan upgrade, a tu pogotovo mislim na obrambeni dio, to se čini najrealnijim. Irving koliko god dobar bio, do dolaska Jamesa je imao samo gubitničke sezone, a dok je bio na terenu s Jamesom na klupi, Cavsi su bili u minusu. Ipak s Jamesom je tvorio ponajbolji duo lige i u tom segmentu Cavsi će vrlo teško nazad dobiti igrača koji će moći preuzeti Irvingovu potrošnju u napadu. A gledajući to, samo su dvije ekipe od navedenih korisne za Cavse; Knicksi i Spursi gdje u oba slučaja Sunsi dođu kao treća ekipa.

1. Prva opcija je dosad najvjerojatnija, gdje bi Irving otišao u Knickse, a Carmelo Anthony u Cavse, što samo po sebi nije dovoljno Clevelandu, pa bi u trade se uključio i Eric Bledsoe kojeg Sunsi odavno žele razmijeniti. U tom slučaju bi u Sunse išao ili Iman Shumpert ili Channing Frye (Shumpert korisniji, Fryjeov ugovor ističe ove sezone pa bi više vrijedio), uz buduće izbore prve runde New York Knicksa i vrlo vjerojatno Franka Ntilikinu. U Knickse uz Irvinga bi išao jedan od spomenutog dua da se izjednače ugovori, a u Cavse Anthony i Bledsoe i možda jedno mlado krilo iz Sunsa u vidu Derricka Jonesa.

Ovo bi bila win-win situacija za svaku ekipu, Cavsi bi pojačali širinu i obranu, a ako se kockice poslože i Carmelo se pokaže sposobnim biti kvalitetna 2.opcija koja može nositi napad dok je James na klupi (što bi prije 2 sezone bilo glupo pitanje, međutim nakon ozljeda i nadam se motivacijski lošim sezonama u Knicksima, to se moram zapitati) uz Bledsoea i Lovea koji bi bili jake, jake 3.opcije čak bi i napad bio efikasniji bez Irvingova driblanja i izolacija. Naravno, Lue bi trebao malo modificirati napad, da što više uključi igru bez lopte. Riješili bi se Shumperta koji je na trade blocku praktički posljednjih godinu dana i barem malo povećali šanse za LeBronov ostanak.

Sunsi bi za Bledsoea dobili njegovu vrijednost, što je bilo nezamislivo s obzirom na stanje na tržištu. Bledose  dok je zdrav je zahvalan igrač, i napadački i obrambeno, na kvalitetnom ugovoru, ali je koristan isključivo contenderima i ekipama koje se bore za doigravanje. Svi contenderi su riješili pitanje razigravača (osim Spursa koji ne mogu matchirati ovako dobru ponudu). Od ekipa koje su u priči za doigravanje, u oko mi upadaju Bucksi i Nuggetsi kojima je potreban razigravač. Bucksi nemaju čime matchirati  vrijednost, pogotovo time što bi njihov pick prve runde bio lošiji. Nuggetsi su već probali dovesti Bledsoea, ponudili su 13.izbor na draftu i Emmanuela Mudiayja, što su Sunsi hladno odbili jer Mudiay se već lagano počeo smatrati bustom, a Nuggetsi očito nisu spremni  dati jači mladi asset u vidu Jamala Murrayja ili Garyja Harrisa. Tako da ne vjerujem da Sunsi mogu u ovakvim okolnostima, praktički nakon što su svi potezi povučeni, naći bolju vrijednost za Bledsoea. Imali bi dva kvalitetna prospecta na poziciji razigravača u vidu Nitilkine i Ulisa, izbor prve runde koji bi vjerojatno bio u rasponu od 15. do 20.pozicije te Fryea s ugovorom koji ističe ili Shumperta kao solidnog rotacijskog igrača kojeg svakako kasnije možeš utopiti u drugoj razmjeni. Ostale opcije su da se Sunsi odluče čekati trade deadline, iduću offsezonu ili čak napasti doigravanje.

Što se tiče Knicksa, iako bi se odrekli dobrog prospecta i izbora prve runde dobili bi već dokazanog igrača, i opet kvalitetnu mladu jezgru u Irvingu, Timu Hardawayju Jr-u., Kristapsu Porzingisu i Willyju Hernangomezu, gdje nitko nema više od 25 godina i uz to bi se uspjeli riješiti Carmela bez buyouta .Uz sve to, vrijedi im isto kao i Sunsima za Shumperta i Fryea. No, Carmelo i dalje ima no-trade klauzulu te su mu Rocketsi i dalje preferirana lokacija i pitanje je hoće li biti spreman otići u Cavse gdje postoji velika mogućnost LeBronova odlaska dogodine? To smatram najvećom preprekom ovog tradea i mogućim razlogom Anthonyjevog odugovlačenja u vidu davanja šanse Rocketsima da smisle neki povoljniji trade za njega.

2. Druga opcija, manje vjerojatna, je da Irving završi u Spursima kod Kawhija Leonarda. Sunsi bi opet bili ta treća momčad. Kod Cavsa bi završili Bledsoe i Danny Green, dok bi u Sunse išli LaMarcus Aldridge, Kyle Anderson i Dejounte Murray, a u Spurse Irving, te Tyson Chandler ili Jared Dudley da se izjednače ugovori. Također Cavsi bi trebali ubaciti neki minimalac da trade bude izvediv po pravilima.
Sunsima je ovo puno gora opcija od prijašnje, dobili bi veći i skuplji ugovor od Bledsoevog uz dva prospecta. Da se razumijemo, razmjena Bledsoe- Aldridge je sama po sebi dobra, ali u kontekstu Sunsa gdje im je potrebna veća fleksibilnost i nije baš. Pa bi dva prospecta i rješavanje jednog od dva skupa ugovora veterana poboljšalo sliku.

Spursi bi ovime veoma pomladili momčad te iako bi izgubili na širini prvu sezonu, oko Leonarda i Irvinga možeš graditi idućih 7 sezona tako da vjerujem kako bi za njih ovo svakako bio dobar potez, riješe se dva veterana sa skupim ugovorima, daju dva prospecta (ili jedan samo ,ovisi) i ostanu contenderi, samo pomlađeni. Glavno pitanje ovdje je kakav bi Irving bio fit, s obzirom na njegov stil igre i stil igre kakav Greg Popovich preferira. Također, definitivno bi opet bio u sjeni drugog igrača, ovaj put Leonarda.

Za Cavse bi ovo bio veći upgrade u obrani u odnosu na prvu opciju, ali napadački ne bi predstavljao neki iskorak.  Green će profitirati od LeBronovih povratnih lopti, te vanjska linija u vidu Bledsoea, Greena i JR Smitha (+ Shumpert i Korver ) koja je kvalitetna u oba pravca zaista je veliki upgrade, samo što bi napadački previše ovisili o Jamesu kao kreatoru i to bi bio najveći problem. Jer ako ideš protiv Warriorsa koji će na Jamesu mijenjati bar trojicu kvalitetnih čuvara, a ti planiraš živjeti od njegovih povratnih lopti, a čovjek je i ovo finale izdahnuo od umora uz Irvinga koji je trošio napada jednako kao i on, želiš li se pouzdati da će ti ova linija biti onoliko dobra u obrani u zaustavljanju najpotentnijeg tria koliko će napadački štekati u kreaciji bez LeBrona? Dobra stvar je što bi onda u finalu gledali tri Greena uz već dva Thompsona na terenu što bi izazvalo apsolutnu pomutnju američkih komentatora.

Sve u svemu, ovo su samo nagađanja i potencijalni scenariji, vrlo lako se može desiti neki skroz treći scenarij koji nitko nije predvidio (poput Georgea u Oklahomu). Kako bi Plenky rekao;  “ interesantno je i atraktivno“ vidjeti ovakvo burno ljeto, a sve u svrhu rušenja Warriorsa. Još kad dodamo trenutni prividni raspad najvećih konkurenata, ovaj free agency zaista možemo svrstati među najuzbudljivije dosad .

Latest Posts

NE PROPUSTITE