Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dan kad je umro èovjek, a rodio se mit

Prije toèno 19 godina na današnji dan u tragiènoj prometnoj nesreæi preminuo je velikan hrvatske i europske košarke Dražen Petroviæ. Obljetnicu njegove smrti nije propustila obilježiti ni Marca.

Španjolski sportski dnevnik košarkaškog Mozarta opisuje kao “jednog od najveæih talenata u povijesti europske košarke” i naziva ga “strojem za koševe” za kojeg “rijeè poraz nije postojala u rijeèniku“.

Opisuje se Draženov košarkaši put od Šibenke, preko Cibone, Real Madrida, te se istièu njegove zasluge za krèenje puta europskim košarkašima prema uspjehu u NBA ligi.

“Europa je za njega bila premala, a nakon što su ga draftirali Portland Trail Blazersi 1986., napokon je otišao u NBA ligu 1989. Prilagodba je bila teška. Tada su igraèi koji su prelazili Atlantik imali reputaciju mekih igraèa i loših branièa. Bilo teško slomiti te predrasude. Naposlijetku je Dražen uspio, ali uèinio je to nakon tradea u New Jersey Netse. 23. sijeènja 1991. godine promjenom kluba je Petroviæeva amerièka prièa dobila zamah. Vrhunac je dosegnut odabirom u treæu NBA petorku 1993.”, piše Marca, koja istièe i Petroviæeve uspjehe kako s reprezentacijom bivše Jugoslavije, tako i èinjenicu da je bio predvodnik hrvatske reprezentacije koja se u finalu Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine suprotstavila originalnom “Dream Teamu” s Jordanom, Birdom i Magicom Johnsonom.

“Na vrhuncu karijere, u trenutku kad je idoliziran od navijaèa i hvaljen od struke, Petroviæev se život ugasio 7. lipnja 1993. godine. Prije 19 godina umro je èovjek, ali rodio se mit. Bio je najbolji europski košarkaš u povijesti, a njegova æe legenda živjeti vjeèno”, zakljuèuje Marca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE