Sunday, July 3, 2022

ZADNJE OBJAVE

Dallas Mavericks

Ekipa koja me je ugodno iznenadila prošle sezone. Mislio sam da æe teško do doigravanja, ponajprije zbog ozljeda, ali oni ne da su u njega ušli nego su i prošli u prvom krugu San Antonio. Meðutim, protiv zahuktalog Denvera nije išlo.

- Advertisement -

Ne znam da li ih je taj, nazovimo ga, uspjeh dodatno motivirao ili je nešto drugo u pitanju ali ovoga ljeta su bili veoma aktivni na tržištu. Riješili su se šest igraèa i doveli osam novih. Važno je da je èetvorka: Jason Kidd, Jason Terry, najbolji šesti igraè prošle sezone, Josh Howard i Dirk Nowitzki ostala na okupu tako da je temelj tu i samo je trebalo pokrpati rupe što kvalitetnije.

Transferi:

Kao što sam veæ napisao, uz Minnessotu su ekipa koja je najviše mijenjala u pauzi i ako mogu procijeniti koliko su dobro poslovali, mislim da bi im dao prolaznu ocjenu. Od važnijih igraèa izgubili su Brandon Bassa, veoma važnog igraèa u rotaciji koji je krpao poziciju visokog krila i povremeno centra, te veterana Jerry Stackhousa, kojeg su ozljede gotovo potpuno izbacile iz bilo kakvih kombinacija i Devean Georgea.

Najveæe pojaèanje, ako se može vratiti na onaj nivo igre na kojem je bio u Sunsima, bi trebao biti Shawn Marion. Polivalentan igraè koji može kvalitetno pokriti nekoliko pozicija, dobar u obrani i nezgodan sa distance. Sa njime u ekipi možemo oèekivati i èešæe korištenje nešto niže, ali brže, postave sa Dirkom na centru. Petorka u kojoj svatko može biti opasan iza crte za tri poena. To bi moglo biti atraktivno za oko ali pitanje koliko korisno za rezultat.

- Advertisement -

Od ostalih pridošlica izdvojio bi Drew Goodena, igraèa sa velikim iskustvom igranja u vodeæim ekipama lige i sa iskustvom igranja u doigravanju, što je još važnije. On bi primarno trebao zamijeniti Bassa ali, s obzirom kako trenutno izgledaju Mavericksi, moguæe je da sa  Erick Dampierom dijeli minute pod košem kao centar. Dovedeni su još Quinton Ross, Tim Thomas, Kris Humphris, Nathan Jawai i novak Rodrigue Beaubois koji je imao bljesak na Ljetnoj ligi ali s obzirom da su i Kidd i J.J. Barea ispred njega pitanje je koliko æe prostora za napredak dobiti.

Kljuèni igraè:

Dirk NowitzkiDirk Nowitzki. Igraè za koga kažu da je u potpunosti promijenio shvaæanje visokog igraèa u NBA ligi. Tu vjerojatno veliku ulogu ima èinjenica da je osnove košarke nauèio u Europi. Po mnogima, najbolji europski igraè ikada i za sada jedini koji se okitio nagradom MVP-a regularnog dijela, a to nije nimalo lako. Sa svojih 213 cm ima nevjerojatno meku ruku što mu omoguæava da bude ubojit za tri poena, a kada tome još pridodamo i njegov poznati šut iz okreta dobijemo jednog od nezaustavljivih.

Prednosti i mane:

Šut za tri poena je veæ godinama jedna od odlika Dallasa, a sada i sa Marionom u ekipi dobili su još jedno ubojito oružje. Prednost bi im ove sezone trebala biti i brzina. Ako se Mariona postavi na visoko krilo a Nowitzkog na centra teško æe tko moæi pratiti njihov ritam. Još ako im uz to krene i šut, protivniku to veèer neæe biti nimalo ugodno.

Mana je izbor igraèa pod košem. Jedini klasièni centar je Dampier a to je puno premalo. Dobra vijest za njih je da Shaq više nije na zapadu i da je Yao Ming out na duže razdoblje zbog ozljede tako da se broj ekipa koje ih mogu uništiti pod košem manji.

Prognoza:

Nešto lakši prolazak u doigravanje ali imam nekoliko upitnika. Kako æe odigrati Marion? Koliko može Kidd?

Latest Posts

NE PROPUSTITE