Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dallas na korak do naslova

Iznimno bitna pobjeda Dallasa, koja je ponovno stigla velikom serijom u posljednjim trenutcima utakmice. Dallas sada ima vodstvo 3-2 u seriji, te im je potrebna još samo jedna pobjeda do naslova prvaka NBA lige.

Gledali smo izuzetno efikasnu utakmicu, sa velikim postotkom šuta, ali ono što se posebice istièe kod Dallasa jest izvrstan šut iza linije za tri poena. Pogodili su 13 trica iz 19 pokušaja, odnosno fantastiènih 68%. Jose Barea je postigao 4, a Jason Kidd i Jason Terry po 3 trice.

Trener Dallasa Rick Carlisle se ponovno odluèio za petorku koja je startala i posljednju utakmicu, odnosno Jose Barea je startao umjesto DeShawna Stevensona, koji je najèešæe ove sezone bio u prvoj petorci teksaške momèadi.

Utakmica je poèela u zaèuðujuæe brzom ritmu, a u takvoj igri puno bolje se snašla domaæa ekipa, ponajprije zahvaljujuæi nekoliko ukradenih lopti te uspješno istrèanih kontra napada, te su stigli do ranog vodstva, 13:6.

Prva èetvrtina je odigrana poprilièno netipièno za dosadašnje finale. Naime, nekarakteristièno veliki broj poena obje ekipe i poprilièno efikasni napadi nisu bili odlika dosadašnjih utakmica. Miami je prvo vodstvo na utakmici preuzeo još jednom dalekometnom tricom sa istekom vremena Marija Chalmersa, te sa 31:30 otišao na mali odmor.

Tijekom prve èetvrtine Dwyane Wade je prilikom jednoga prodora ozlijedio kuk, što ga je natjeralo da u jednom trenutku ode u svlaèionicu na dodatne pretrage. Èinilo se da Wade neæe moæi nastaviti s igrom, ali u drugoj èetvrtini Wade se ipak vratio. Moglo se primijetiti kako mu ozljeda smeta i ometa ga u igri, ali ipak Wade je stisnuo zube, jer ovo je ipak finale, tu se igra i bez ruke, ako treba.

Nakon što je Dallas kontrolirao prvu èetvrtinu sve do posljednje sekunde, u drugoj je Miami velikim dijelom držao prednost, ali na odmor je ipak Dallas otišao sa prednošæu od tri poena, zahvaljujuæi seriji u posljednje dvije minute.

Meðutim, ono što je bilo poprilièno isto kao u prvoj èetvrtini, jest efikasan napad. Kada samo bacimo pogled na konaèan rezultat prošle utakmice (86:83), te rezultat na poluvremenu ove (60:57), vidimo kolika je razlika u kolièini koševa. Dallas je na poluvremenu imao izvrsnih 66% šuta iz igre.

U treæoj èetvrtini malo tricaško natjecanje ekipa, tri trice Dallasa (dvije Barea, jedna Dirk Nowitzki) i dvije Miamija (Mike Miller) u samo nekoliko minuta. Kada je Wade prvi puta ušao u igru u drugom poluvremenu, Dallas radi seriju s kojom se odvaja na devet poena prednosti, a èetvrtinu završavaju sa pet poena prednosti.

Nakon što je do sredine posljednje èetvrtine Dallas održavao pet poena prednosti, Miami zahvaljujuæi odliènoj pick-and-roll igrom u napadu pronalazi lagana rješenja za postizanje koševa, te serijom 9-0, dolaze do prednosti 99:95.

No, tada Dallas veæ po tko zna koji put u posljednjim trenucima utakmice radi kljuènu seriju kojom osiguravaju pobjedu. Ukupno je posljednjih pet minuta Dallas dobio sa 17-4, ali ovoga puta kljuèni èovjek nije bio Dirk Nowitzki, veæ dvojac Jasona, Terry i Kidd, koji su pogodili tri trice, te pogodili nekoliko bitnih slobodnih bacanja. Posebno je od znaèaja bila trica Jasona Terryja sa istekom napada za prednost za 108-101, 30 sekundi prije kraja.

Dirk je ponovno bio prvi strijelac svoje momèadi sa 29 koševa, ali su mu znaèajno pomogli i Terry (21 koš), i Barea (koji je napokon podsjetio na prijašnje utakmice doigravanja sa 17 koš), te Tyson Chandler i Kidd po 13 koševa.

Kod Miamija Dwyane Wade je unatoè ozljedi postigao 23 koša, Chris Bosh 19, dok je LeBron James ostvario triple-double uèinak sa 17 koševa, te po 10 skokova i asistencija, ali ponovno moramo naglasiti vrlo lošu igru u cijeloj posljednjoj èetvrtini, a posebice u kljuènim trenucima utakmice, jer je jedini koš u zadnjoj èetvrtini postigao nekoliko sekundi prije kraja utakmice, kada je ona veæ bila riješena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE