Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Damian Lillard: Najbolje tek dolazi

Neupitne košarkaške sposobnosti Damiana Lillarda već su najavile njegov dolazak na veliku scenu. A onda se dogodio The Shot.

Njegova trica u 6. utakmici doigravanja prve runde između Portland Trail Blazersa i Houston Rocketsa osigurala je Trail Blazersima pobjedu 99:98 i poslala ih u drugu rundu doigravanja nakon 14 godina. U intervjuu nakon utakmice izjavio je da mu je to najvažniji šut karijere, ali znakovito dodao: “Za sada”.

Imao je cijelo ljeto da razmisli o protekloj sezoni, svojoj velikoj trici i psihički se pripremi za nove izazove. Tijekom ljeta bio je zauzet brojnim obvezama koje dolaze uz status košarkaša u usponu, a sudjelovao je i u trening kampu američke košarkaške reprezentacije o čemu je izjavio: “Najbolji dio toga je bilo igranje protiv vrhunskih igrača svaki dan. Ta prilika ne dolazi često i bio sam zahvalan zbog toga. To što nisam upao u momčad shvatio sam kao znak da nisam dovoljno dobar. To je bio razlog više da se vratim u dvoranu i nastavim raditi na svojoj igri.”

Iako prepotencija nije jedna od njegovih osobina i ne stavlja se u istu rečenicu s Jamesom, Durantom ili Paulom, jasno mu je da postaje sve bolji i bolji: “Mislim da sam ostavio trag. Ali to ne bi bilo moguće bez pomoći mojih suigrača i onoga što smo kao momčad uspjeli napraviti. Ono što se meni dogodilo kao košarkašu, i prilike koje sam dobio, posljedica su naše momčadske igre.”

U svojoj drugoj NBA sezoni zabijao je u prosjeku 20,7 koševa uz 5,6 asista i 3,5 skokova. Izglasan je u All-Star momčad i skrenuo pažnju na sebe postavši prvi igrač u povijesti koji je sudjelovao u svih pet natjecanja održanih tijekom All-Star vikenda: utakmica nadolazećih zvijezda, natjecanja u tricama, zakucavanju, vještinama i na kraju sama All-Star utakmica.

Lillard je prošle sezone nastupao s puno samopouzdanja i očita je bila kemija između njega i druge zvijezde Portlanda, LaMarcusa Aldridgea. Oni i dalje ostaju okosnica momčadi koja je prošle sezone ostvarila 54 pobjede i prvi dio sezone bila apsolutni hit lige kada su nekoliko tjedana bili prva momčad zapada.

Lillard priznaje da je onaj šut protiv Rocketsa promijenio nešto u njemu: “Više ne sumnjam u sebe. Uvijek dođe vrijeme kad se propitkuješ, nije da ne vjeruješ u sebe, ali postavljaš si pitanja: ’Što ako se dogodi ovo? Što ako se dogodi ono? ’Ali u tom trenutku ništa mi nije prošlo kroz glavu. Niti sekunde nisam sumnjao u to što će se dogoditi.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE