Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dallas Mavericksi prvaci NBA lige

Velika sezona Dirka Nowitzkoga i Dallas Mavericksa okonèana je pobjedom u šestoj utakmici NBA finala, èime su došli do odluèujuæe, èetvrte pobjede i prvog naslova prvaka u klupskoj povijesti.

Moramo naglasiti kako je Dallas stigao do potpuno zaslužene pobjede, èime su i veliki igraèi te momèadi stigli do toliko željenog i prstena. Ponajprije Dirk Nowitzki, Jason Kidd, Jason Terry, Shawn Marion, ali i ostatak družine nisu više igraèi bez prstena, a prva dvojica kao buduæi èlanovi Hall of Famea sada mogu reæi da su postigli sve u NBA ligi.

Dallas je tokom èitavog doigravanja pokazivao veteransku igru, koja se posebno oèitovala u posljednjim minutama utakmica, kada su u nekoliko navrata preokretali vodstva svojih protivnika, a upravo jedan takav preokret u drugoj utakmici je možda bio kljuèan za ishod èitavog finala, kada su u posljednjih pet minuta nadoknadili 15 poena zaostatka i unijeli novi život na put prema tituli.

Loš poèetak, dobar kraj Nowitzkog

LeBron James je veoma odluèno krenuo u susret, vrlo rano je postigao devet poena i Miami je nakon prve polovice uvodne èetvrtine imao prednost od 9 poena. Meðutim nakon toga slijedi niz Dallasa 21-4, LeBron James je nestao i gosti su nakon prvih 12 minuta imali prednost od pet poena.

U nastavku je Miami i dalje održavao pasivnost u obrani, što je odlièno iskoristio DeShawn Stevenson koji je pogodio dvije uzastopne trice. Dallas je time poveo 40:28, no nakon toga slijedi novi niz. Ovog puta u korist Miamija, na krilima odliènog Eddieja Housea domaæi su igraèi napravili niz od 14 poena i ponovno poveli. Do kraja poluvremena smo mogli vidjeti show Jasona Terrya koji je prvu polovicu susreta okonèao sa 19 poena, a 11 ih je postigao u zadnje èetiri minute. Dirk je utakmicu zapoèeo poprilièno loše, prvo poluvrijeme je završio sa šutem 1-12, te samo èetri poena.

U drugom poluvremenu se polako Dirk poèeo buditi, pogaðati neke šuteve, a samim time igra Dallasa je postala još opasnija. Po Dallas su veliki problem bile osobne pogreške Tysona Chandlera, koji je vrlo rano u treæoj èetvrtini morao na klupu, ali moramo naglasiti kako su ga odlièno zamijenili Ian Mahinmi i Brian Cardinal.

U nastavku je Miami i dalje igrao nedovoljno agresivno, što potvrðuje i podatak da su deseti prekršaj na utakmici napravili tek u 42. minuti susreta. Dallas je tijekom cijelog drugog poluvremena držao rezultat pod kontrolom. Uspio se Miami približiti na tri poena nakon koša LeBrona Jamesa, ali Jason Kidd tada sa svojim prvim košem na susretu, tricom, vodi Dallas na sigurnih osam poena.

Zadnja èetvrtina je bila kao i cijelo ovogodišnje finale u znamenju Dirka Nowitzkog. “Gotovo cijelu utakmicu sam se muèio, nisam mogao pogoditi ništa. Meðutim, momci su odigrali odlièno, posebice Jason Terry. Da nije bilo njega veèeras, možda bi trebali igrati sedmu utakmicu. Tokom posljednje èetvrtine mi je prišao i rekao, sjeti se 2006., moramo im se osvetiti, daj svoj doprinos. Morao sam ga poslušati.”

Na kraju je upisao 21 poen, ali je pogodio nekoliko važnih šuteva, kada je Miami pokušao napraviti preokret u posljednjih pet minuta. Šut u drugom djelu mu je iznosio pristojnih 8-15. Napustio je teren bez posebnog slavlja, prepun emocija odjurivši u svlaèionicu.

Dirk MVP finala

Dirk je naravno, potpuno zasluženo, proglašen i MVP-om finala, èime je upotpunio svoju kolekciju naslova i priznanja. Ne samo cijelu finalnu seriju, nego cijelo doigravanje je nosio svoju momèad, a posebice se to vidjelo u posljednjim trenucima utakmice, kada je to bilo najvažnije.

Ponovno je veliku utakmicu odigrao Jason Terry koji je od samog ulaska nosio igru Dallasa, te u teškom prvom poluvremenu za Dirka, sa svojim poenima gradio put prema pobjedi. Terry je ubacio 27 koševa, najviše u svojoj momèadi.

Jose Barea je ponovno odigrao utakmicu na pravom nivou, pick-and-roll igrom je stvarao velike probleme obrani Heata, a dodao je i 15 koševa.

Jason Kidd se sa svojih 38 godina nosio sa tjelesni puno snažnijim igraèima Heata, ali njegovo ogromno srce i mentalna snaga mu je pomogla da sve nedostatke zanemari. Kidd je postigao 9 koševa i dodao 8 asistencija.

Moramo dodati kako je i ostatak ekipe odigrao svoje uloge. Svi su doprinijeli. Od sjajnog Shawna Mariona, Deshawna Stevensona, koji su cijelu seriju odraðivali lavovski posao u obrani. Ian Mahinmi i Brian Cardinal, koji su veèeras morali uskoèiti više od oèekivanog, pa do Peje Stojakoviæa i Brandona Haywooda, koji veèeras nisu nastupili, ali su u doigravanju dali svoj doprinos.

LeBron James je na kraju upisao 21 poen, no treba naglasiti kako ponovno u kljuènim trenucima nije bio na visini zadatka kao u preostalim susretima u ovogodišnjem doigravanju. Wade je postigao 17 poena, dok je Chris Bosh odigrao dobru utakmicu, potrošivši samo 9 lopti za 19 poena. Chalmers je ubacio 18 poena, dok je Haslem pridodao 11.

Što reæi za kraj. Povratak otpisanih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE