Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dan Majerle: Thunder Dan

Kada su NBA stručnjaci ocjenjivali NBA draft 1988., na kojem je kao 14. pick izabran Dan Majerle, nadjenuli su mu nadimak Biggest Sleeper, želeći svima jasno dati do znanja kako je Majerle prošao potpuno nezapaženo. Sigurno se pitate zašto je to tako bilo. Zato jer je imao ime kojega se rijetko tko mogao sjetiti ili ga pravilno izgovoriti, dolazio je iz škole za koju nitko nikada nije čuo i bio je bijelac. Majerle je na početku svoje NBA karijere bio poznat kao sirovi snagator, igrač kojeg je karakterizirao prodor ka košu i snažno zakucavanje. No, tijekom NBA karijere razvio je sjajan šut za tricu, po čemu je i poznat dan danas.

TKO JE DAN MAJERLE?

Rođen je 9. 9. 1965. u Travers Cityu, Michigan. Završio je Travers City High School. Nakon završene srednje škole izabralo ga je sveučilište Central Michigan, gdje je proveo četriri godine. U te četiri godine, odigrao je ukupno 94 utakmica, provodeći na terenu u prosjeku 36.0 minuta i pri tom je ostvarivao 21.8 poena, 8.9 skokova i 2.2 asistencija.

NBA KARIJERA

Na draftu su ga 1988. kao 14. pick izabrali Phoenix Sunsi. Nitko od NBA stručnjaka ga nije smatrao posebno vrijednim igračem, kao ni sami navijači Sunsa. Posebno su izražavali negodovanje kada je uprava Sunsa izabrala Majerla umjesto Derricka Chievousa sa sveučilišta Missouri. Njega su kao 16. pick na kraju izabrali Houston Rocketsi i nisu se previše usrečili njegovim doprinosom. U čitavoj NBA karijeri upisao je tek 154 nastupa, uz zanemariv učinak, dok je Majerle postao jedan od najboljih i najefikasnijih igrača u povijesti Phoenix Sunsa. Jedan od rijetkih koji je vjerovao u njega od početka, bio je njegov prvi trener Cotton Fitzsimmons, koga je zaboljela neprijateljska atmosfera koja je dočekala mladog igrača u Phoenixu. U prve četiri godine pod patronatom Fitzsimmonsa, Majerle je uglavom ulazio sa klupe. Sunsi su u svakoj od navedenih sezona upisivali više od 53 pobjeda, što ih je iz godine u godine svrstavalo u najozbiljnije kandidate za osvajanje prstena. U te četriri sezone, njegova igra se bazirala na obrani i unutrašnjoj igri, rijetko kad se izvlačio van, sve do sezone 1992/1993, kada je u Phoenix stigao Sir Charles Barkley, u zamjenu za bek šutera Hornaceka. U toj istoj sezoni Majerle je imao prosjek od 16.9 poena po utakmici, 4.7 skokova i 3.8 asistencija. Sunsi su upisali najbolji skor lige 62:20 i s pravom se nadali osvajanju prstena. Međutim u velikom finalu zaustavili su ih Bullsi predvođeni sjajnim Jordanom. Sljedeće dvije sezone, Sunsi su također odlično igrali, a nakon sezone 1994/1995, uprava kluba mijenjala je Majerlea u Cleveland u zamjenu za centra Johna Williamsa. Smatrali su da imaju dovoljno igrača na vanjskim pozicijama i da im je potreban kvalitetan centar. Nakon ne baš uspješne sezone provedene u Clevelandu, Majerle je potpisao za Miami Heat koje je tada vodio legendarni Pat Riley. Tamo je proveo 5 sezona, u prosjeku je ubacivao 9.3 poena, imao 4.0 skokova i 2.6 asistencija. Svoju posljednju sezonu odigrao je u dresu Phoenix Sunsa, odigravši 65 utakmica, u prosjkeu je ubacivao 4.6 poena, imao 2.7 skokova i 1.4 asistencija. U svojoj zadnjoj utakmici u NBA karijeri, minutu i pol prije kraja, šutnuo je loptu sa 9 metara i bila je to 800. trica i posljednja trica u dresu Sunsa. Teren je napustio uz ovacije oduševljenog mnoštva – zbog sjajnih igara koje su uključivale tri All Star nastupa, NBA finale protiv Chicaga i mjesto među najboljim šuterima trica u NBA povijesti.

KRAJ NBA KARIJERE

U mirovinu je otišao nakon 14 NBA sezona, s prosjekom od 11.4 poena, 4.5 skokova i 2.9 asistencija po susretu. Ukupno je odigrao 955 utakmica u regularnom dijelu sezone, te 123 utakmica playoffa. Valja još spomenuti da je sa reprezentacijom SAD-a, 1994 osvojio zlato na SP-u, a 1988 broncu na Olimpijskim igrama.

Ime: Daniel Lewis
Prezime: Majerle
Pozicija: Branič
Rođen: 9.9. 1965. u Travers City
Visina: 198 cm
Težina: 101 kg
Sveučilište: Cental Michigan
NBA draft: 14. izbor u prvom krugu 1988. ( Phoenix Suns)

Latest Posts

NE PROPUSTITE