Saturday, May 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dallas Mavericks

Ekipa koja me je ugodno iznenadila prošle sezone. Mislio sam da æe teško do doigravanja, ponajprije zbog ozljeda, ali oni ne da su u njega ušli nego su i prošli u prvom krugu San Antonio. Meðutim, protiv zahuktalog Denvera nije išlo.

Ne znam da li ih je taj, nazovimo ga, uspjeh dodatno motivirao ili je nešto drugo u pitanju ali ovoga ljeta su bili veoma aktivni na tržištu. Riješili su se šest igraèa i doveli osam novih. Važno je da je èetvorka: Jason Kidd, Jason Terry, najbolji šesti igraè prošle sezone, Josh Howard i Dirk Nowitzki ostala na okupu tako da je temelj tu i samo je trebalo pokrpati rupe što kvalitetnije.

Transferi:

Kao što sam veæ napisao, uz Minnessotu su ekipa koja je najviše mijenjala u pauzi i ako mogu procijeniti koliko su dobro poslovali, mislim da bi im dao prolaznu ocjenu. Od važnijih igraèa izgubili su Brandon Bassa, veoma važnog igraèa u rotaciji koji je krpao poziciju visokog krila i povremeno centra, te veterana Jerry Stackhousa, kojeg su ozljede gotovo potpuno izbacile iz bilo kakvih kombinacija i Devean Georgea.

Najveæe pojaèanje, ako se može vratiti na onaj nivo igre na kojem je bio u Sunsima, bi trebao biti Shawn Marion. Polivalentan igraè koji može kvalitetno pokriti nekoliko pozicija, dobar u obrani i nezgodan sa distance. Sa njime u ekipi možemo oèekivati i èešæe korištenje nešto niže, ali brže, postave sa Dirkom na centru. Petorka u kojoj svatko može biti opasan iza crte za tri poena. To bi moglo biti atraktivno za oko ali pitanje koliko korisno za rezultat.

Od ostalih pridošlica izdvojio bi Drew Goodena, igraèa sa velikim iskustvom igranja u vodeæim ekipama lige i sa iskustvom igranja u doigravanju, što je još važnije. On bi primarno trebao zamijeniti Bassa ali, s obzirom kako trenutno izgledaju Mavericksi, moguæe je da sa  Erick Dampierom dijeli minute pod košem kao centar. Dovedeni su još Quinton Ross, Tim Thomas, Kris Humphris, Nathan Jawai i novak Rodrigue Beaubois koji je imao bljesak na Ljetnoj ligi ali s obzirom da su i Kidd i J.J. Barea ispred njega pitanje je koliko æe prostora za napredak dobiti.

Kljuèni igraè:

Dirk NowitzkiDirk Nowitzki. Igraè za koga kažu da je u potpunosti promijenio shvaæanje visokog igraèa u NBA ligi. Tu vjerojatno veliku ulogu ima èinjenica da je osnove košarke nauèio u Europi. Po mnogima, najbolji europski igraè ikada i za sada jedini koji se okitio nagradom MVP-a regularnog dijela, a to nije nimalo lako. Sa svojih 213 cm ima nevjerojatno meku ruku što mu omoguæava da bude ubojit za tri poena, a kada tome još pridodamo i njegov poznati šut iz okreta dobijemo jednog od nezaustavljivih.

Prednosti i mane:

Šut za tri poena je veæ godinama jedna od odlika Dallasa, a sada i sa Marionom u ekipi dobili su još jedno ubojito oružje. Prednost bi im ove sezone trebala biti i brzina. Ako se Mariona postavi na visoko krilo a Nowitzkog na centra teško æe tko moæi pratiti njihov ritam. Još ako im uz to krene i šut, protivniku to veèer neæe biti nimalo ugodno.

Mana je izbor igraèa pod košem. Jedini klasièni centar je Dampier a to je puno premalo. Dobra vijest za njih je da Shaq više nije na zapadu i da je Yao Ming out na duže razdoblje zbog ozljede tako da se broj ekipa koje ih mogu uništiti pod košem manji.

Prognoza:

Nešto lakši prolazak u doigravanje ali imam nekoliko upitnika. Kako æe odigrati Marion? Koliko može Kidd?

Latest Posts

NE PROPUSTITE