Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Daleko je od savršenog na Floridi

Ok, svakako je prerano proglasiti ovaj Miami promašajem i razoèaranjem, LeBrona izgubljenim, a Bosha nepostojeæim, ali svakako je vrijeme za ozbiljno objašnjenje zašto ova momèad trenutno ima omjer 5-3, a ne hara ligom kao što to (ne)oèekivano rade Lakersi.

Veæina nas nezavisnih promatraèa bila je uvjerena da im u regularnoj sezoni neæe biti nitko ravan, neki NBA analitièari su išli toliko daleko da su im predviðali i skidanje 72 pobjede famoznih Bullsa, a neki još optimistièniji najavljivali su stvaranje nove dinastije na Floridi. Naravno, svima je bilo jasno da æe u Miamiju trebati preboljeti odreðene djeèje bolesti, ali malo tko je predviðao tri poraza u prvih osam. Za onaj protiv Bostona svakako postoji opravdanje: prva utakmica, neuigrana momèad, jak protivnik, gostujuæi teren,… Gostovanje u New Orleansu i poraz od (istina odliènih) Hornetsa  se mogao izbjeæi, ali je prihvatljiv. Ali ako vam Paul Millsap utrpa 46 poena za pobjedu Jazzera pred vlastitim navijaèima, a smatrate se obrambenom ekipom, onda svakako morate izvršiti ozbiljnu analizu vlastite igre. Na prvi pogled, èini se da Miami ima velikih problema s obranom u reketu, a propuha nekako najviše ima kad je Chris Bosh na parketu. Je li Bosh samo napadaè, i kao takav beskoristan u momèadi s ovoliko napadaèkih opcija? Ili je možda problem u treneru? Erik Spoelstra je mlad i ambiciozan trener, ali to mu s ovakvom ekipom mogu biti i najveæi nedostaci… I iskusniji treneri od njega bi imali problema s uštimavanjem ovog orkestra, a to je samo razlog više da se ponadamo Patu Rileyu na klupi Heata tamo negdje iza prijelaznog roka. Uvjeren sam da æe se to i dogoditi ako se Spoelstra do zimskih blagdana ne riješi crnih rupa u obrani koje su izašle na vidjelo protiv Utaha.

S druge strane, postoje i nevjerojatni bljeskovi ove ekipe, i to na oba kraja terena. Isti Heat koji gubi doma od Jazza, uèinio je smiješnim Orlando Magic, jednu od najopasnijih ekipa u ligi. Meðutim, razvaljivanje Howardove družine je apsolutno bezvrijedno ako usput gubite utakmice koje nikako ne biste trebali. Istina, svi æe reæi: to je sasvim uobièajena stvar za novokomponirane momèadi, treba im još puno vremena da se usklade, ovakve amplitude u igri su normalne. Sve to stoji, ali ja se ne mogu oteti dojmu da mi u ovom Miamiju nešto uvelike ne štima. Jednostavno posjeduju predobre igraèe da bi si dopuštali ovakve ekshibicije. Dodatni problem koji muèi upravu kluba s Floride su njihovi navijaèi. Èak je pokrenut i projekt Fan up, Miami! koji bi trebao privuæi navijaèe u dvoranu. Da, dobro ste èuli, momèad posjeduje pola najveæih zvijezda lige, a navijaèima je potreban poticaj za dolazak na tribine! Zvuèi neshvatljivo, a cijela je ova kampanja zapravo motivirana napisima u ESPN-u koji prikazuju Miami kao nekošarkaški grad, gdje je ljudima važnije da partijaju s igraèima, nego da ih gledaju na terenu.

Još jedan veliki problem ovog društvanca dogaða se na drugoj strani kontinenta. Lakersi gaze sve pred sobom, novinari prizivaju novi Showtime u Inglewoodu, a u svemu tome Kobe Bryant trenutno nije uopæe prva violina u sastavu Phila Jacksona. Poanta je da Lakersi danas, s Gasolom kao legitimnim early-season kandidatom za MVP-a, djeluju moænije nego ijedne šampionske godine u prethodnom desetljeæu. Ovo je nešto o èemu sada sigurno razmišljaju u kuhinji Miamija jer na ovako jakog protivnika vjerojatno nisu raèunali.

Ipak, kljuè konaènog uspjeha za Miami Heat je samo jedan. A on se zove LeBron James i on je taj koji je zakuhao cijelu stvar. O njegovoj prilagodbi na novu sredinu æe zasigurno ovisiti èitava sudbina ove franšize. Pritisak pod kojim James igra je nezamisliv, i on ga osjeæa više no ikad. Ako je prošle godine morao osvojiti naslov s Cavsima, onda ga ove godine mora osvojiti dvostruko. Zbog naslova prvaka je stavio na kocku sve, pa i prijateljstvo s cijelim bivšim klubom i ako ostane bez naslova prelazak u Miami æe se pokazati kao potpuni promašaj. Ako se LeBron uspije izolirati od okoline i ponovno pronaðe svoju najbolju igru, ako zauzme mjesto voðe momèadi i opet postane gazda svoje ekipe, onda Heat ima šanse.

Latest Posts

NE PROPUSTITE