Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ford debitirao u pobjedi Zagreba, sjajan Žoriæ

Nakon juèerašnje pobjede CSKA Moskve nad Žalgirisom nastavljano je natjecanje u skupini B. Iako su sve oèi košarkaških zaljubljenika u Hrvatskoj danas bile uprte na susret Zagreba u kojem je naš predstavnik uspio doæi do druge pobjede, najujednaèeniji susret ove grupe odigran je u Malagi.

Skupina B

CSKA – Žalgiris  95:82
(Krstiæ 21p, 7sk, Teodosiæ 14p, 7as ;Weems 22p, Popoviæ 12p)

Ruski gigant u ovom susretu nastavio je svoj niz neporaženosti te rutinski odradio posao i dodatno umanjio šanse Žalgirisa za nastavak natjecanja. Iako su u ovom susretu bili bez svog najboljeg igraèa Andreja Kirilenka opravdali su ulogu favorita te pred 4400 navijaèa pružili lijepu partiju sa dosta poena.

Gosti su u poèetku susreta pokazivali znakove kvalitete te su prvi period susreta završili sa poenom prednosti, no poèetkom drugog poluvremena CSKA ulazi u seriju te stvara prednost koju su održavali do kraja susreta.

U izostanku spomenutog Kirilenka briljirao je srpski dvojac Krstiæ i Teodosiæ koji je potpomognut dobrim partijom Shveda i Vorontschevica uèinio obranu Žalgirisa smiješnom i na kraju završio sa 61.5% šuta za 2 poena.  Kod gostiju iz Kaunasa iskazao se Sony Weems koji je  zabio 22 poena sa zavidnim šutem 8/13 za dva poena, te mu se pridružio Popoviæ sa 12 poena u 25 minuta provedenih na terenu.

CSKA nalazi se na omjeru 6-0 i sa realnim šansama da prvi dio natjecanja završi bez poraza, dok je s druge strane Žalgiris unatoè velikoj igraèkoj kvaliteti i promjeni trenera još uvijek daleko od prave forme i sa omjerom 1-6 i kemijom koja vlada u ekipi šanse za Top 16 polako postaju samo teoretske.

Zagreb – Brose Baskets 86:74
(Heytvelt 25p, Kasun 15p, 11sk; Jacobsen 19p)

Košarkaši Zagreba bolje su otvorili susret od gostiju iz Njemaèke, poveli su 6:2 , a svih 6 koševa zabio je Mario Kasun. Bamberg se vraæa košem Slaughtera i tricom Jacobsena za prvo vodstvo gostiju od 6:7. Nakon toga slijedi serija Zagreba 14-5 i najveæe vodstvo na utakmici od 20:12. Slijedi period bolje igre gostiju koji poravnavaju rezultat na 20:20, a dvije minute do kraja prve èetvrtine po prvi puta je na terenu NBA pojaèanje Zagreba, T.J. Ford. Upisao je jednu izgubljenu loptu i jedan napravljeni prekršaj. Prva èetvrtina završava minimalnom prednošæu Zagreba od 21:20.

Druga èetvrtina je bila jako izjednaèena, a momèadi su se izmjenjivale u vodstvu. Najveæu prednost su imali košarkaši Zagreba od 4 poena, bilo je 34:30, a na poluvrijeme se odlazi vodstvom Zagreba od 2 poena. Heytvelt je u drugoj èetvrtini forsirao tricu koju je u tom periodu gaðao 0-5, uz jednu pogoðenu u prvoj èetvrtini.

Nakon što su gosti poveli 48:42 u treæoj dionici igre, serija Zagreba 17-4 i to na krilima Josha Heytvelta koji je zabio 5 trica iz 5 pokušaja, za +7 Zagreba. Nakon pete trice Heytvelta, trener Zagreba Androiæ neobjašnjivo ga vadi iz igre, kao i Forda koji je odlièno vodio napade, ulaze Diasse i Mulaomeroviæ, koji je najzaslužniji za povratak Bamberga u utakmicu. Stigli su gosti na 59:58, a tricom Maya Zagreb završava treæu èetvrtinu vodstvom 62:58.

Prve tri minute posljednje èetvrtine niti jedna ekipa ne postiže koš, igra se, mogli bi reæi run and gun. Nakon toga, serija Bamberga od 4-0, za poravnanje rezultata na 62:62. Sjetio se trener Androiæ da na klupi ima “vruæeg“ Heytvelta, koji prvo zabija dvicu, pa šestu tricu u nizu i u kontri zakucava za seriju 11-0 i vodstvo Zagreba 73:62. Vratio se Bamberg na 73:67, ali dvicom i tricom Simona Zagreb rješava utakmicu i na kraju dobiva sa 86:74, za svoju drugu pobjedu i nastavak nade za prolazak u drugi krug.

Zagreb je predvodio fenomenalni Heytvelt sa 25 koševa (trica 7-13), Mario Kasun sa 15 poena i 11 skokova, Kruno Simon sa 16 poena i 12 skokova, a odlièan je bio i T.J. Ford, koji nije zabio niti jedan koš, ali je imao èak 10 asistencija. Kod gostiju, bolji od ostalih Casey Jacobsen sa 19 koševa.

Unicaja – Panathinaikos 76:77
(Žoriæ 21p, 6sk; Diamantidis 23p, 4as, Sato 13p)

Susret u Malagi u potpunosti je opravdao epitet ljepotice ove grupe, ako ne i cijelog tjedna Eurolige. Nakon što su u prvom kolu lakše nego oèekivano igraèi Panathinaikos slavili sa 20 poena razlike doèekao ih je puno teži izazov u Malagi.

Gosti su poèeli furiozno te su nakon 15 minuta igre imali prednost od 13 razlike pri rezultatu 26:39, ali tada domaæi predvoðeni Lukom Žoriæem ulaze u seriju te na predah odlaze sa podnošljivih 5 poena zaostatka.

U nastavku susreta gledali smo izjednaèenu utakmicu u kojoj su igraèi Unicaje konstantno hvatali prednost, dok se prošlogodišnji prvak Eurolige nije uspio odvojiti te se u odluèujuæim trenutcima utakmice ispustili vodstvo.

I kada je sve vodilo ka treæem uzastopnom porazu igraèa iz Atene pojavio se Diamantidis koji je sa dvije trice u zadnjih desetak sekundi iskoristio kljuèan promašaj slobodnog bacanja Dardena te još jednom dokazao da je jedan od najbolji clutch igraèa Europe pri èemu se na neki naèin iskupio za slièan promašaj u Bambergu.

Nakon ove pobjede gosti iz Atene su na omjeru 4-2 te su praktièki osigurali prolaz u Top 16 i drže drugo mjesto skupine iza neprikosnovenog giganta iz Rusije, dok Unicaja još uvijek ima više nego realne šanse za prolaz dalje, no nakon ovako izgubljene utakmice to im i nije neka utjeha.

Latest Posts

NE PROPUSTITE