Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Dallas Mavericks

Od šampionske 2011. godine, Mavsi pokušavaju nagraditi legendu kluba Dirka Nowitzkog još kojim trofejem, istodobno pokušavajući sačuvati financijsku fleksibilnost. Ohrabreni solidnom prošlom sezonom, Mavsi ulaze u novu sezonu s puno novosti, od novog dizajna dresova do novih (ili starih) igrača.

Trenutni roster za sezonu 2014/2015:

Dirk Nowitzki, Tyson Chandler, Monta Ellis, Chandler Parsons, Raymond Felton, Brandan Wright, Jae Crowder, Bernard James, Ricky Ledo, Gal Mekel, Devin Harris, Greg Smith, Eric Griffin, Richard Jefferson, Jameer Nelson, Al-Farouq Aminu

Došli: Tyson Chandler, Raymond Felton, Chandler Parsons, Richard Jefferson, Jameer Nelson, Al-Farouq Aminu, Greg Smith, Eric Griffin

Otišli: DeJuan Blair, Jose Calderon, Vince Carter, Samuel Dalembert, Wayne Ellington, Shane Larkin, Shawn Marion

Iza Dallasa je prilično solidna sezona. Iako su bili na relativno razočaravajućem 8. mjestu zapada, solidnih 49 pobjeda u regularnoj sezoni nije za baciti. Kao šećer na kraju, u doigravanju su namučili kasnije prvake Spurse i razvukli seriju do sedme utakmice, kad je u potpunosti izašla na vidjelo inferiorna kvaliteta u odnosu na San Antonio, a bajka završila već na poluvremenu (vodstvo Spursa 68-46). Ipak, Mavsi su se dokazali kao sjajna napadačka momčad (skoro 105 poena u prosjeku, 8. u ligi) predvođena standardno dobrim Nowitzkim i nikad boljim Montom Ellisom koji je ponovno pronašao čaroliju koju je izgubio u Milwaukeeju (20,4 koša, prvi strijelac momčadi). Trener Rick Carlisle je cijelu sezonu forsirao timsku igru i brzi protok lopte, što je vidljivo po broju asista (23,6, šesti u ligi kao momčad). Obrambeno su Mavsi bili, najblaže rečeno – prosječni (primali su 102,4 koša u prosjeku i dozvoljavali 46,5 posto šuta protivnicima, u obje kategorije među najgorih 10 momčadi lige).

Obrambene probleme Dallasa trebao bi riješiti povratnik Tyson Chandler kojemu je vjerojatno laknulo što više nije stanovnik New Yorka. Chandler je 2011. bio kičma obrane šampionske momčadi Mavsa kad je imao sezonu života, Carlisle ga je vrhunski znao iskoristiti i nema razloga sumnjati da će tako biti opet. Iako se Chandler pomalo izgubio prošle sezone u lošim Knicksima, povratak kući bi trebao pomoći i njemu i Mavsima. Tyson je sjajan skakač, odlično razumije obrambene principe, glasan je na terenu, zna obrambeno voditi momčad i varljivo je dobar bloker, što se možda ne bi reklo po goloj statistici (nešto malo preko jedne blokade u prosjeku). Međutim, sama njegova prisutnost u reketu i respekt koji uživa kod svih utječu na svaki šut protiv njega.

rick-carlisle

Druga akvizicija Dallasa je dvostruko dobra jer je riješila dva problema: osigurana je treća napadačka opcija i usput se oslabio „ljubljeni“ divizijski rival. Naime, nakon što je osjetio da se GM Houstona Daryl Morey nećka oko produžetka ugovora Chandlera Parsonsa, Cuban je poslao ponudu koja je jednostavno bila previsoka da bi ju Rocketsi izjednačili. Parsons je ostao razočaran činjenicom da Houston stalno traži „treću zvijezdu“ uz Hardena i Howarda i odlučio je prihvatiti velikodušnu ponudu Mavsa (45 milijuna za 3 godine). Iako je ugovor vjerojatno previsok, nema sumnje da je Parsons sjajan igrač koji će se fantastično uklopiti u napadački sustav igre Mavsa. Dovoljno brz, visok i spretan da može pokriti pozicije od dva do četiri, Parsons ima sve fizičke alate da postane barem solidan branič. U Dallasu su ga stavili na poseban režim fizičkog treninga s naglaskom na lateralno kretanje što bi mu, uz dokazano dobrog obrambenog trenera u Ricku Carlisleu, trebalo pomoći u obrambenim rotacijama. Njegova napadačka kvaliteta je neupitna i trebao bi u tom segmentu biti bolji od Shawna Mariona koji više nije u gradu, no trebalo bi se poklopiti puno stvari kako bi dostigao Matrixovu obrambenu vještinu.

