Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Curry: Iverson mi je inspiracija

Allen Iverson je i službeno član Hall of Fame družine, i to zasluženo. Nitko u povijesti košarke nije išao do krajnjih granica svojih mogućnosti, nitko nije prkosio postulatima konvencionalne košarke, na i van terena – Iverson jeste. To je upravo ono što ga je činilo idolom haklera širom svijeta u tom periodu, pa i danas.

Jedan od momaka koje je Allen također inspirirao je poznat pod imenom Stephen Curry.

“On je bio košarkaš koga sam obožavao gledati, jednostavno je predstavljao posebnu zabavljačku sposobnost. Bilo je inspirirajuće kako možete ići protiv svih pretpostavki i biti svoji dok ste na terenu i postavljati nova pravila, igrati i razvijati vašu igru. Svi su pokušavali imitirati njegove crossover poteze, očigledno počinjući s onim nad Michael Jordanom i onda svim drugim koje je izveo u karijeri.“

Curry je bio u prilici promatrati sav raskoš Iversonovog talenta iz neposredne blizine. Nekada u 2001. godini, Stephov otac Dell Curry je igrao za Toronto Raptorse protiv Iversona i Sixersa u drugoj rundi doigravanja – serija u kojoj je Iverson u prosjeku bilježio 33.7 poena, 4.4 skoka, 6.9 asistencija i 3.1 ukradenih lopti po utakmici. Sixersi su dobili seriju u sedam utakmica.

Moj otac je igrao za taj tim Toronta, pa smo išli gledati utakmice uživo. Bio sam tinejdžer u to vrijeme i fascinirao me je taj stil igre. Gledali smo što radi na terenu i nismo mogli vjerovati da je moguće izvesti sve ono što je Iverson imao u svom arsenalu. Njegov natjecateljski duh i želja za pobjedom su bili nevjerojatni, igrao je s toliko duha i strasti. Voljeli smo gledati Allena i igrati zbog onoga što je donio sa sobom na veliku scenu.“

Usput rečeno, poštovanje je uzajamno – Iverson je veliki Curryjev fan.

Dio onoga što obojicu čini posebnim jeste da je moguće porediti se s njima u fizičkom aspektu. Teško je učiniti isto s recimo LeBron Jamesom ili Anthony Davisom – nije u pitanju zanimljivost njihove igre, nego jednostavno ne znamo kako je biti visok preko 200 centimetara i brz kao gazela. Ali Iverson je bio visok (službeno, možda s tenisicama) oko 180 centimetara te težak nešto više od 70 kilograma, dok je Curry visok tek oko 190 centimetara i nema istu tjelesnu konstituciju kao recimo James ili Dwight Howard. Oni su približno građeni kao momci protiv kojih igrate basket na obližnjem terenu i možete se poistovjetiti s njima. I tako inspiriraju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE