Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Curry, Evans i Jennings jednoglasno u rookie petorci

Stephen Curry iz Golden State Warriorsa, Tyreke Evans iz Sacramento Kingsa te Brandon Jennings iz Milwaukee Bucksa su jednoglasno proglašeni da budu u petorci najboljih novaka u ligi.

Uz njih trojicu, koji su dobili jednak broj bodova (58), petorku èine još Darren Collison iz New Orleansa i Taj Gibson iz Chicago Bullsa.

Rookie godine, Sacramentov Tyreke Evans, je u prosjeku zabijao 20,1 poen, imao 5,8 asistencija te 5,3 skoka po utakmici. Evans se tako pridružio Michael Jordanu, Oscar Robertsonu i LeBron Jamesu kao tek 4. igraè u povijesti lige koji je u svojoj premijernoj sezoni zabijao 20 koševa te imao po 5 skokova i asistencija. Evans je prvi od svih novaka po prosjeku odigranih minuta (37,2 ) i drugi po prosjeku ukradenih lopti (1,51) dok je zabio najviše slobodnih bacanja iz najviše pokušaja (348 od 465).

Brandon Jennings je bio 4 puta najbolji novak mjeseca u Istoènoj konferenciji, a sezonu je završio kao 3. strijelac sa 15,5 poena po utakmici, kao i u asistencijama (5,7) te ukradenim loptama (1,28). Jennings se dokazao veæ na poèetku sezone kada je zabio 55 poena protiv Golden State Wariorsa.

Stephen Curry je bio 3 puta proglašavan najboljim novakom Zapada, a završio je kao 2. strijelac sa 17,5 poena, ali je zato prvi po broju asistencija (5,9) i ukradenim loptama (1,9). Ima jednak prosjek minuta kao i Evans, a što se tièe postotka šuta za tri i slobodnih bacanja tu je najbolji; odliènih 43,7 % za tricu te 88,5 % sa linije od 4,60 metara. Ukupno je zabio 166 trica što je ove sezone na odliènom 6. mjestu po broju pogoðenih trica. Ostavio je iza sebe eminente tricaše poput Ray Allena, Chauncey Billupsa i Jason Richardsona.

Collison je jedanput bio proglašen za novaka mjeseca na Zapadu, a najviše je igrao kad se ozljedio Chris Paul. Dobro ga je zamjenio, a sezonu je okonèao sa 12,4 poena uz 5,7 asistencija te 1 ukradenom loptom.

Taj Gibson iz Chicago Bullsa odigrao je sve 82 utakmice, od èega je startao u èak 70. Prosjeèno je postizao 9 poena, a novake predvodi u kategoriji skokova kojih je imao 9 po utakmici i postotku šuta iz igre koji je 49,4 %. Bio je drugi bloker sa 1,3 blokade po utakmici.

Sustav glasovanja je takav da svaki trener iz NBA lige predloži svoju prvu i drugu rookie petorku, no u njima nisu smjeli predložiti svog igraèa. Za igraèa iz prve petorke se dodjeljuje po 2 boda, a iz druge petorke po 1 bod.

Za kraj, spomenimo i 2. NBA rookie petorku. To su: Marcus Thornton (New Orleans Hornets), DeJuan Blair (San Antonio Spurs), James Harden (Oklahoma City Thunder), Jonny Flynn (Minnesota Timberwolves) i Jonas Jerebko (Detroit Pistons).

Latest Posts

NE PROPUSTITE