Od ostalih akvizicija tu su Raymond Felton, nekada vrlo dobar play kojega su u zadnjih nekoliko sezona uništile ozljede i višak kilograma. Moći će računati na 25-30 solidnih minuta uz nekoliko pogođenih šuteva popraćenih s 4-5 asista u prosjeku. On sigurno ne predstavlja trajno rješenje za Mavse i bilo bi čudo kad bi ostao u momčadi dulje od jedne sezone. Minutažu će dijeliti s Jameerom Nelsonom, još jednim veteranom iza kojeg su najbolji dani karijere. Ipak, Nelson je prošao sve u košarci i dovoljno je inteligentan dodavač i precizan šuter izvana za solidnih dvadesetak minuta. Rotaciju na krilnim pozicijama proširit će Al-Farouq Aminu, obrambeni specijalist skromnih napadačkih kapaciteta, i ponovo jedan veteran, Richard Jefferson, iznenađujuće solidan u Utah Jazzu prošle sezone (27 minuta, 10 koševa, 45% šuta iz igre).

Startna petorka i rotacija

Dojam je da Mavsi nisu bili ovako duboki na svim pozicijama još od 2011. godine. Petorka je poznata: Nelson na playu, Monta Ellis na poziciji beka-šutera, Parsons na trojci, Nowitzki na četvorci i Chandler na centru. Ova petorka je po napadačkom potencijalu među najboljih pet u cijeloj NBA. Prošle sezone su forsirali napad u kojem su dominirali šutevi s poludistance i za tri poena i to im je išlo prilično dobro (8. u ligi). Najučinkovitiji su bili u pick and roll igri kad je loptu imao Ellis, koji bi tada ili šutirao, ili pobjegao pod obruč. Druga varijanta je bila odigravanje visokog picka s Nowitzkim koji bi tada dobio loptu na otvoreni šut s niskog posta ili poludistance ukoliko bi Ellis bio spriječen u prodoru. Druga vrsta napada bi bila zanimljiva rotacija s klasičnim centrom i četiri šutera koji bi zatrpavali protivnike iz spot up situacija, koja bi s Parsonsom na terenu mogla biti posebno opasna za protivnike. Bili su vrlo jaki i u tranziciji, što bi trebalo ostati nepromijenjeno zahvaljujući snazi Ellisa na ulazu, kao i šuterskim sposobnostima Parsonsa, Nowitzkog i Nelsona. S napadima leđima prema košu mogli bi imati problema, s obzirom na to da nemaju igrača koji može konstantno biti tako opasan, s izuzetkom Nowitzkog.

monta-ellis

Mavsi su obrambeno bili slabi prošle sezone, kako smo već rekli, no ono što posebno upada u oči je obrambeni skok. Tu bi trebao pripomoći Chandler, no dio tereta trebaju ponijeti i Parsons (5 skokova u prosjeku) i pogotovo Aminu. Aminuova statistika neće nikome zavrtjeti glavom (6 skokova za 25 minuta u prosjeku), no poznat je kao borben igrač koji nikad ne odustaje, pa povremeno bude nagrađen sjajnom partijom. Fond igrača je dovoljno širok da minutaža glavnih igrača ne bude previsoka i da intenzitet u obrani ne padne kako utakmica bude odmicala. Ako se umori Nelson, čekat će Felton, Harris i Mekel, Ellisa će pokriti Ledo, ako Parsons popusti u obrani Aminu čeka kao zapeta puška, a tu su još i pouzdani Jefferson, borbeni Knight i korisni Crowder. Ostali igrači će skupljati mrvice ili peći zanat u razvojnoj ligi.

Prognoza: 7.-8. mjesto na zapadu

Dallas ima dobru momčad i sjajnog trenera koji će znati iz svih igrača izvući ono najbolje. Ipak, s obzirom na to da su izgubili važne igrače u rotaciji poput Cartera (fenomenalan protiv Spursa u doigravanju), Calderona ili Mariona koji je bio duša ekipe, ostaje pitanje koliko su zapravo bolji od prošlogodišnje momčadi. Da bi otišli dalje, Chandler mora biti onaj stari, Ellis mora barem ponoviti prošlu sezonu, Nowitzki mora ostati zdrav i Parsons mora zaigrati u skladu s bogatim ugovorom kojim su ga Mavsi nagradili. Tražimo li previše od Mavsa, pokazat će vrijeme.

Latest Posts

NE PROPUSTITE