Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

DAMIAN LILLARD I VLADAVINA NARATIVA

NBA je kao što svi već jako dobro znamo biznis i marketinški mogul. Unutar same košarkaške igre postoji i ona poslovna koja se broji u milijardama. Određeni igrači i određene franšize služe bolje za promicanje NBA brenda dok druge ne toliko. Slušamo populističke izjave o paritetu lige skoro pa svakodnevno dok je stvarno stanje na dnevnoj razini daleko od izjednačene.

Ovo se svake godine očituje i kod najvažnije individualne nagrade koju liga dodjeljuje a to je priznanje za najkorisnijeg igrača lige. Cijelu sezonu kroz mainstream medije se provlače sjajne predstave LeBrona, Embiida, Currya i to naravno s pravom, dok se jedan igrač ostavlja sa strane i vrijeme bi bilo da se tome stane na kraj konačno. MVP nagrada je dobrim dijelom uvjetovana različitim narativima koji se stvaraju kroz sezonu, to se moglo vidjeti u više navrata, kod osvajanja Westbrooka jer je imao triple double sezonu iako je Harden bio mnogo kompletniji i impresivniji te godine. Tako se može napraviti argument da je Harden „pokraden“ 2019 godine kada je tu nagradu osvojio Giannis iako je James imao sjajnu sezonu i bio najbolji igrač ekipe s najviše pobjeda.

Ove godine igrač koji najviše pati radi vladavine narativa je definitivno Damian Lillard. Da podsjetimo Portland je i ove godine prošao kroz seriju ozljeda, jer loša sreća je očito kao crni oblak nad tom ekipom. Samo u posljednoj utakmici izostali su Zach Collins, Jusuf Nurkić i CJ McCollum. Nurkiću je ovo trebala biti sezona povratka na stare predstave ali još jedna ozljeda ga je udaljila s parketa. Damian Lillard i ekipa trenutno sjede na 4. mjestu kvalitetom napučene Zapadne konferencije ponajviše zaslugom Lillarda, na omjeru su 18-10, ostvarili su 64 posto pobjeda s okrnjenim rosterom i definitivno su jedno od ugodnijih iznenađenja ove sezone.

Lillard je trenutno na prosjeku od 29.8 poena( treći najbolji strijelac lige), 4.5 asistencija i 7.7 asistencija s 5 double double učinaka ove sezone. Lillard još nema osvojen naslov i nije imao previše dubokih izleta u doigravanju, ali iz godine u godine igra na sjajnoj razini, jedan je od najubojitih igrača lige u završnicama utakmica te je njegova lojalnost Blazersima stvar divljenja u današnjoj mobilnosti igrača koji lete od franšize do franšize hvatajući prsten. Portland je trenutno u sjajnoj seriji od 6 pobjeda zaredom u kojima Dame prosječno ostvaruje 32.3 poena po utakmici i vodi Blazerse iz večeri u večer.

damian-lillard-gordon-hayward-portland-trailblazers-trade-rumors

Da se vratimo na početak i vladavinu novca i marketinga, da Dame Dollar ovo sve radi na većem tržištu poput New Yorka ili Los Angelesa svi NBA mediji bi vrištali preko naslovnica. Portland je malo tržište i ma kolika on bio superzvijezda nikada neće dobiti dovoljnu medijsku pozornost. Dva puta je Lillard bio u središtu pozornosti, tijekom popularne svađe s Shaquom i nakon jednog od najvećih clutch šuteva ikada u doigravanju. Malo. Premalo. Ove sezone smo blagoslovljeni sjajnim, čudesnim predstavama raznih igrača preko cijele lige, od Currya koji na svojim leđima nosi Warriorse u doigravanje, do Embiida koji isporučuje takve brojke da Philu mnogi sada stavljaju ispred Netsa kao favorita za izaći s Istoka i naravno LeBron James koji u ovoj kasnoj fazi karijere igra kao da je vratio sat jedno desetljeće unatrag, ali rekavši sve to da igrač koji je na prosjeku od skoro 30 poena, svaku večer nas oduševljava sjajnim predstavama i nevjerojatno je zabavan za gledanje po ljestvicama nije ni u prvih 7 kandidata za MVP nagradu je jednostavno smiješno i NBA liga će prije ili kasnije morati Lillardu pokazati nivo poštovanja koje je već odavno zaslužio.

Latest Posts

NE PROPUSTITE