Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Damian Lillard najveći favorit za nagradu rookie igrača godine

Završetak regularnog dijela sezone donosi puno nagrada a jedna od njih je Rookie of the Year Award, koja se dodjeljuje najboljem novaku sezonu. Puno je novih i mladih igrača došlo u NBA ligu, neki od njih su bili uspješni, neki malo manje uspješni. Mnogo je kandidata za izdvojiti, koji su pokazali da mogu parirati s najboljim igračima ali samo je jedan koji može uzeti ovu nagradu.

Borba za Rookie of the Year Award, ako uopće možemo nazvati borbom ,pošto su svi kandidati vrlo daleko od čovjeka koji to zaslužuje, a to je Damian Lillard iz Portland Trail Blazersa. Drugi igrač koji bi se mogao uspoređivati i možda čak boriti za tu nagradu je Anthony Davis iz New Orleans Hornetsa.

Velika prednost Lillarda je to što su ga Blazersi draftirali baš zato što su tražili playmakera jer ih uopće nisu imali, te je sav posao razigravanja odmah pao na mladog Lillarda. Odmah se Lillard snašao te počeo davati sve od sebe. Za razliku od Lillarda, Anthony Davis se u napadu Hornetsa teško snašao ali je također pružao dobre utakmice te se moglo možda u jednom trenutku reći da bi Davis mogao uzeti nagradu, no Davisa je spriječila ozljeda te ga je dodatno usporila, ne samo za osvajanje nagrade nego općenito u njegovoj igri.

U zadnja dva mjeseca Davisove statistike su se naglo podigle, te da se nije ozlijedio možda bi ova utrka bila mnogo bliža. Damian Lillard nije propustio niti jednu utakmicu te je odigrao svih 82 kao starter. Prosječno igra 38 minuta po utakmici, te je igrač koji je odigrao najviše minuta ove sezone, ispred Kevina Duranta. Ubacuje 19 koševa s 42% šuta iz igre te ima prosječno 6,5 asistencija po utakmici. Odlične su to statistike za mladoga igrača koji je tek došao u ligu.

Davis bilježi 13 koševa po utakmici s 50% šuta iz igre te hvata i visokih 9 skokova, iako se očekuje da od sljedeće sezone bude na double-double prosjeku. Damian Lillard može biti sretan što igra za Blazerse jer ne dijeli poziciju razigravača ni s kime, pošto nema adekvatnog igrača za njegov položaj, što je jedan od razloga zašto je upravo on odigrao najviše minuta u cijeloj ligi. Da je u situaciji kao rookie Maurice Harkless iz Orlando Magica te Harrison Barnes iz Golden State Warriorsa, igrao bi vrlo malenu minutažu, te možda ne bi bio tu gdje sada je, no te spekulacije mogu ići u nedogled jer nitko ne zna kako bi oni reagirali da igraju minutažu kao Lillard. Lillard je u prvoj rookie utakmici ubacio 23 koševa i podijelio 11 asistencija, te je drugi kojem je to uspjelo poslije LeBron Jamesa.

Iako je ova utrka zaključana, moramo spomenuti i Bradleya Beala koji je pružio fenomenalnu potporu momčadi Washington Wizardsa. Beal je odigrao samo 56 utakmica u ovoj sezoni zbog ozljede, a igrao je većinu utakmica bez glavnog pokretača njihove igre Johna Walla. Beal bilježi 14 koševa po utakmici, 3 skoka i dvije asistencije što je vrlo dobar učinak za jednog mladog igrača. Uz to šutira 41% iz igre te 38% za tricu. Veliki teret je pao na Beala kada je Wall bio ozlijeđen te mu posao glavnog igrača nije dobro pristajao, no odmah nakon povratka Walla, Beal je krenuo igrati.

Također ne smijemo zaboraviti ni Diona Waitersa te Andrea Drummonda koji su također pokazali veliki potencijal. Waiters, baš kao i Beal, imao je problema s ozljedama te je odigrao samo 61 utakmicu. Ima titulu drugog najboljeg rookie strijelca s 14,5 koševa po utakmici, ali najveća mana su mu šutevi za tri poena za koje bilježi samo 30%. Waiters je pružio najviše kada se to od njega očekivalo te je radi ozljeda varirao s klupe i kao starter te se sigurno pokazao kao jedan od glavnih igrača Cleveland Cavaliersa, naravno poslije Kyrieja Irvinga koji je ovu nagradu osvojio prošle sezone. Andre Drummond, veliko iznenađenje za Detroit Pistonse, igrao je prosječno 20 minuta ali bilježio je  vrlo dobre statistike za tu minutažu. Naime, on zabija 10 koševa po utakmici sa 60% šuta iz igre, uzima 7 skokova i skoro dvije blokade.

Tu je još i Michael Kidd-Gilchrist od kojeg se očekivalo malo više pošto je bio drugi pick na draftu. No, ima solidne statistike i igru za igrača s 19 godina. MKG je u 25 minuta što je igrao po utakmici zabijao oko 9 koševa s 45% šuta iz igre, te će definitivno postati jedan od glavnih igrača za par sezona, samo mu treba dati vremena da se razvije. Možemo izdvojiti i Chrisa Copelanda koji u New York Knicksima nije gotovo uopće igrao zbog velike konkurencije drugih igrača, no ozljedom Amar’ea Stoudemirea dobio je veću minutažu te je sedam puta išao preko 20 koševa s 47% šuta, dok je u zadnje dvije utakmice regularne sezone, pošto Carmelo Anthony i ekipa nisu igrali jer su se odmarali, zabio preko 30 koševa zbog čega ga definitivno treba imati na oku jer definitivno ima potencijala.

Kao i za ostale analize, proveli smo anketu na našoj Facebook stranici, a ona je bila iznimno jednosmjerna. Od 384 glasa, čak 348 pripalo je Lillardu, dok je Davis na drugom mjestu dobio mizernih 7 glasova.

Svi su to igrači koji imaju jedno posebno mjesto u svojoj momčadi i daju svoj maksimum da se iskažu, te ne sumnjamo da će se razviti u jedne od najboljih igrača lige. Imaju ogroman potencijal kojeg treba razvijati, a postepeno većom minutažom će dobiti iskustvo koje će ih napraviti još boljim igračima. Damian Lillard odnosi ovu nagradu, ali to ne znači da su ostali lošiji ili manje vrjedniji. Lillard je vrhunski igrač kao i svi oni, ali jednostavno on je taj koji se trenutno ističe, no za nekoliko godina ne mora značiti da će on biti najbolji iz ove rookie generacije.

Latest Posts

NE PROPUSTITE